lördag 27 juli 2019

2015 La Rosina Barbera d´Alba, Erbaluna

Barbera är en väldigt underskattad druva, i mitt tycke. Så användbar till många maträtter, men också väldigt god på egen hand. I våras drack vi La Rosina från Erbaluna. Fantastiskt gott! Jag klottrade ner några noter på ett papper som blev liggande på det minst sagt röriga skrivbordet. Hittade lappen. Kunde tyda den och nu blir det ett blogginlägg.

Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra någon mil sydväst om Alba i Piemonte. Här har det bedrivits vinodling i en väldigt massa år, men sedan 1958 har dom gjort vin under eget namn. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Runt 15 ha vinmarker förfogar dom över.
Jag hade nöjet att träffa Andrea och Monica Oberto från Erbaluna i dec 2017 vid ett besök i Köpenhamn. Du kan läsa om det här.

Deras barbera La Rosina har fått jäsa på ståltankar. Endast naturlig jäst. Det får sedan ligga till sig i sex till åtta månader på ekfat av olika storlekar allt från 500 l till 30 hl.

En hyfsat stor doft där blåa plommon, mogna körsbär och en del kryddor dominerar.
I munnen är det fasligt gott och väldigt lättillgängligt. Mogna körsbär, blåa plommon, några hallon och så en grabbnäve kryddor. Härlig syra och snälla tanniner. I eftersmaken en liten sötma. Charmigt, lättdrucket och framförallt väldigt gott.
Betyg 4
Vår flaska är inköpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för 130 DKK. På "Bolaget" finns årgång 2014 för 199 kr.
3 kommentarer:

 1. Nu drack 2015 så 4 år gammal. När anser du att Barbera når sin peak?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingemar,
   Jag gillar ju både Barbera och Dolcetto, men har för lite kunskaper om lagringstider för att hitta deras peakar. Går rätt mycket på magkänsla.

   Radera
  2. JC, jag förstår. Är minst sagt tidskrävande att bygga upp den kunskapen

   Radera