måndag 19 mars 2018

Amarone 2009 Massimago

Vi fortsätter vår botanisering bland Amarone-viner från årgången 2009.
Det var ett år då väderförhållandena var gynnsamma i Valpolicella, även om skörden blev något mindre än 2008, så visade vinerna sig hålla en hög kvalitet. Skörden startade lite tidigare än brukligt. Det kom också mycket lovord från producenterna och vinjournalister. På senare tid har det kommit en del signaler att vinerna från 2009 skulle mogna snabbare och redan nu nått sin topp. 
Så här långt har vi provat:
- Titari från Brunelli
- Brigaldara Amarone
- Selezione Antonio Castagnedi
Roccolo Grassi och Speri


Producent är Massimago. Gården och vineriet ligger inbäddad bland kullarna öster om Verona.
Vid sidan av vinframställning så finns det även rum för 18 gäster, där på höjden kan man blicka ut över Mezzanedalens oförstörda landskap.
Idag är det Camilla Rossi Chauvenet som driver verksamheten. Gården väcktes till nytt liv då Camilla 2003 tagit sin önologexamen och bestämde sig för att anta utmaningen att förvandla släktens nedgångna vinodlingar till ett välmående vinföretag.

Namnet Massimago är en lek med det latinska uttrycket "maximum agium" dvs "största möjliga behållning". Skördetiden har därför blivit en möjlighet för släkt och vänner att njuta av varandras sällskap samtidigt som de upplever landsbygden och vingårdsarbete.
För tio år sedan började Camilla med sex hektar och hennes första årgång 2004 gjordes i tusen flaskor. Idag odlar hon elva hektar och producerar 40 000 flaskor. 


Amaronen är gjord på 70% Corvina, 15% Corvinone och 15% Rondinella. Druvorna har fått torka runt 80 dagar. Vinet har sedan fått ligga på franska ekfat i två år och slutligen 12 månader på flaska innan det når marknaden. Dom producerar ca 4 500 flaskor amarone.

Låt mig säga det med en gång att det här är en underbar Amarone som nu är helt på topp. Den kommer nog förbli så i något år till, men min enda kvarvarande flaska kommer att öppnas vid något lämpligt tillfälle det närmaste året.

Vi lät den få någon timma i våra glas innan vi började dricka av det den första kvällen. Halva flaskan fick stå med korken på i en dag. Precis samma upplevelse den andra dagen som den första.

Det sprider sig en underbar amaronedoft i rummet tämligen omgående efter att jag fyllt våra glas. En stor och varm doft, där mogna, mörka körsbär dominerar till en början. Efterhand får vi solmogna björnbär, lite plommon, en del örter, söt piptobak och en stimulerande liten kryddighet. Svartpeppar definitivt och lite mer diffusa orientaliska kryddor.

I munnen sprider sig en stor, ganska kraftfull smak av söta, mogna körsbär, solmogna björnbär, blåa plommon, en hel del torkad frukt med en liten fin russinton i centrum samt en samling örter och kryddor. Visst är det kraftfullt, men samtidigt har det en elegans som gör att vinet inte upplevs alltför tungt. En liten fin syra skänker friskhet och tanninerna är närvarande, men så sammetslena de någonsin kan bli. Eftersmaken är redigt lång och dröjer sig kvar länge i munhålan. Den lite söta frukten piffas upp med örter och kryddor, mörk choklad, fikon, dadlar och katrinplommon.
Alkoholen (16,5%) går oss spårlöst förbi. Det här ett fotbollsvin eller meditationsvin. Lite svårt att kombinera med mat, men alldeles utmärkt till hårdostar som parmesan.

Betyg 4++

På Systembolaget är det årgång 2012 som gäller  till priset 573 kr. Massimago gör också en lite billigare variant Conte Gastone för 373 kr. Det är flera år sedan jag drack den. Inte alls så tokig vill jag minnas. Faktiskt riktigt bra, men den når inte Massimagos huvudamarone.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar