onsdag 19 juni 2019

2017 Anas-Cetta, Elvio Cogno

Nascetta är en druva jag har mycket liten erfarenhet av. Vid ett sök i min blogg hittar jag ett skrivet inlägg från 2014. Du hittar det här. En intressant artikel om druvan, visserligen några år gammal, som är mycket läsvärd hittar du här och en annan artikel här. När så ett mail dök upp om att det fanns ett nytt vin på "Bolaget" gjord på denna druva, så blev det några tangenttryckningar och en beställning var lagd. I lördags drog vi korken ur den första flaskan.
Utsikt över Elvio Cognos vingård och vinfält.
Elvio Corgnos vingård ligger några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Ett par generationer senare är det Nadia Cogno och Valter Fissore som står vid rodret.
De har sedan länge påbörjat ett arbete mot organisk/biologiska odlingsmetoder. Ingen konstgödsel, inga syntetiska bekämpningsmedel mm
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta

De första idag kända dokumenten om druvan Nascetta går tillbaka till 1877 i Piemonte. Dokumenten beskriver druvan, även känd som "Nas-cetta" och "Anascetta", och berättar om en druva som ger extra-ordinära viner. Druvan försvann nästan helt efter andra-världskriget, och det är tack vare ett fåtal producenter i Piemonte (där familjen Cogno haft en ledande roll) som druvan återupptäcktes. Idag har druvan fått en egen appelationsbeteckning "Langhe Nascetta di Novello DOC" och fler och fler producenter har börjat odla den för att producera utsökta vita viner.
Källa: Nyhetsbrev Club Amarone

Ett vin till hundra procent gjort på druvan Nascetta, som vuxit på en två ha stor vingård alldeles i utkanten av Novello belägen 350 m över havet. Vinrankorna är planterade på 1980-talet.
Jäsning på stålfat, tolv timmars skalkontakt och sedan 6 månaders vila på samma stålfat innan det buteljerats. Ytterligare tre månader på flaska innan det ansetts mogen för marknaden.

Färgen går i en djup halmgul ton.

I doften hittar vi citrus, en hel del örter, lite tropisk frukt, aningens vilda blommor och unset acaciahonung. Ingen påträngande doft ändå stor och mycket tydlig.

I munnen är det ett kraftfullt vin, som kommer riktigt till sin rätt, då det ackompanjeras av kyckling, fisk- och skaldjursrätter. Vi åt en pasta med havskräftor som hettats upp lite. Vinet satt som en smäck.
Vi kan känna några gröna och gula äpplen, lite citrus, några grabbnävar örter, gula stenfrukter, någon stenig mineralton, lite tropisk frukt och i det finstämda avslutet kommer också lite acaciahonung.

Ett kraftfullt vin med en fin smakpalett, som vi verkligen gillar. Vi dricker det mer än gärna igen och fyller på lagret.
Betyg 4

På "Bolaget" finns det tre viner gjorda på endast Nascetta. Vårt vin med nr 78019 kostar 285 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar