tisdag 6 februari 2024

Chalklands Brut N.V. från Simpsons Wine Estate

 Vi fortsätter vår botanisering bland Brand Wine Estates sortiment. Vi har tidigare skrivit om

Nu ska vi bekanta oss med viner från Simpsons Wine Estate i England. Först ut är ett mousserande.

Simpsons Wine Estate grundades 2012 av det engelska paret Charles och Ruth Simpsons. Charles och Ruth hade då producerat vin i södra Frankrike sedan 2002 – Domaine Sainte Rose (40ha) där produceras högkvalitativa viner från Languedoc regionen.
Paret återvände ”hem” för att utforska förutsättningarna för vin i Barham, Kent.

Egendomen omfattar idag 38 hektar spridda över tre vingårdslägen. I vingårdarna växer druvsorterna chardonnay, pinot noir och pinot meunier och man producerar både stilla och mousserande vin enligt den traditionella metoden.

Dom planterade de första 10 hektaren Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir på deras egendom 2014. Detta är Roman Road Vineyard, belägen längs vägen som romarna först marscherade när de invaderade England år 43 e.Kr. och tog med sig de första vinstockarna.
Ytterligare 20 hektar av samma tre druvsorter etablerades på de södra sluttningarna av byn under 2016 och 2017. Detta är Railway Hill Vineyard, så kallad eftersom lättjärnvägen Canterbury till Folkestone passerade denna plats i slutet av 1800-tal och första halvan av 1900-talet.

I linje med certifieringssystemet Sustainable Wines of Great Britain är våra mål i vingården att underhålla och förbättra jordens hälsa, för att bevara vingårdsmiljön och främja biologisk mångfald, för att minska tillförseln av bekämpningsmedel och för att minska vårt koldioxidavtryck per hektar.

Källa: Brand Wine Estates hemsida.

Jordmånen är den intensivt kalkrika kritjorden, som är en del av samma kritås som sträcker sig från södra England tilll Champagne och Bourgogne i Frankrike.

Vinet vi dricker ikväll är gjort på druvmixen Pinot Noir (40%), Pinot Meunier (30%) och Chardonnay (30%). Druvorna kommer från vingårdslägena Roman Road olch Railway Hill och är en blandning av tre olika årgångar. Varje sort jäser var för sig och jäsningen äger rum på ståltankar, där det sedan får vila på jästen i tre månader innan det blandas. En andra jäsning sker på flaska och det får ligga på sin jästfällning i cirka 15 månader innan det degorgeras och får en dosage på 8 g/liter.

Färgen går i en blekgul nyans med massor av små fina bubblor,

Doften är härligt frisk med en hel del gröna äpplen, lite toner av päron, några gula stenfrukter, en liten blommighet, en aningens brödig ton, snäckskal, flintasten samt en ordentlig dos krita.

I munnen är det ungt och mycket friskt med tydliga äpplen (gula och gröna). Det känns både krispigt och krämigt på en och samma gång. Vi noterar också lite citrus, aningens päron, persika, en tydlig ton av krita, en viss brödighet samt aningens fläderblommor. Medellång i eftersmaken med ett trevligt bett av grapefrukt alldeles i avslutet.
Betyg 4
På SB är priset 371 kr. 

Detta är mitt första mousserande vin från England och visst känns England på stark frammarsch som vinnation. Vi gillar det här vinet och priset känns helt OK. Vi blir faktiskt riktigt nyfikna på att undersöka både stilla och mousserande viner från England.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar