söndag 15 november 2020

Amarone 2011. Del 23: Vaio Armaron, Serego Alighieri

Dags för del nummer 23 i det här årets stora vinprojekt. Det har nu blivit dags för Vaio från Serego Alighieri i samarbete med Masi.

Vi har tidigare i år testat följande amarone:
Acinatico, Stefano Accordini
- Accordinis Il Fornetto
Tenute Falezza
Viviani Casa dei Bepi
Zenato
Zymé
Årgång 2011 spåddes en lysande framtid, när de första producenterna släppte sina amaroneviner. En viss nedtoning har skett, men många amaroneexperter har gett årgången en fyra på en femgradig skala. Dom yttre förutsättningarna var mycket gynnsamma med bra väderförhållanden för att få druvor av högsta kvalitet. När så vädret var på vinböndernas sida under såväl skördetiden som under torkningsperioden var det inte så många som hade något att klaga på
.
Ni som följt min blogg en längre tid vet att då och då dyker det upp inlägg om Vaio. Det är ett vin som jag köper ett par flaskor av då varje ny årgång landat på Systembolagets hyllor . Ni vet väl att Vaio var den första Amaronen som hamnade i Systembolagets sortiment. Det var 1994.
Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  200820092011 och 2012 Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio.
Det är också ett vin som utvecklas väldigt bra med tiden, så kolla speciellt vad jag skrev om årgångarna 1993 och 1997.

Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.
Druvorna växer på vingårdar belägna på Serego Alighieris ägor i den lilla byn Gargagnago (några mil rakt västerut från Verona).

Det här är en ung amarone som behöver ordentligt med luft för att komma till sin rätt. Vi gav den tre timmar i karaff, vilket var i underkant. Det är också en amarone som kommer att utvecklas fint de närmaste åren och sedan stanna där i många år till.

Vi drack den under två kvällar och det är egentligen i slutet på den första kvällen som den riktigt blommar ut. Kväll två startar där den första kvällen slutade. Det betyder att den var som allra bäst kväll två.
Vi möts av en rätt så stor och kraftfull doft som har massor av ungdomlig mörk frukt. Ja, frukten står verkligen i centrum. Efterhand tillkommer det lite jord, örter, kryddor, kakao, hemkola, unset vanilj och lite torkad frukt. Det är ett mycket trevligt vin att sitta och sniffa på.

Smakupplevelsen startar med lite läder och jord, som ganska så omgående släpper fram de mörka bären: söta, mörka körsbär, mogna björnbär, några svarta vinbär och skogsbär. De blåa plommonen finns där också. Örter och kryddor är det gott om. De smyger sig fram lite försiktigt för att senare ta ordentligt med plats. Den här amaronen har en bra friskhet och ett nätt litet tannininslag, vilket ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är amaronelång med mera av de söta, mörka körsbären, men nu får vi också lite torkad frukt (fikon, dadlar, russin, katrinplommon). Avslutet har den där bitterheten som en stor amarone ska ha av mörk choklad, några droppar espresso och körsbärskärnor.
Javisst är det här en bra amarone, men jag saknar trots allt  lite mer djup och tryck i smakerna. Allt är egentligen på plats, men det känns att den har så mycket mer att ge för den som har tålamod. Mina kvarvarande flaskor ska få vila sig ytterligare ett par år.
Betyg 4+
Min flaska är köpt på SB för 399 kr. Det var så att under många år var priset på SB väldigt attraktivt. Ja, nästan som ett fyndpris. I dec 2020 ändrades detta, så att nu ligger Vaio på 699 kr. Mer Europa anpassat.


Avslutningsvis en indelning av var vinet befinner sig enligt min högst subjektiva bedömning.

1. Helt på topp. Blir inte bättre och bör drickas det närmaste året.
   - Pieropan, Massimago

2. Helt på topp. Kommer inte utvecklas så mycket mer, men håller nog i många år.
   - Brigaldara, Campo Inferi, Campo Leon, Monte Santoccio, Stefano Accordini Acinatico, Tenute Falezza

3. Bra nära toppen, men kommer att utvecklas ytterligare.
  - Allegrini, Casa dei Bepi, Corteforte, Checco Damoli, Costasera (Masi), Costasera Riserva (Masi) Il Fornetto, Le Ragose, Musella, Amarone Raimondi,  Roccolo Grassi, Speri, Vaio (Masi), Zenato, Zymé 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar