Hösten är här. Regn och blåst piskar oss vid den nordhalländska kusten, men så kommer det en dag (som i söndags) med svag vind och solsken. Vi får oss en långpromenad på Näsbokrok och kan njuta av det vackra hedlandskapet och med havet i bakgrunden.
Cornaviruset har tagit ordentlig fart de senaste veckorna. Precis när vi trodde att det hade planat ut och att vi skulle kunna ta små steg mot ett mer socialt liv. Nu är det social distansering som gäller igen. Det sociala livet med fika och middagar utomhus i sommarvärmen är ett minne blott och nu inte alls lika lätt och behagligt att genomföra. Vi har avbokat diverse aktiviteter och håller avstånd. Lite social kontakt har vi, men endast med personer som lever ett liv likt oss. Vårt första barnbarn kom för en vecka sedan. Än så länge har det skypats och facetimats så vi har kunnat beskåda henne och hennes skrik. Men ännu inget möte i verkliga livet. Så klart längtar både hustrun och jag.
Nog om detta! Nu övergår vi från elände till mer behagliga upplevelser. Mat och vin!!
I höstrusket har vi börjat smaka Barolo från 2016. Dessa lär redan nu vara riktigt tillgänglig, vilket vi så klart vill skapa oss en egen uppfattning om.
2016 Barolo Cascina Nuova, Elvio Cogno
Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta. Jag har tidigare skrivit om det vita vinet Anas-Cetta samt om deras Barbera och Dolcetto.
Dom har påbörjat ett arbete med att ställa om till organisk/biologisk odlingssätt, men ännu inte blivit certifierade. Så här skriver dom på sin hemsida: In addition to certification, the winery ensures a healthy vineyard ecosystem and environmental biodiversity by eliminating synthetic treatments and fertilizers in the vineyards and the use of chemicals and invasive practices in the cellars.
Nu är det dags för oss att bekanta oss med deras Barolo. Vi börjar den resan med Cascina Nuova från 2016. Ett år med rykte om att leverera väldigt tillgängliga och goda viner omedelbart.Ett vin uteslutande gjort på druvan Nebbiolo, som kommer från vinfältet Cascina Nuova,(1,5 ha), som ligger strax söder om själva vineriet. Det planterades 2004 och är beläget 380 m över havet med en jordmån bestående av sand, lera och kalksten.
Druvorna avstjälkas efter skörd och får sedan jäsa på ståltankar. Vinet får sedan mogna i 24 månader på 3000 liter stora fat av slavonsk ek innan det buteljeras. Dom gör runt 15 000 flaskor av det här vinet.I doften finns både röda och lite mörkare bär, en touch av läder, rosor, aningens menthol och en liten, liten kryddighet.
I munnen kommer det både mörka, ljusa och syrliga körsbär förstärkta med hallon och tranbär. Frukten är kanske något återhållsam, men ändå tillräcklig för att vi ska bli på gott humör. Här finns någon liten kryddighet, en del rosor, sten- och kalkmineraler och aningens sötlakrits. En ordentlig syra och stadiga tanniner bjuder på ett behagfullt motstånd. Tillsammans med maten märker vi inte så mycket av tanninerna utan det är när vi slår oss ner framför TV:n med den sista skvätten i glaset som dom ger sig tillkänna.
Betyg4+.
Riktigt gott! Redan nu råder det en sån fin balans mellan smaker, syra och tanniner
2016 Barolo, Giacosa Fratelli
2011 Langhe Rosso, Filari di Luna
I vårt flöde på Facebook dök det upp ett erbjudande från Vinfolket, som vi tyckte lät trevligt. Nebbiolo på olika sätt. Vi gjorde en beställning. Betalning genom Klarna och fyra dagar (snarare kvällar) senare levereras ett paket hem till dörren. Smidigt och problemfritt.
Ett av de vinerna som fanns med var en Langhe Rosso. från Filari di Luna. Så mycket har jag inte kunnat hitta om den här producenten. Visserligen finns det en hemsida, som ger lite information om deras viner, men inte någonting om deras historia mm. Klart är att de disponerar vinfält i Castagnito, Mango, Barbaresco och Neviglie.
I munnen är det ett moget vin med en finstämd syra och mjuka tanniner. Här finns hallon, skogsbär, några körsbär och lite tranbär parad med en fin örtighet och steniga mineraler. Efterhand en del florala toner av nypon, rosor och violer. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer de fina, röda bären och örterna tillsammans med en viss kryddighet och ännu mera nypon och rosor. Väldigt välbalanserat och med en elegans, som vi av någon anledning förvånas över. Helt moget och så mycket mer utveckling tror jag inte på, vilket inte behövs när det smakar så här gott.
Betyg 4
Priset hos Vinfolket var 240 kr för denna flaska.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar