I förra veckan hade vi några dagar med afrikavärme, som kvällstidningarna uttryckte det. En av dessa underbara kvällar samlades familjen vid den gamla kyrkbänken vi lagårdsväggen för att avnjuta något bubblande före middagen. Det har blivit lite av en vana att just sådana här varma och sköna dagar samlas strax före middagen med bubbel och något litet tilltugg. Den här gången var det min tur att plocka fram något svalkande.
Deutz är beläget i den klassiska champagnebyn Aÿ, en av 17 grand cru-byar, som ligger i hjärtat av Champagne. Företaget grundades 1838 av William Deutz i samarbete med Pierre-Hubert Geldermann. Idag är det Fabric Rosset som driver företaget. Dom förfogar över 245 ha vinodlingar. De egna odlingarna täcker cirka 40% av behoven. Övriga druvor köps från 22 långtids kontrakterade odlare. Årsproduktionen är runt två miljoner flaskor, varav 40 procent går på export.
Den är gjord på Pinot Noir (60%), Chardonnay (30%) och Pinot Meunier (10%).
Jag och den gode vännen O inhandlade en kartong om sex flaskor för bra nära sex år sedan. Tre till mig och tre till honom. Den första flaskan öppnade jag på våren 2016 och tyckte den var mycket god, men fortfarande väldigt ung. Flaska nr två öppnades i nov 2017 och visst hade det hänt en del. Fortfarande ung men flera steg tagna mot mognad.
Nu är det dags för den sista flaskan. Väldigt intressant att följa et vin på det här sättet.
Visst har utvecklingen gått i en riktning jag både förutspådde och hoppades på. Inte längre en ung champagne, men friskheten och fräschheten är intakt. Vi börjar skönja tydliga mognadstoner framförallt i smaken. Det hade inte suttit fel att ha haft ett par flaskor till att följa de närmaste åren!!
Vi möts av en härlig frisk och ganska så komplex doft. Det startar med en äppelsamling (gula och röda), men strax därpå öppnas det upp för gula plommon, lite röda citrusfrukter och en tydlig arom av nyrostat bröd. Efterhand tillkommer daggvåt grusgång, nötter, gula stenfrukter och passionsfrukt. Väldigt, väldigt trevligt!!
I gommen känns begynnande mognadstoner. Här finns gott om mogna äpplen såväl gula som röda. Inte riktigt samma syrlighet som tidigare. Vi spårar en tendens till att de blivit aningens bokna. Ändå är friskheten där tillsammans med den röda citrusen (mandariner, blodapelsin). Gula plommon, aprikoser, persika, passionsfrukter är smaker som nu känns tydligare och fått ett större djup. Brödighet noteras. Inte så mycket rostat mer åt brioche och mariekex. Härlig mineralitet med stenar och krita. Eftersmaken är lång och där får vi aningens, aningens honung och lite nötter
Betyg 4++
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar