1993 beslutade Terry Peabody och hustrun Mary att skapa något, som kunde lämnas över till framtida generationer. Dom beslutade sig för att starta vinodling. Dom ville inte göra det lätt för sig genom att köpa en färdig vingård. Nej istället skulle allt göras från grunden. Dom tittade sig runt i världen och hittade ett ställe på Nya Zeeland, där dom kunde börja med allt från början. Dom bestämde sig för Gimblet Gravels Winegrowing District i Hawkes Bay (ungefär på mitten av nordöns östra sida) och Te Muna Road alldeles utanför Martinborugh på Nordöns sydliga del. Vingården Te Muna Road består av två olika terrasser. På den ena odlas det Pinot Noir och på den andra odlas det Sauvignon Blanc.
2011 Craggy Range Pinot Noir
Vinet är så klart gjort på Pinot Noir till 100 %. Druvorna kommer vingården Te Muna Road, Martinborough.. En del av druvorna har fått jäsa på ståltankar, medans en annan del har fått jäsa på öppna franska ekfat. Vinet har fått mogna i tio månader på barriquer av fransk ek, varav 30% varit nya.
Här finns en fin Pinot-doft avm såväl mörka som röda bär, finmalda kryddor bla vitpeppar, lite rosor och aningens regnvåt jord.
I munnen är det tämligen sval, slank, komplex och smakrik dryck vi får ta del av. Vi noterar körsbär, hallon, jordgubbar och en finstämd samling örter och kryddor, som på ett förtjänstfullt sätt underordnat sig frukten. Alldeles mjka och lena tanniner tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Den eleganta syran ger vinet en härlig friskhet. I den komplexa eftersmaken, som är längre än medel, återkommer såväl frukten som kryddorna, men nu i sällskap av choklad, lakrits, lite mynta samt någon liten floral ton.
Betyg 4
Det här är en smarrig Pinot. Den går i en stil vi verkligen gillar. Detta var vår sista flaska. På sin hemsida anger Craggy Range att runt sju år är den på topp. Vi kan bara instämma.
På "Bolaget" är det årgång 2015 som gäller till priset 229 kr
Valdibella
På den nordvästra delen av Sicilien i området Camporeale bildade några odlare 1998 kooperativet Valdibella. Man odlar vin, mandlar och oliver. Allt görs enligt organisk-biologiska metoder. Det finns också en social tanke med projektet och det är att hjälpa ungdomar med problem. En av grundarna till kooperativet Luigi Montalbano har berättat: «My father was killed by the mafia. For me it was absolutely natural to adhere to «Addiopizzo», I had to set myself against those who wanted to destroy my family!».
Vi har tidigare skrivit om två av deras vita viner Isolano och Ariddu.
2012 Kerasos
Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Nero d´Avola. En druva som mognar sent och därför är mycket lämplig för Sicilien med sitt varma klimat. Druvorna växer på två skilda vingårdar. Den ena belägen i havsnivå med stora bitar kalksten. Den andra betydligt högre belägen och med ett ganska stort inslag av lera.
Vinet har fått jäsa på ståltankar och ligga med skalkontakt i 8-12 dagar. Vinet har sedan fått mogna på stålfat och ekfat. Ungefär lika stor andel av vardera.
Ett ganska lättsamt och lättdrucket vin. Kanske inte så stort, men definitivt har det en viss charm.
Doften har en tydlig touch av solvarma bär, där vi bl a kan urskilja både svarta och röda vinbär, skogshallon och något litet blåbär. Vi kan också notera någon liten ton av balsamico liksom lite kalkiga mineraler.
Ingen stor pompös doft, men heller inte direkt diskret mer tydlig och försiktig.
Smaken är hyfsat frisk genom en behaglig och trevlig syra. Det första vi noterar är en samling bär, mestadels mörka (körsbär, blåbär, björnbär), men också ett litet rödare inslag av hallon, vinbär och tranbär. Ett litet försiktigt inslag av örter, mineraler och aningens sötlakrits. Tanninerna är närvarande. Vi upplever dom väldigt mjuka och lena, men ett försiktigt motstånd bjuder dom. Eftersmaken är medellång och domineras av den mörka frukten och mineraler.
Betyg 3++
Vinet finns inte på Systembolaget. Vår flaska är köpt hos Cibi e Vini i Köpenhamn för ett par år sedan. Nu är det årgång 2014 som gäller och priset mycket humana 89 DKK.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar