onsdag 22 april 2020

Webinar med thealps.com bl a Vinprovning.I Italien är karantänbestämmelserna väldigt hårda och har varit så ett bra tag. Just i skrivande stund hör jag på nyheterna att en försiktig uppluckring börjat äga rum. I Sverige följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer och så klart reglerna om folksamlingar. Hur ordnas det då med Vinprovningar och andra event? Jo det får bli virtuella dylika. Vi har varit med om några sådana. Allt i regi av resebyrån thealps.com. Kolla också deras FB-sida

Långfredagens vinprovning var det tredje eventet som thealps.com ordnade via videolänken Zoom. Det hela startade 27 mars med en Aperitivo och fortsatte veckan därpå med en matlagningskurs i hur en äkta Carbonara ska göras. Långfredagen ägnades åt en vinprovning (mer om detta nedan) och den 17/4  blev det provning av olivolja läs mer här. En hängiven Alessandro från Mandrie di San Paolo i Umbrien berättade om odlingar, tillverkning och annat av betydelse för att få en högkvalitativ olja. Nu på fredag fortsätter det med matlagning från stranden i San Teodoro på Sardinien.  inbjudan kommer på FB<https://www.facebook.com/thealpsinfo/> snart. 

Linnea (i vänstra övre hörnet) är från Göteborg/Kungsbacka, men bor i den lilla byn Champoluc i Monterosa i Aostadalen sedan dryga 10 år och är så att säga kvinnan på plats. Tillsammans med sin man Mike driver hon Enoteca Roma 5.
I det övre högra hörnet har vi Marta Capetillo ägare till  thealps.com.
I det nedre högra hörnet har vi oenologstudenten Patrizio, som berättade om vinmakning, jordmånens betydelse, mikroklimaten, hur vinrankorna ska beskäras och mycket annat. Så klart en del om hur en vinprovning går till.

Travaglini Gattinara
Kvinnan till vänster i det nedre hörnet är Cinzia Travaglini ägarinnan till vingården Travaglini i Gattinara DOCG ,beläget några mil nordväst om Milano. Det var också deras vin Travaglini Gattinara som provades. Vinet finns på Systembolaget och kostar 199 kr. 2372 är beställningsnumret.
Vi fick veta att detta är ett familjeföretag, som startade på 1920-talet av Clemente Travaglini. 1958 fick sonen Arturo ansvaret, men det var när Cinzias pappa Giancarlo fick ansvaret som det började hända mycket med vingårdarna. Inte minst det reducerade skördeuttaget tillsammans med arbetet i vinkällaren gjorde att företaget togs till nya nivåer.
Idag är det Cinzia som ansvarar för marknadsföring mm. Maken Massimo Collauto ansvarar för arbetet ute i vingården och han är också deras chefsvinmakare. Två döttrar hjälper också till i verksamheten.

Gattinara är ett litet område med DOCG status i den delen av Piemonte som kallas Alto. Inom Alto Piemonte ingår förutom Gattinara även Lessona, Biella, Fara, Boca, Bramaterra, Ghemma och Sizzano.

Gattinara omfattar i dag dryga 100 ha med vinodlingar och av dessa odlar Travaglini knappt hälften (44 ha). I huvudsak är det Nebbiolo som odlas eller som den kallas här Spanna. Travaglini odlar också små mängder av druvan Vespolina och Uva Rara. Åtta olika cuvéer gör dom bl a en Spumante.
24424404
Det här är deras flaggskepp. Druvan är så klart Nebbiolo som skördats för hand under den första delen av oktober. Vinfälten ligger på en höjd av 320-420 m över havsytan. Druvorna pressas och får macerera under 15 dagar. Jäsning på ståltank. Vinet får mogna i två år på  en blandning av gamla och nya fat av slavonsk ek. Några stora och några lite mindre. Ytterligare ett års mognad på stålfat innan det buteljeras. Aktuell årgång är 2016.
Jag hade inte möjlighet att under själva Webinariet dricka vinet , men gjorde en beställning som jag nu avnjutit. Ett mycket trevlig och gott vin med en hel del rätt typiska nebbiolotoner.
I doften hittar jag röda bär, peppar, lite rosor, nygrusad trädgårdsgång och lite nötter.
I gommen har det en bra friskhet med viss stramhet. Jag kan känna friska, mörka körsbär, plommon, nypon, rosor, en viss kryddighet främst vitpeppar och även lite rostade nötter.Tanninerna finns där och bjuder ett trevligt motstånd. Syran är stor men aldrig påfrestande.
Ett gott vin som säkert kan utvecklas något ytterligare, men ändå väldigt tillgänglig idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar