tisdag 3 november 2020

Två Barolo från 2016 Elvio Cogno och Giacosa Fratelli samt 2011 Langhe Rosso, Filari di Luna

Hösten är här. Regn och blåst piskar oss vid den nordhalländska kusten, men så kommer det en dag (som i söndags) med svag vind och solsken. Vi får oss en långpromenad på Näsbokrok och kan njuta av det vackra hedlandskapet och med havet i bakgrunden.

Cornaviruset har tagit ordentlig fart de senaste veckorna. Precis när vi trodde att det hade planat ut och att vi skulle kunna ta små steg mot ett mer socialt liv. Nu är det social distansering som gäller igen. Det sociala livet med fika och middagar utomhus i sommarvärmen är ett minne blott och nu inte alls lika lätt och behagligt att genomföra. Vi har avbokat diverse aktiviteter och håller avstånd. Lite social kontakt har vi, men endast med personer som lever ett liv likt oss. Vårt första barnbarn kom för en vecka sedan. Än så länge har det skypats och facetimats så vi har kunnat beskåda henne och hennes skrik. Men ännu inget möte i verkliga livet. Så klart längtar både hustrun och jag.

Nog om detta! Nu övergår vi från elände till mer behagliga upplevelser. Mat och vin!!

Häromdagen malde vi kött från ett vildsvin och gjorde färsbiffar. Råstekte egenodlade rotfrukter (potatis, kålrot, morot och palsternacka). Adderade lite spetskål, svartkål, broccoli och edamerbönor. De senare är inte från vår egna trädgård.

I höstrusket har vi börjat smaka Barolo från 2016. Dessa lär redan nu vara riktigt tillgänglig, vilket vi så klart vill skapa oss en egen uppfattning om. 

 2016 Barolo Cascina Nuova, Elvio Cogno

Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta. Jag har tidigare skrivit om det vita vinet Anas-Cetta samt om deras Barbera och Dolcetto

Dom har påbörjat ett arbete med att ställa om till organisk/biologisk odlingssätt, men ännu inte blivit certifierade. Så här skriver dom på sin hemsida: In addition to certification, the winery ensures a healthy vineyard ecosystem and environmental biodiversity by eliminating synthetic treatments and fertilizers in the vineyards and the use of chemicals and invasive practices in the cellars.

Nu är det dags för oss att bekanta oss med deras Barolo. Vi börjar den resan med Cascina Nuova från 2016. Ett år med rykte om att leverera väldigt tillgängliga och goda viner omedelbart.

Ett vin uteslutande gjort på druvan Nebbiolo, som kommer från vinfältet Cascina Nuova,(1,5 ha), som ligger strax söder om själva vineriet. Det planterades 2004 och är beläget 380 m över havet med en jordmån bestående av sand, lera och kalksten. 

Druvorna avstjälkas efter skörd och får sedan jäsa på ståltankar. Vinet får sedan mogna i 24 månader på 3000 liter stora fat av slavonsk ek innan det buteljeras. Dom gör runt 15 000 flaskor av det här vinet.

Den här Barolon är deras instegsbarolo för att kunden ska bli mer bekant med Barolo eller som dom skriver på hemsidan: Created for a public that wants to get to know the wine gradually before moving onto more complex examples, it might even be defined as a benchmark among Barolo wines.


En mycket trevlig barolo som redan idag bjuder upp till en bra vinupplevelse. 
Färgen går i en ljusare granatäppel-röd ton.
I doften finns både röda och lite mörkare bär, en touch av läder, rosor, aningens menthol och en liten, liten kryddighet.
I munnen kommer det både mörka, ljusa och syrliga körsbär förstärkta med hallon och tranbär. Frukten är kanske något återhållsam, men ändå tillräcklig för att vi ska bli på gott humör. Här finns någon liten kryddighet, en del rosor, sten- och kalkmineraler och aningens sötlakrits. En ordentlig syra och stadiga tanniner bjuder på ett behagfullt motstånd. Tillsammans med maten märker vi inte så mycket av tanninerna utan det är när vi slår oss ner framför TV:n med den sista skvätten i glaset som dom ger sig tillkänna.
Betyg4+.
Riktigt gott! Redan nu råder det en sån fin balans mellan smaker, syra och tanniner
Priset på SB är 455 kr.


2016 Barolo, Giacosa Fratelli

Historien tar sin början år 1895 när Giuseppe Giacosa började att odla druvor och  att producera vin i Borgonuovo. Verksamheten växte och med sonen Leone flyttades vineriet till sitt nuvarande läge i närheten av Neive. 1988 började ett samarbete med Giacomo Bologna (Braida). De därpå följande 20 åren har dom succesivt köpt in nya vinfält så att idag omfattar verksamheten närmare 50 hektar. Runt 600 000 flaskor producerar dom, som är fördelade på tre Barolo, tre Barbaresco, tre Dolcetto, fem Barbera samt en vardera av Grignolino och Langhe Nebbiolo. Av vita viner gör dom fyra varianter: två på druvan Chardonnay, en Arneis Roero och en Cortese (Gavi).
Nu har den fjärde generationens vinmakare alltmer börjat ta över verksamheten.
På sin hemsida skriver dom om sina ambitioner att var ekologiska:
The focus is on a reliable representation of each varietal, obtained by ensuring healthy grapes in the vineyards. The secret in producing fine wines lies in the land and Giacosa has given a green focus to the winery and is fully devoted to reducing the impact on the environment by using solar panels for energy production, managing and channeling rain water, eliminating the use of herbicides and pesticides, fertilization using grape skins, compensating CO2 emissions by maintaining the woodlands around the vineyards.
Vi dricker deras instegsbarolo vilken så klart är gjord endast på druvan Nebbiolo, som vuxit på deras vinfält i Monforte d´Alba och Castiglione Faletto. 

Färgen går i en tegelröd nyans.
I doften hittar vi en fin samling röda bär, några nypon, lite kryddor, tydliga inslag av rosor och aningens viol. Inte så kraftig, men ändå tydlig och inbjudande.
I munnen är det förvisso ett ungt vin, men bjuder ändå upp och känns riktigt tillgänglig idag. Det startar med lite jord och läder, men rätt omgående tar de röda bären över: körsbär, jordgubbar, lite hallon och några tranbär. Här finns en fin, lite stenig mineralton, en läcker kryddighet, en dos nypon, aningens svart te och torkade rosenblad samt unset viol. Syran är på plats och ger både friskhet och en viss stramhet. Även tanninerna är på plats, men vi upplever dom förvånansvärt mjuka och behagliga.
Visst kommer det här vinet att utvecklas lite de närmaste åren, men det här är inget jag långlagrar.
Vi tycker det är riktigt gott och det dricks väldigt bra just nu. Det har därtill ett mycket sympatiskt pris 199 kr på SB.
Betyg 4

2011 Langhe Rosso, Filari di Luna

I vårt flöde på Facebook dök det upp ett erbjudande från Vinfolket, som vi tyckte lät trevligt. Nebbiolo på olika sätt. Vi gjorde en beställning. Betalning genom Klarna och fyra dagar (snarare kvällar) senare levereras ett paket hem till dörren. Smidigt och problemfritt.

Ett av de vinerna som fanns med var en Langhe Rosso. från Filari di Luna. Så mycket har jag inte kunnat hitta om den här producenten. Visserligen finns det en hemsida, som ger lite information om deras viner, men inte någonting om deras historia mm. Klart är att de disponerar vinfält i Castagnito, Mango, Barbaresco och Neviglie.

Det här är ett vin gjort på Nebbiolo (60%) och Barbera (40%), som planterades 1997 och växer på ett vinfält i Castagnito (ett par mil norr om Alba) och beläget 210 meter över havet. Druvorna avstjälkas, mjuk pressning, jäsningen sker med skalkontakt och vinet får därefter mogna i 24 månader på stora ekfat innan det buteljeras.

En djup rubinröd färg med lite granatäppelröda stråk ut mot glaskanterna.

Hyfsat stor och komplex doft av såväl röda som lite mörkare bär. Någon ton av läder, nygrusad väg, lite lakrits, nypon, rosor och violer kan vi också notera.

I munnen är det ett moget vin med en finstämd syra och mjuka tanniner. Här finns hallon, skogsbär, några körsbär och lite tranbär parad med en fin örtighet och steniga mineraler. Efterhand en del florala toner av nypon, rosor och violer. Eftersmaken är något längre än medel och här återkommer de fina, röda bären och örterna tillsammans med en viss kryddighet och ännu mera nypon och rosor. Väldigt välbalanserat och med en elegans, som vi av någon anledning förvånas över. Helt moget och så mycket mer utveckling tror jag inte på, vilket inte behövs när det smakar så här gott.

Betyg 4

Priset hos Vinfolket var 240 kr för denna flaska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar