Lördagens fm började på sedvanligt sätt med att ha telefonkonferens med de goda vännerna L och R för att konstruera veckans V75 system. Eftermiddagen ägnades sedan åt att se på travloppen och däremellan hinna med lite förberedelser inför kvällens middag. Innan tävlingarna drog igång hann jag emellertid med att ta upp jordärtskockorna. Vi har sork eller mullvad i vår trädgård som begränsar vår skörd genom att äta av de rotfrukter som övervintrar i landet. Vi fick ändå tillräckligt för att kunna göra pure till kvällens förrätt samt någon soppa lite längre fram i april.
Vi äter middag ihop med våra goda grannar R och C och deras underbara barn.
Vi dricker lite bubbel som välkomstskål och fortsätter med samma bubbel till förrätten som består av pilgrimsmusslor, jordärtskockspure med knaperstekt bacon.
Camille Savès Cuvée Prestige gjort på 65% Chardonnay och 35% Pinot Noir från Bouzy klassad som Grand Cru. Camille Savès och deras viner finns beskrivet på den här länken. Mitt köptes från Franska Bolaget och jag betalade 298 kr.
Det här är ett riktigt gott bubbel. Doften är frisk med citrustoner, något aprikosaktigt och längst bak en snäll honungston. Smaken är frisk, lite citrus även här, men gula äpplen tar över och lite klassiska brödtoner kan också skönjas. Fin mousse och lång lite krämig eftersmak.
Betyg 4-
Huvudrätten var en lammstek som hustrun tillagat på ett underbart sätt. Lammet är köpt av en kund som bor i Vallda (en liten bit utanför Kungsbacka). Vi hade en potatisgratin (egen potatis så klart) med lök, vitlök, fänkål, vatten, vin och kycklingfond. Ett nytt recept för oss men uppsnappat från Allt om mat.
Vi började med en Valpolicella Superiore från Roccolo Grassi av årgång 2005. Vi köpte det här vinet när vi besökte den mycket trevliga familjen Sartori på hösten 2009 med clubamarone.
Roccolo Grassis Valpolicella Superiore odlas på vinfält 200 meter över havet som vätter mot sydöst. Vinrankorna är 10 år gamla och 65% består av Corvina-druvan. Marken är rik på vulkaniskjord vilket ger en speciall karaktär. Blandningen av druvor är densamma som i husets Amarone, dvs 60% Corvina, 15% Corvinone, 20% Rondinella, och 5% Croatina. 40% av druvorna torkas under 20 dagar före pressning. Vinet lagras efter vinifieringen i franska ekfat varav 1/3 är nya och 2/3 är använda 2-3 år. Alkoholhalt 14,5%.
Det här är mim absoluta favorit bland Superiorevinerna. Det enda jämförbara är Quintarellis som är minst dubbelt så dyrt.
Färgen är mörkt röd med en liten violet toning mot glaset.
Doften är stor och mäktig. Vi känner igen den torkade frukten eller snarare bären (moreller),lite örter och kanske någon moccaton. Smaken är lång av härliga mörka bär och frukt, amaronetoner finns där, sammetslena tanniner gör att det passar maten utmärkt. Eftersmaken är hur lång som helst, man vill att det aldrig ska ta slut. Det här vinet är bättre än många lite billigare amaroneviner.
Vi köpte detta för 20 euro på vingården.
Betyg 5-
Vin nr 2 till middagen var Campo San Vito dvs Villa Monteleone deras Ripasso från år 2007.
Doften är elegant med inslag av torkade bär. Smaken är fylld av mörka bär, örter, lite lakrits och en hyggligt lång och angenäm eftersmak. Ett mycket bra matvin.
Vinet har inte samma tyngd och mäktighet som Roccolo Grassis men ändå väldigt bra.
Vi köpte det för 13 euro på vingården.
Betyg 4-
Till chokladefterrätten drack vi Roccolo Grassis Recioto 2005.
Här möts näsan av en mäktig doft av torkad frukt och bär med en ljuvlig söt ton som också innehåller nyanser av såväl kaffe som choklad.. Smaken tar nästan inte slut: kompott av torkad frukt, sött men ändå friskt. Alkoholhalten på 15% känns inte. Ett underbart efterrättsvin.
Våra vänner som aldrig smakat en recioto är alldeles hänförda.
Flaskan är på 37,5 cl och vi betalade 22 euro på vingården.
Betyg 5-
Vi har tre av deras Amarone 2004 i källaren. När bror kommer ner på påskafton ska vi smyga in en flaska i provningen som vi då ska ha.
Marco Sartori och Roccolo Grassi rules.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar