måndag 25 april 2011

Påskalamm och 4 viner.

Påskafton med försommarvärme. Detta låter inte bara ljuvligt utan var en realitet på Västkusten i år.
Trädens grönska formligen exploderar i den 20-gradiga värmen. Ögonen kliar på oss pollenallergiker, men efter denna vinter står vi ut med det mesta bara det är varmt.

Brodern JH med sambon C anlände från Västerbotten på em. Dagen är fylld av trädgårdsarbete, vilket känns i den 60-åriga ryggen.
Kvällens måltid börjar med en charkuteritallrik, vilken följs av ett påskalamm tillagad på låg värme  i ugnen under 5 timmar. Ljuvligt och oerhört saftigt. Vi avslutar måltiden med en ostbricka.

Vi följer fyra viner under kvällen, som dom andra provar helblint medan det för mig blir  halvblint, då jag vet vilka fyra viner det är, men inte i vilken ordning det är på glasen. Sonen som inte är så intresserad av vin har hällt upp i glasen. Han är klart road av vårt famlande och våra klyschor.

Vin 1
Tämligen tanninrikt. Hustrun gillar inte sånt medan svägerskan är lite av en tanninfreak.
Man gissar Italien: nebbiolo
Samlar vi omdömet så känner vi frukt, örter, kryddor, lite peppar, läder påstår ngn även en viss köttighet i doften.
Smaken är fylld av körsbär, kryddor, örter och förvånansvärd kort eller snarare den tar slut lite tvärt.
Vinet är tanninrikt och kanske borde det fått lite mer tid i karaffen. Mycket tyder på att det här vinet kommer att utvecklas mycket med ett par år på rygg i källaren.
Vi är alla överens om att detta är ett bra matvin när vi dricker det till lammet.
Italien var rätt men Toscana är platsen.
2007 Monsanto Chianti Classico Riserva.
En annan som smakat det kan du läsa om här.

Betyg 4


Vin 2.
Doften är den svagaste av de fyra vinerna. Vi kan ändå förnimma den krossade frukten, lite blommig med inslag av kakao och choklad. I bakgrunden finns en behaglig doft av färgaffär ( i dess bästa mening).
Smaken är ljuvlig, späckad av frukt, körsbär, lite krydda och aningens choklad. Här finns en hel del avrundade tanniner, vilket gör att det passar bra till vår mat. Ett alldeles strålande smakrikt, komplext vin. I bra balans.
Tanninerna leder oss fel när vi ska bestämma varifrån vinet kommer. Vi hamnar i Frankrike och södra Rhone.
Roccolo Grassi Valpolicella Superiore 2004.
Vi skulle haft med deras amarone men av misstag blev det detta i stället. Vilket är ett av de bästa Valpoliceela Superioreviner jag druckit.
Roccolo Grassi är en av mina favoritproducenter i Valpolicella. Recioton har jag skrivit om här.
Valpolicellan tillhör absolut de bästa liksom deras amaroneviner. Dom håller till i de östra delarna på gränsen mot Soave.

Betyg 4+


Vin 3
Färgen är rödlila.
Det finns en svag doft av frukt, lite krydda, men en stark doft av vanilj dominerar.
Smaken är fruktig, plommon, björnbär, lite syrlig och vaniljsmaken känns tydligt utan att störa helhetsintrycket. Tanninerna är lena och fina. Eftersmaken har en ton av mörk choklad.
Vi håller oss i europa, men fladdrar runt lite varstans i södra Frankrike. Vaniljen för oss emellanåt till Spanien men frukten åter till Frankrike.
Scala Dei 2007  Prior.
Ett vin från Priorat i Katalonien, några mil sydväst om Barcelona.
Garnache är den dominerande druvan ca 2/3 och resten är en blandning av Cabernet Sauvignon och Syrah

Betyg 3+


Vin 4.
En mäktig doft av mörka bär, choklad, kryddor och ett uns vanilj, härliga kryddor en liten trädoft(ek?) finns i bakgrunden.
Smaken är lång och  mäktig. Härlig frukt, mogna körsbär,jordgubbar, björnbär, lite trevliga kryddor känner vi också. Lång härlig eftersmak. Dom andra placerat det här i södra Frankrike altenativt en amarone då jag brukar ha med en sådan. Jag vet ju att det är
John Duval Plexus 2005 .
Vi är alla överens om att detta är påskens vin. Jag skrev om det här.

Betyg från tidigare kvarstår 5-.

Det här med blindprovningar är vi kassa på.  Jag blir oerhört ödmjuk inför de som lyckas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar