En gång i tiden hade Vintankar en faiblesse för portvin. Några flaskor hamnade i källaren. Smakpreferenserna förändrades och numera blir det en flaska portvin om året. På Julaftonens förmiddag drar vi korken. Dekanterar. Och till osten som avslutar vårt julbord dricks den.
I år blev det en VP från Quinta do Noval
Quinta Do Novals historia startade 1715, men det är kanske främst under 1900-talet som dom gjort sig ett namn. Antonio José da Silva förvärvade egendomen 1894 och planterade om p g a phylloxera-angreppen. Svärsonen Louiz Vasconceles Porto tog så småningom över. Han hade ansvaret för verksamheten under nästan fyra decennier. En kreativ man som införde en mängd innovationer i verksamheten bl a var det han som formade om terassodlingarna till ett mycket bredare format, 1958 introducerade han Late Bottle Vintage (LBV), år på Old Tawnies m m.
1993 köpte AXA Millésime verksamheten och sedan dess har Christian Seely haft ansvaret.
Att öppna en gammal flaska portvin är alltid lika spännande. Den här gången är korken i ett förvånansvärt bra skicka. Övre delen är helt fräsch och det är bara längst ner som den är lite "gammal". Den åker ur med ett litet plopp och nästan inga smulor är kvar i portvinet.
Druvorna till det här portvinet kommer från en enda vingård. Druvmixen har jag inte lyckats få fram
En fin doft av björnbär, lite hallon, någon liten ton av viol och fikon samt kanderade mandlar. En ytterst svag nyans av romrussin kan vi notera.
I gommen finns en härlig sötma som balanseras av en finstämd syra. Några alldeles sammetslena tanniner. Inte ett så tungt portvin, men tämligen komplext och så nära toppen det går att vara. Björnbären och den lilla tonen av skogshallon från doften går igen i smaken också. Här finns en del torkad frukt främst fikon och dadlar, några romrussin, en liten försiktig ton av örter och kanel samt mörk choklad. Eftersmaken är mycket lång.
Visst är det ett portvin som inte är så tungt, men desto mer lättdrucket är det. Och visst tusan är det gott!!
Betyg 4++
Det här portvinet köpte jag i början på 90-talet för knappt två hundra kronor. Onekligen ett väldigt bra köp! Portvin kan det verkligen löna sig att vänta ut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar