tisdag 18 juni 2019

2008 Clos des Bergeronneau

En av de där fantastiskt varma och fina kvällarna alldeles i början på juni drack vi en champagne som tog oss med storm. Jag är med i FB-gruppen Champagne, där skrev Magnus Hjelm väldigt positivt om den i mitten på april. Ja så positivt att det inte gick att motstå ett inköp, även om det sved lite i plånboken.
Champagne Bergeronneau-Marion är baserade i Ville-Dommange, strax söder om Reims. Firman är ett familjeföretag som drivs av Florent Bergeronneau, som är vinodlare i andra generationen, tillsammans med sin hustru Veronique (född Marion). Deras barn är nu på väg in i firman som tredje generationen. Firmans odlingar finns i Montagne de Reims och upp mot St. Thierry-massivet nordväst om Reims. Man odlar till största delen Pinot Noir men har även odling av Chardonnay och Pinot Meunier. Man arbetar med hållbara odlingsmetoder och sedan 2004 är både insekts- och ogräsbekämpningsmedel ersatta med miljövänliga alternativ. 

Den här champagnen är gjord uteslutande på druvan Pinot Meunier, som vuxit på vinstockar som har en ålder på 70 år. Druvorna kommer från en enda vingård (2,1 ha), som är belägen mitt i Ville-Dommange. Den är omgiven av en stenmur därav namnet tillägget Clos.
Runt sex år har den legat på sin jästfällning. Degorgeringsdatum framgår inte. Dosagen är 7g/l



    Jag öppnade flaskan genom att försiktigt klippa
          av de små "repen". Då sista förtöjningen klipptes av
for korken rakt upp med  mycket stor kraft.
Turligt nog stod jag inte lutad över flaskan. 



Det är en stor och mycket angenäm doft som vi möts av. Det börjar med mogna äpplen med en liten fallfruktstouch. Strax därpå lite krutrök, rostat bröd, tropisk frukt, icke oansenliga mängder regnvåt grusgång, snäckskal och så en ny omgång frukt med lite röd citrus, persika, mango och honungsmelon.

I munnen är det ett tämligen intensiv smakpalett som dyker upp. Inte allt på en gång utan små doser i lager på lager. Det börjar med ljuvliga gula sommaräpplen tänk transparente blanche, men också några lite rödare för den generösa och trevliga syrans skull. Nygräddat bröd, brioche och mariekex. Gula stenfrukter: aprikoser, plommon, persika. Stendamm, grusgång, skolkrita. Mandariner, blodapelsin, persika och mango. Och så ett magnefikt avslut med blodgrape.
Vansinnigt gott helt enkelt.
Betyg 5

På "Bolaget" kostar den 799 kr. Väldigt mycket pengar så klart, men har man något att fira, så är den faktiskt värd varenda krona. Det är bara att avstå något krogbesök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar