Årgång 2016 ska ju vara något särdeles bra i Barolo. Vanligtvis brukar Barolo behöva vila ett antal år innan dom bjuder på sig, men årgång 2016 verkar vara tillgängliga redan nu. Vi har gjort några nedslag som fallit väl ut. Vi har tidigare skrivit om våra tankar angående
Elvio Cognos Cascina Nuova och Giacosa Fratelli. Den senaste tiden har vi testat ytterligare tre varianter och intrycken består eller snarare förstärks. 2016 är redan nu väldigt god och är en fantastisk årgång.
2016 Barolo Trediberri
Det här är ett relativt ungt vinföretag som såg dagens ljus 2007. Nicola Oberto hans far Federico och deras vän Vladimiro Rambaldi köpte ett vinfält på 5 ha beläget i den lilla byn Berri, inte så långt från floden Tanaro. Vi hittar byn Berri strax väster om La Morra och vi är då så långt västerut vi kan komma i vinområdet Barolo. Deras första årgång släpptes 2011. Idag omfattar Trediberri 10,5 ha. De förutom de ursprungliga 5 ha även köpt 2,8 ha i Rocche dell´Annunziata och Torriglione, där dom odlar Nebbiolo, Barbera och Sauvignon Blanc samt ytterligare 3 ha i Vicoforte (längst söderut i Langhe), där dom odlar Nebbiolo och Dolcetto.
Etiketterna är skapade av konstnären Pierflavio Gallina. Vid vårt besök i Piemonte 2018 träffade vi honom. En ödmjuk och mycket sympatisk man.
I deras portfölj ingår två Barolo, en Langhe Nebbiolo, en vardera av Barbera, Dolcetto, Rosato och Sauvignon blanc.
Vi dricker deras "Classic". Druvorna kommer i huvudsak från de egna vinfälten runt byn Berri (80%) och lånade( t o m 2017) vinfält i Capalot (20%) strax norr om La Morra. Vinet får jäsa på cementfat i ca 14 dagar och därefter maceration i cirka 7 dagar, vilket betyder att juicen har skalkontakt i tre veckor. Vinet tappas sedan över på ekfat för den malolaktiska jäsningsproceduren. Vinet får därefter mogna runt 20 månader på stora ekfat (en blandning av 52-hl och 25-hl). Vinet tappas därefter över på fat av cement, stål och plast för några månaders vila innan det buteljeras. Ambitionen är att få en Barolo som är klar att drickas några månader efter att den buteljerats. Årgång 2016 är min första kontakt med Trediberri och här har dom verkligen lyckats. Otroligt god redan nu.
Bortsett från en hagelstorm 26:e Juli så var väderförhållandena exemplariska 2016 dvs temperaturen var något lägre än normalt fram till början av september, då den blev högre än snittemperaturen de senaste åren. Sammantaget möjliggjorde detta en sen skörd med fantastisk frukt.
Visst är det en ung Barolo, men förvånansvärt drickklar redan nu. Jag gillar skarpt den här ungdomliga frukten som Trediberri i version 2016 levererar. Sanslöst gott!
Doften startar lite försiktigt. Jord, höstlöv och läder är det första vi noterar, men det står inte långt på innan frukten tar kommandot. Kanske i någon mörkare ton än vad jag vanligtvis tycker mig känna i Barolo-viner. Här finns också lite örter och kryddor, aningens nypon och rosor samt mentol.
En mycket tydlig doft utan att vara överdådig eller alltför kraftfull.
Det vete katten om inte Tradiberris Normale är den läckraste, godaste och elegantaste av de fem Barolo 2016 jag smakat. I gommen känns frukten ren och ungdomlig med en blandning av både röda och lite mörkare bär (hallon, körsbär, tranbär, jordgubbar). Lite blåa plommon noteras. Här finns en finstämd ton av örter och kryddor, vilka är underordnad och i samklang med frukten. Härlig pigg syra. Tanninerna finns där, men vi noterar dom egentligen inte förrän vi avnjuter den sista skvätten på egen hand framför TV:n. Eftersmaken är något längre än medel och där får frukten och kryddorna sällskap av nypon, rosor, violer och aningens mentol. En mer elegant än kraftfull Barolo.
Sanslöst gott! Farligt lättdrucket! Visst kommer det att utvecklas med tiden, men mina få flaskor kommer inte bli långlivade. Dom är alldeles för lätttilgängliga och klunkbara idag.
Betyg 4++
Köpt på SB för 299 kr. Nu är den rapporterad som slutsåld, men dyker den upp igen på SB eller hos någon näthandlare är det bara att köpa!!
2016 Barolo Diego Conterno.
Diego Conterno startade sin vinodlarkarriär 1982 tillsammans med sina kusiner Claudio och Guido Fantion. Ett samarbete som pågick fram till milleniumskiftet. Det var då dags för Diego att ta nästa steg och starta en verksamhet i sitt egna namn. På toppen av en kulle i Monforte d´Alba ligger själva vineriet omgivet av vinfält. Detta är hans hemtrakter. Det är här hans passion för vinodling och vinframställning vuxit sig stark. Idag brukar han 7,5 ha och tillverkar runt 50 000 flaskor. I portföljen finns ett vitt vin på druvan Nascetta samt röda viner på druvorna Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. På Nebbiolo-druvan gör Diego en Barolo Normale, en vingårdsbetecknad Barolo samt en Nebbiolo d´Alba.
Hans enkla filosofi är att varje vin ska spegla sitt ursprung. Druvorna är budbärare som för med sig vingårdens och jordens personlighet och själ in i vinet. Verksamheten är sedan 2017 ekologiskt cerifierad.
Källa:
Picky Drinks hemsidaDruvorna till det här vinet kommer från de lite yngre vinstockarna. Vinet har efter jäsning fått mogna först i 20 månader på stora slovenska ekfat och därefter i ytterligare 10 månader på betongkärl innan det buteljerades.
Färgen går i en granatäppelröd ton med några tegelröda stråk.
I doften hittar vi såväl röda som lite mörkare bär i form av mogna körsbär, skogsbär, tranbär och nypon. Lägg till svart te, gott om nykrossad sten, lite örter och höstlöv samt rosor så blir doftbilden komplett.
I gommen är det den ungdomliga frukten som dominerar med körsbär, hallon, syrliga jordgubbar, skogsbär och tranbär. Här finns försiktiga toner av örter och kryddor. En härlig och fin syra bildar tillsammans med de väluppfostrade tanniner en ordentlig ryggrad. Eftersmaken är något längre än medel och där får vi till oss mera frukt som nu känns något mörkare, men även lakrits, kryddor, steniga mineraler, rosor och violer.
Visst är det här ett ungt vin, som med all säkerhet kommer att utvecklas en hel del. Kanske det av det här inläggets tre Barolos som har störst utvecklingspotential. Med detta sagt vill jag ändå säga att det är väldigt tillgängligt och drickvänligt redan idag. Riktigt gott!!
Betyg 4+
Min flaska är köpt på SB för 299 kr. Det finns lite ströflaskor i 13 olika butiker, men är slutsålt som online-försäljning.
2016 Barolo Massolino
Massolino är ett familjeföretag som grundades 1896 av Giovanni Massolino i Serralunga d’Alba i Piemonte. Serralunga är en liten pittoresk by 400 meter över havet med ca 500 invånare. Byn är belägen på en av regionen Langhes kullar mitt i hjärtat av Barolos produktionsområde. Giovanni Massolino var en ihärdig och företagsam man som i samband med att han startade sin vinfirma även var först med att introducera elektriskt ljus i byn. På 1930-talet började man att utöka sina odlingar och kom så småningom över riktiga pärlor till vingårdar: Margheria, Parafada och Vigna Rionda. Massolinos vingårdar ligger omgärdade av bergsryggar i en dalgång som skyddar från vind och storm och ger ro åt druvorna som behöver en lång mognadsperiod. Massolinos viner görs i traditionell stil med jäsning i låg temperatur och lagring i stora fat av Slovensk ek.
Detta är deras enklaste Barolo. Dom gör knappt 40 000 flaskor årligen. Druvorna kommer från några olika vinfält runt Serralunga. Vinrankorna har en ålder mellan 10-55 år. Avstjälkning, varsam pressning, maceration i 48 timmar innan jäsningen startar. Jäsning sker med skal i 7-10 dagar i stora cementtankar. Skalkontakt i ytterligare 5-8 dagar innan vinet pumpas över till stora ekliggare (3200-4500 liter). Cirka 30 månaders vila på dessa ekfat innan det får en kortare tid på ståltank. Först därefter sker buteljering.
Jag har tidigare bloggat om årgångarna 2003,
2005 och
2006. K
lickar du på resp årtal får du mina tankar om just den årgången.
Precis som de andra 2016 jag druckit förvånas jag över hur tillgänglig och drickvänlig den här Barolon är. Det är nog dags att sluta bli förvånad utan det är helt enkelt så att årgång 2016 är en strålande årgång som levererar omedelbart!
Visst är den ung med en helt ljuvlig och ungdomlig frukt som dominerar såväl doften som smaken. Med detta sagt så tror jag att Massolinos Normale kan utvecklas över tiden, men att hålla tassarna borta från ett vin som är så här gott blir en prövning.
Doftintrycken startar med lite höstlöv, jord och läder, men tämligen omgående tar frukten över med en blandning av ljusa och mörka körsbär som sällskapar med nypon, tranbär och några hallon. Små, små nypor kryddor, samt försiktiga toner av, krossadf sten, rosor och viol förhöjer intrycken. Utan att vara överdådig är den här den av de tre som har den kraftfullaste doften.
Utan att vara riktigt kraftfull är det det ändå det kraftigaste av de tre Barolo som vi testar den här veckan. Det är också den av de tre som har den mörkaste framtoningen i smaken. Intrycken från doften återkommer då vi smakar på vinet. En ljuvlig ungdomlig frukt av blandade ljusa och mörka körsbär dominerar i gommen med en förstärkning av tranbär, hallon och syrliga jordgubbar. Ett finstämt inslag av kryddor, lite steniga mineraler och med ett avslut som ger oss torkade rosor, lite viol och några diskreta toner av mentol. Vinet har en härlig friskhet genom den fina syran. Tanninerna finns där och visst känns dom, men på det där behagliga sättet där de enbart nafsar runt i gommen och bjuder på ett härligt motstånd.
Ett underbart vin som inte står långt efter Trediberris Barolo. Å andra sidan tror jag det finns mer utveckling att vänta sig av Massolinos Barolo, men hur ska det vara möjligt att låta dom vara?
Betyg 4+
Mina flaskor är köpta på SB för 339 kr. Några få enstaka flaskor verkar det finnas kvar ute i butikerna. Kommer det in fler flaskor så är det bara att knappa hem dom.
Sammanfattning.
Det är bara att konstatera att årgång 2016 är fantastisk i Barolo och att det är en årgång där vinerna är drickmogna redan vid väldigt ung ålder.
Av de tre flaskor som jag skriver om i det här blogginlägget så håller jag Trediberris Barolo något före de andra två. Det är dock inte något stort avstånd.
Bäst utvecklingspotential tror jag Diego Conternos Barolo har knappt före Massolino.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar