Nu är hösten här. Mörkret smyger sig på och helt plötsligt är det mörkt vid 17-tiden. Vad värre är så verkar Corona-viruset ta ett allt fastare grepp om Sverige och Europa. Vi har klarat oss så här långt, men nu gäller det att återgå till de regler och beteenden som präglade våra liv i våras.
Ett ljus i höstmörkret är att juraosten Mont d´Or är här. Den här osten tillverkas endast under tiden 15/8-31/3. Den är gjord på opastöriserad komjölk. Vi stack ner några delade vitlöksklyftor i osten. Hällde över en skvätt av kvällens gula vin och så in i ugnen. 20 minuter i 200 grader. En varm krämig ostmassa döljer sig under ytan. Ett gott bröd som delas i bitar och så doppar vi dom i osten. Så vansinnigt gott!!
Familjeföretaget Domaine Rolet Père et Fils har hållit på med vintillverkning sedan 1940-talet. Idag förfogar man över drygt 60 ha vinodlingar i distriktet Jura. Dom odlar de gröna druvorna Chardonnay och Savagnin samt de röda druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Deras vinodlingar ligger på 250 - 500 meters höjd i de franska alperna.
Vinet till osten är ett s k "gult vin" eller som fransmännen säger Vin Jaune. Det är till 100% gjort på druvan Savagnin. Under sin lagring, 6,5 år på små barriquer, uhar det bildats en jästhinna (flor eller om man så vill voile), som skyddar vinet från att helt oxidera samtidigt som det ger vinet sin karaktäristiska doft och smak..
Vi har inte druckit Vin Jaune särskilt ofta. I våras drack vi Chateau d´Arlays Vin Jaune från 2008 och för snart tre år sedan drack vi Domaine Rolets gula vin också från 2008.
h
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar