torsdag 4 juli 2019

Eric Giefing en producent i Rust att hålla ögonen på.

Dagens blogginlägg blir det andra från vår vecka i Österrike. Det första handlade om det söta vinet Ruster Ausbruck och du kan läsa det här.
Vi bodde i utkanten av Rust på Pension Drahteselböck. Ett litet trivsamt hotell som vi varmt kan rekommendera. Vi hade runt 5-10 minuters promenad intill centrum. Restaurangerna var hyggliga, men ingen som stack ut som exceptionellt bra.
Vi dricker på våra resor så lokala viner det nu bara går. I Rust är det där inga problem. Det finns gott om vinproducenter.



En av de producenter vars viner vi blev smått förälskade i var Eric Giefing. Ursprungligen drev han en restaurang, som fick ett gourmet-ryckte på det sena 80-talet. I slutet på 90-talet sadlade han och hustrun om. Köpte en vingård med anor från 1500-talet och odlar numera 14 ha. De äldsta röda vinstockarna är dryga 50 år.
Här provar vi hans Blanc de Noirs (2015)
2015 Blanc de Noirs. 
Den är gjord på Pinot Noir (100%). Druvorna kommer från vinstockar som är runt 50 år gamla. Jäsning på ståltank. Andra jäsning på flaska. Degorgering i mars 2018.
Frisk i smaken. I centrum står jordgubbar och smultron. Lite röda syrliga äpplen noteras samt både steniga och kalkhaltiga mineraler. Den kostar knappt 20 euro. God, uppfriskande och svalkande.

2018 Pink Syrah Rosé
Ett trevligt och smakrikt rosévin gjort på druvan Syrah. Avstjälkning. Varsam pressning. Någon timmas skalkontakt. Jäsning på ståltank, där det får ligga till sig i fyra veckor innan buteljering.
Inget stort vin, men fasligt trevligt till den lunch med kantareller och pasta som jag åt. Medelfylligt. Bra syra utan att bli alltför närgången. Solmogen frukt. Äpplen, körsbär, persika, lite sommarblommor och med en viss sälta i avslutet.



2018 Furmint Ried Riegelband
Här har vi ett vin gjort på druvan Furmint. Druvorna kommer från vingården Rieglband. Skörd i början på oktober av väl mogna druvor. Avstjälkning. Jäsning på ståltank, där det får vila upp sig i fyra veckor innan buteljering.
Ett friskt och smakrikt vin. Gul-gröna äpplen, citrus, stendamm, snäckskal, gula stenfrukter och inte minst örter/kryddor. I eftersmaken någon liten nötighet.
Gott, uppfriskande och törstsläckande.



2015 Zweigelt Reserve
Ett vin gjort på den inhemska druvan Zweigelt som vuxit på vingården Umriss. Avstjälkning. Knappt två år på barriquer av ek.
Zweigelt är en korsning av druvorna St Laurent och Blaufränkisch framtagen 1922 av dr Zweigelt. Den har blivit den mest odlade blå druvan i Österrike.
Färgen är väldigt mörk. Nästan blålila.
Ingen jättestor doft precis. Ändå noterar vi tydliga mörka bär, svartpeppar, järnfilspån, lite örter och aningens vanilj.
I munnen känns det runt och mjukt med små nätta tanniner. Bra finstämd syra. Blåbär, några slånbär, skogshallon, kryddor och örter samt toner från fatlagringen.
Det här blev ett resans favoritviner.

2015 Guter Roter Blaufränkisch
Ett vin gjort på enbart den österrikiska druvan Blaufränkisch, där druvorna kommer från vingårdsläget Bandkräftn. Cirka 18 månader på barriquer av ek.
Färgen är mycket mörk i en blålila ton.
Det doftar av örter, kryddpeppar aningens jord och en gedigen samling mörka bär. Lägg därtill lite nygrusad trädgårdsgång. Allt i en balanserad och i ett icke alltför högt tonläge.
Smaken är kraftigare än vad doften signalerar. Massor av mörka bär med några inslag av skogshallon, som tillsammans med kryddigheten bildar en slags bottenplatta. Lägg till örter, mineraler, blåa plommon och aningens fat så blir smakbilden komplett. Tannierna är stadigare och aningens mer bitande än hos Zweigelt, men ändå inte alltför närgångna. Balanserad syra. Ett riktigt bra vin.

2015 Ried Umriss, St Laurent
Druvan anses vara en frösådd variant av Pinot Noir. Den är mycket populär och vanlig i Centraleuropa. Den är t ex Tjeckiens största druva och Österrikes tredje mest odlade blåa druva. Den anses ha fått sitt namn efter den helige Laurents, som har namnsdag 10 augusti, vilket normalt är den dagen då druvorna börjar ändra färg.
Ett vin gjort som till hundra procent är gjort på druvan St Laurent, som vuxit på ganska så unga vinrankor (runt 7 år gamla) på vingårdslotten Umriss. Avstjälkning. Jäst på ståltankar. Vinet har tillbringat runt två år på stora ekfat innan det buteljerats.
Färgen är betydligt ljusare än de två andra vinerna. Det går i en grantäppelröd ton.
I doft och smak kan vi spåra drag som får oss att förstå det genetiska släktskapet med Pinot Noir.
I doften hittar vi framförallt mörka och röda bär samt en del kryddor. Någonstans i bakgrunden finns det lite blommor och anis.
I munnen är det bären och kryddorna som utgör vinets ryggrad. Det börjar med lite mörkare bär i form av hallon, körsbär, blåbär för att efterhand övergå i lite ljusare bär som drar åt jordgubbar och lingon. Det finns en fin kryddighet. Balanserad syra. Väluppfostrade tanniner.
Visst är det enkelt och okomplicerat, men också fin fruktighet, lite törstsläckande och lättillgängligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar