fredag 26 juli 2019

2014 Ciallabianco från Ronchi di Cialla

I slutet på förra året skrev jag en hyllningsartikel om två viner från Ronchi di Cialla. nämligen deras Schioppetino och deras Ciallabianco. Under våren och sommaren har det blivit några tillfällen då jag druckit deras Ciallabianco från året 2014. Det varma vädret har så klart gjort sitt  för att suget efter friska vita viner ska vara stort. Häromdagen öppnade vi den sista flaskan. En snabb titt på Systembolagets hemsida visade att den fortfarande gick att beställa, så då gjorde vi det. I skrivande stund står det att det finns 17 flaskor i webblagret. Stark rekommendation från vår sida på detta läckra vinet för 249 kr.
Du som vill veta mer om den här producenten från Friuli i nordöstra Italien kan läsa vad jag skrev då.

Ciallabianco är gjort på blandningen Ribolla Gialla (60%), Verduzzo (30%) och Picolit (10%). Druvorna kommer från vinstockar som är runt 30 år gamla. Jäsningen ägde rum på ekfat. Vinet har också fått mogna runt ett år på  ekfat, därefter mellan 6 - 12 månader på flaska innan det släpps ut på marknaden. Det görs runt 24 000 flaskor.

Färgen går i en gyllengul ton med lite skira gröngula stråk ut mot kanterna.
Doften är präglad av gula stenfrukter, lite örter, en tydlig floral ton, hyfsat mycket stenkross och nygrusad trädgårdsgång, lite honung, mandlar och aningens, aningens vanilj.
I munnen slås vi av hur vansinnigt gott det här är med sin underbara friskhet. Vi slås av den totala balansen mellan syra och aromatiska inslag. Vi kan känna persika, aprikoser, gula päron, sommaräpplen, vita blommor, en hel del örter liksom steniga mineraler samt rostade hasselnötter. I den långa eftersmaken tillkommer aningens honung, unset vanilj, lite grapefruktbeska och ännu mera gula stenfrukter.
Betyg 4++

Producenten är certifierad för biodiversity och det låter ju bra!!

1 kommentar: