Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra någon mil sydväst om Alba i Piemonte. Här har det bedrivits vinodling i en väldigt massa år, men sedan 1958 har dom gjort vin under eget namn. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Runt 15 ha vinmarker förfogar dom över.
Jag hade nöjet att träffa Andrea och Monica Oberto från Erbaluna i dec 2017 vid ett besök i Köpenhamn. Du kan läsa om det här.
Deras barbera La Rosina har fått jäsa på ståltankar. Endast naturlig jäst. Det får sedan ligga till sig i sex till åtta månader på ekfat av olika storlekar allt från 500 l till 30 hl.
En hyfsat stor doft där blåa plommon, mogna körsbär och en del kryddor dominerar.
I munnen är det fasligt gott och väldigt lättillgängligt. Mogna körsbär, blåa plommon, några hallon och så en grabbnäve kryddor. Härlig syra och snälla tanniner. I eftersmaken en liten sötma. Charmigt, lättdrucket och framförallt väldigt gott.
Betyg 4
Vår flaska är inköpt i Köpenhamn hos Cibi e Vini för 130 DKK. På "Bolaget" finns årgång 2014 för 199 kr.
Nu drack 2015 så 4 år gammal. När anser du att Barbera når sin peak?
SvaraRaderaHej Ingemar,
RaderaJag gillar ju både Barbera och Dolcetto, men har för lite kunskaper om lagringstider för att hitta deras peakar. Går rätt mycket på magkänsla.
JC, jag förstår. Är minst sagt tidskrävande att bygga upp den kunskapen
Radera