I lördags var det dags för säsongens sista Mont d´or. Det här är en kittost gjord på opastöriserad komjölk från Jurabergen. Det är en säsongsost som bara får tillverkas mellan 15 augusti och 15 mars. I oktober någon gång börjar den säljas, då blir det stor premiär i alla franska ostaffärer.
Vintankar äter alltid sin Mont d´or uppvärmd. Vi klär in träformen i aluminiumfolie. Delar en vitlöksklyfta i tio delar som vi sticker ner i själva osten. Pickar lite hål i osten och häller över en skvätt vin. In i ugnen i 20 minuter på 200 graders värme.
Uppvärmd och trögflytande serverar vi den tillsammans med bitar av ett levainbröd.
Oj, så gott det där är.
Den här kvällen serverade vi ett vin från Jura till osten.Vi valde till detta ett klassiskt Juravin. Ett Vin Jaune. Det gula vinet, som uteslutande görs på druvan Savagnin. Druvorna får först genomgå såväl vanlig jäsning som malolaktisk jäsning. Det jästa vinet förs över till gamla träfat, som inte fylls upp helt utan högst upp lämnas ett utrymme. Detta gör att överst bildas en hinna av jäst, som skyddar vinet från att fullt ut oxideras. I Jura kallas hinnan "voile". Sherry tillverkas på liknande sätt och i spanska Jerez kallas hinnan "flor". I minst sex år ligger vinet på dessa träfat i väl ventilerade källare innan vinet tappas upp på flaska. Flaskorna som Vin Jaune tappas upp på har sin speciella form och rymmer 62 cl.
Chateau d´Arlay.
Vin har det odlats på de här markerna i tusen år. Den nuvarande slottsbyggnaden dateras till 1700-talet. Idag omfattar den här vingården 25 ha vinmarker som odlas efter ekologiska principer. Enligt den svenske importören Wine Trade är en certifiering på gång. Tre röda druvor Pinot Noir, Trousseau och Poulsard odlas samt två vita Chardonnay och Savagnin. Vingårdarna ligger på en höjd av 200 till 240 m ö h. Vad vi tyckte om deras Poulsard kan du läsa här. Mina tankar om deras Pinot Noir från 2009 skrev jag om här.
Vin Jaune 2008
Druvorna kommer från vinstockar som är 100 år gamla. Ja vissa t o m ännu äldre. Vinet har fått jäsa på 500-liters ekfat och sedan har det fått ligga i sju år på dessa fat innan det buteljerats utan filtrering eller några tillsatser förutom lite svavel. Det görs runt 2000 flaskor varje år.
Färgen är guldgul med en liten dragning åt bärnsten. Så visst förstår man varför det heter Vin Jaune.
Här finns en mycket tydlig sherrydoft. Det första Vin Jaune jag köpte trodde jag var defekt när jag kände doften. Skam tillsägande så vaskade jag det. Nu vet jag bättre!
En distinkt doft av bokna äpplen och mogna gula äpplen. En ganska så stor arom av diverse nötter, liten försiktig ton av fänkål, någon knivsudd kryddor, några stänk vått grus samt en unset vanilj kan jag notera.
Smaken är fyllig och har en förvånansvärd bra friskhet. De gula och bokna äpplena återkommer liksom den läckra nötigheten. Visst lite kryddor, skolkrita, aningens sälta, en mycket försiktig ton av honung och unset nybakade kastanjer kan vi känna i den komplexa eftersmaken.
Så speciellt och så infernaliskt gott.
Betyg 5-
Vill du prova något nytt, spännande och lite annorlunda i vinväg, så kan jag verkligen rekommendera detta.
Vad äter en till ett glas Vin Jaune. Mont d´or kan vara svårt att få tag på. Välj då en Comté istället.
Min erfarenhet säger också att vinet klarar sig runt månaden i kylen efter att en dragit korken.
Systembolaget anger att det finns nästan 30 flaskor i weblagret. Priset för det här läckra vinet är 499 kr.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar