onsdag 11 november 2020

Digital middag med vinprovning. Brunellis 2013 Campo del Titari vs 2016 PaRiondo Ripasso.

Vi har klarat oss bra från Corona-eländet. Vi har varit noggranna med att följa FHM:s rekommendationer. I slutet på augusti kändes det som vi skulle våga oss på lite äventyrligheter. Corona-läget kändes då stabilt. Vi hade tillsammans med vännerna Stig och Anki bokat in oss på Ästad Vingård i början på november. Vi såg framemot en god middag, vinprovning och rundvandring på vinfälten. Så svängde pandemin-siffrorna. Spridningen tilltog. Inläggningarna på sjukhus ökade. Nya betydligt strängare rekommendationer gjorde att vi bokade av eventet.

Vi beslöt oss för att köra en digital middag och vinprovning (två viner). Vi bestämde mat och vin. Bestämde hur länge vinerna skulle luftas. Kopplade upp oss kl 19. Testade de båda vinerna med lite enklare tillbehör. Trevliga samtal i en timmas tid, som startade med hur vi upplevde vinerna för att övergå att diskutera USA-valet och en del annat. Vi åt sedan middagen var för sig och kl 21 kopplade vi upp oss igen. En liten ostbricka, som så klart innehöll likadana ostar. Så klart diskuterade vi vinernas utveckling.

Vi var alla överens om att detta var ju riktigt trevligt. Det går så klart inte att jämföra med IRL-möten, men ändå ett hyfsat substitut. Vi var också överens om att detta gör vi fler gånger.

Vi är alla väldigt förtjusta i Brunellis viner. Vi har besökt Brunelli var för sig, men också tillsammans med Club Amarone.
Du som vill läsa mer om Brunelli och deras viner kan göra detta genom de månadsreportage jag skrev under 2017.

2016 Pariondo Ripasso

Det här är en av mina favoritripasso. Jag har provat ett flertal årgångar.Alla har imponerat på mig. Klicka på respektive årtal så får du mina tankar 201220132014 och 2015

Druvsammansättningen är Corvina (65%), Corvinone (10%) och Rondinella (25%). Dessa har vuxit på vinstockar med en ålder runt 35 år i San Pietro in Cariano och Pedemonte. Druvorna pressas omedelbart efter skörd och får jäsa på stålfat. Vinet får ligga kvar på dessa stålfat tills februari, då vinet hälls över resterna från amaronetillverkningen och får jäsa en andra gång. Efter den andra jäsningen har vinet fått mogna 12-18 månader på stora ekfat beroende på årgången. Vi kan notera att Brunellis Ripasso inte innehåller några torkade druvor. Det som skiljer den från deras Superiore är den andra jäsningen tillsammans med amaroneresterna och någon månads längre lagring på ekfat innan buteljering. Sammantaget ger detta deras Ripasso ett större djup och en något mer komplex doft och smak än vad deras Superiore har.

Nu över till årgång 2016. Detta är en alldeles enastående Ripasso, som nu är helt på topp. Den går i en stil som jag gillar. Lite slankare och något stramare än många andra Ripasso. Här finns inga ambioner att vara amaronelik utan istället lever den helt och hållet på egna meriter och det räcker riktigt långt.
I doften hittar vi mörka bär, några blåa plommon, lite örter och kryddor. Doften är inte så kraftfull, men ändå väldigt tydlig och mycket angenäm.
I munnen får vi mörka körsbär, mörka skogsbär och blåa plommon. Här finns lite örter och aningens svartpeppar. I eftersmaken får den fina bärfrukten och örterna sällskap med körsbärskärnor, aningens mörk choklad och några droppar espresso. Vinet har en fin friskhet och tanniner som är alldeles sammetslena, men ändå så närvarande att de bjuder lite motstånd.
Årgång 2016 av Brunellis Ripasso är helt på topp. Tveksamt om den kan bli så mycket bättre än så här. Årets bästa Ripasso för oss. Du som har några flaskor av den här årgången får rådet att öppna en flaska i närtid. Så mycket mer utveckling tror jag inte på, men å andra sidan håller vinet säkert den här höga klassen i flera år till. Det är bara att korka upp och njuta.
Betyg 4
På "Bolaget" är det årgång 2017 som gäller till priset 201 kr.


2013 Campo del Titari

Ni som följer bloggen vet att det här är min favorit-amarone. Årgång efter årgång levererar Brunelli och Campo del Titari en makalös amarone. Det här är ju en ungdom, så vi ger den två timmar i karaff innan vi börjar prova den. Den första testen gör vi klockan 19 och då är den inte riktigt klar. Visst finns här mycket smaker och dofter, men det känns att den har mer att ge. Till osten två timmar senare har alla bitar trillat på plats. Sanslöst gott!!

Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%).
Druvorna kommer från en och samma vingård, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. Druvorna torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur.
Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.
Under 2017 följde jag arbetet på Brunellis vingård med hjälp av Alberto Brunelli. Han berättade vad som tilldragit sig under årets månader och skickade en hel del foton. Det resulterade i en månadsrapport på bloggen. La Grand Finale var december med just Titari och en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen och om Titari.

Det här är en ung amarone, som redan nu levererar en stor vinupplevelse, men den behöver ordentligt med luft för att komma till sin rätt. Precis som jag skrev i ingressen, så behövs minst tre timmar kanske fyra timmar i karaffen eller i glasen. Vi drack halva flaskan den första kvällen och den andra halvan kvällen därpå och då var den t o m ett par hack upp. Ja helt enkelt magisk!

En stor och fin doft, som börjar med läder och jord och övergår i en ljuvlig doft av mörka bär, örter, lite kryddor, torkad frukt, små nyanser av vanilj och hemkola. En stor doft förvisso, men inte överdådig. Här finns en elegant utstrålning.
Senast jag drack 2013 var i somras och omdömet står fast: I gommen känns det ungt och visst är det fullt njutbart redan den första kvällen, men den andra kvällen (då flaskan har fått stå halvtom ett dygn) växlar det upp några hack. Magiska smaker framträder. Vi blir smått saliga. En alldeles underbar smak av söta, mörka körsbär, solmogna björnbär, några svartavinbär, blåa plommon och skogshallon. Vi hinner knappt hämta andan innan vi även får en delikat örtsamling. En fin syra ger vinet en härlig friskhet. Finstämda tanniner krafsar runt i gommen och bjuder på det där härliga motståndet, som vi älskar. Eftersmaken är formidabel. Lång och komplex. De ljuvliga mörka bären och örterna är med oss hela tiden fast i eftersmaken kompletteras de av mörk choklad, några droppar espresso och aningens torkade frukter av typen dalar, russin, fikon och katrinplommon.
Betyg 5-
Det här är fortfarande en ung amarone. Kanske har den lämnat det första juvenila stadiet bakom sig, men ännu är det inte fullt moget. Här finns mer utveckling att vänta på! Du som ligger på några flaskor behöver inte ha bråttom. Visserligen kan du redan idag få en stor upplevelse om du luftar vinet ordentligt, men en ännu större ligger och väntar runt hörnet runt hörnet..........

Vår flaska inhandlades då vi besökte Brunellis vingård förra hösten. Vi betalade då knappt 50 euro på plats. På SB är det årgång 2015 som gäller och priset är 757 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar