söndag 31 december 2017

Brunelli december: Campo del Titari Amarone Riserva

Ett år går fort. När jag i januari skrev den första månadsrapporten kändes december väldigt avlägset, men nu är vi där. Det här projektet hade ju inte varit möjligt om inte Alberto ställt upp med bilder och information. Det är helt och hållet hans förtjänst att jag lyckats få ihop en rapport för varje månad.

Det har blivit dags att förmedla lite om vad som hänt under december på "vår" vingård dvs Az Agr Brunelli. Vi har varje månad under 2017 skrivit lite om vad som hänt på vinfälten, i källaren och på deras gård. Du hittar nedan en länk till varje månad

Nedan hittar du länkar till årets föregående månader:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano
April. Ripasso
Maj: Carianum
Juni: Campo del Maestro
Juli:Overnight (rosé) och Pa´Riondo (vitt)
Augusti: Valpolicella Classico och Superiore

September: Resol
Oktober: Amarone della Valpolicella
November: Recioto

Vi har också varje månad presenterat ett av deras viner. Vi inledde året med deras Riserva Campo Inferi och vi avslutar året med Riserva Campo del Titari. Vi får på så sätt året inramat av två Amarone i världsklass.
December har bjudit på ett varierat väder i Valpolicella. Ett ordentligt snöväder drog in i början på månaden, men snön låg kvar endast någon dag. Många dagar har varit  fyllda med solsken, medan nätterna har varit kalla och temperaturen tagit sig ner mot nollpunkten. Ett för vinbonden bra förhållande. På dagtid har dom kunnat jobba på vinfälten med att beskära vinrankorna samtidigt som nätterna gör att vinplantorna fortfarande "sover".
Det har varit en ganska torr höst med inte alltför mycket dimma och dis, vilket är gynnsamt för torkningen av druvorna. Fukten kan annars vara ett problem med svampangrepp, men inte så i år.

Årets tidiga skörd har också resulterat i att Brunelli redan strax före jul pressade de torkade druvorna till Recioto och Amarone (inte deras riservor Inferi och Titari). En provning av druvmusten gör att deras förväntningar är mycket stora på årgång 2017. Nu är jäsningsproceduren igång.
Luigi Brunelli composer of magic wines and poems.
Campo del Titari håller Brunelli på att testa från några olika fat. Den lovar mycket!!
2013 kan vara en riktigt stor årgång!

Custoza 2017 buteljerades i början på december med den nya etiketten.
Även deras Valpolicella Classico och Valpolicella Superiore har fått nya etiketter, så att de stämmer designmässigt överens med övriga viner.

Det har som ni förstår varit full aktivitet i vinkällaren.
December är också en månad där det är mycket att göra i "Vin-shopen". Många kunder kommer för provningar och inköp inför jul- och nyårsfirandet.
En hel del viner har också skeppats iväg till USA och andra länder. Allt ska fram innan julfestligheterna drar igång.


Vårt månadsvin under december har varit Campo del Titari. Ett av de absolut bästa Amarone-viner som finns. Vi har under december testat årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012.
Druvblandningen är ungefär den samma år från år.
Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%).
Druvorna kommer från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur.
  Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.
Nästan samtidigt som Valpolicella fick snö, så fick vi det också på den svenska västkusten. Vår snö stannade ett halvt dygn längre. 
Årgång 2009 känns helt fullmogen nu och är i ett underbart drickfönster, med alla nyanser fullt utvecklade. Den är med andra ord på sin topp och kommer nog att vara så något år till.
Vi har låtit den få knappt två timmar i karaff. Vi möts av en stor doft med massor av mörka bär, kryddor, kakao och lite vanilj samt en finstämd ton av torkad frukt. En alldeles underbar doft!
Vi tar en klunk. Oj, det är är ju bara så gott. Så fullpackad av fullmogna smaker. De söta mörka körsbären, de solmogna björnbären, den lilla tonen av skogshallon är en sådan underbar inledning. Ganska så omedelbart ansluter örter, lite steniga mineraler och kakao. Syran är fortfarande alert. Tanninerna har rundats av ordentligt, men dom finns där alltjämt och bjuder det där härliga lilla motståndet.
En nästan magisk eftersmak får oss att sitta och småsmacka hela tiden. Ljuvliga söta mörka körsbär, lite torkad frukt, mörk choklad med en bitterljuv touch och någon liten ton av espresso.
Hysteriskt gott!
Betyg 5


Årgång 2010
Det svagaste kortet i den här fyrlingen.  Ändå ett fantastiskt vin. Det enda som fått ett minustecken bakom sin 5:a. Ja ni förstår själva.
Det är klart att mycket av det vi kände i 2009  går igen i 2010, men smakerna har inte samma djup, inte samma intensitet eller mognad. Nu är ju årgång 2009 dels alldeles enastående god samtidigt som det redan nått en formidabel topp. Årgång 2010 tycker jag mognar lite långsammare och även om det är ganska nära sin topp är det ändå inte riktigt där.
Betyg 5-

Årgång 2011
Ett sagolikt vin, rent av magiskt. Förra hösten var alkoholhettan påtaglig och det krävdes bortåt 6 timmars luftning för att vinet skulle komma till sin rätt. Nu (dec 2017) räcker det med 2-3 timmar och alkoholen är i ganska hög grad, om än inte fullt ut, infångad av frukten. Årgång 2011 har fortfarande kvar en hel del av sin ungdomlighet i den komplexa mörka frukten: söta, mörka körsbär, solmogna björn, några mörka skogshallon, aningens sv vinbär och några blåbär. Örter, lite torkad frukt, kakao, lakrits och finmalda kryddor. I doften har 2011:an en mer tydlig ton av läder, kompostjord och tobak än vad 2009 och 2010 har.
Eftersmaken är ju bara så lång och läcker. Den har det där fina lilla bittra avslutet som får oss tänka på espressokaffe, körsbärskärnor och riktigt mörk choklad. Det finns också en väldigt fin syra och tydliga tanniner. De senare smånfsar lite grann och bjuder ett försiktigt motstånd.
Betyg 5

Årgång 2012
Dryga två månader sedan jag senast drack en 2012:a. Riktigt bra redan då, men jag tycker den utvecklats något och hackat sig upp ett pinnhål till. Visst är det här en en ung amarone, som kräver sina tre timmar på karaff, men görs detta så blir det en himmelsk upplevelse.
Här finns en stor, komplex doft fylld av en läcker mörk frukt, som tillsammans med lite läder, jord, örter, torkad frukt, kakao och aningens kolasås gör det till en ljuvlig sniff- och doftupplevelse. Någon liten alkoholton kan vi initialt skönja, men den avtar ju längre tid vinet får i glaset.
Den första lilla klunken väcker en känsla av hysterisk upprymdhet. Vilken fantastisk amarone! Intensiteten, kraften och komplexiteten! Den generösa frukten: söta mörka körsbär, solmogna björnbär, några svarta vinbär, blåa plommon och ett sällsamt inslag av skogshallon får oss att jubla.
Lägg på lite örter och torkad frukt tillsammans med den trevliga syran och finstämda tanninerna, så går vi nästan upp i brygga. Tanninerna är särskilt värt att nämna. De är visserligen avrundade och tämligen mjuka, men ändå påtagliga och bjuder det där lilla motståndet, som en kvalitetsamarone ska ha enligt vår bok.
Eftersmaken är packad med söta mörka körsbär, någon liten, liten ton från russin och den bitterljuva smaken av riktigt mörk choklad. Milde Moses vilken Amarone!!

Betyg 5

Detta fick bli årets sista blogginlägg. Vi vill också passa på att önska alla våra vänner
GOTT NYTT ÅR    HAPPY NEW YEAR      FELICE ANNO NUOVO


2 kommentarer:

  1. Får önska det samma, är en slavisk följare av din blogg, och då ligger min preferens så långt från Amarone kan komma. Du är alltid läsvärd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din hälsning!
      Det är alltid roligt när läsare hör av sig.
      Extra roligt att du finner mina tankar läsvärda.

      Radera