måndag 4 april 2011

Masi Amarone Costasera 2001

Det skrivs väldigt lite om amaroneviner i bloggossfären. Många uttrycker sig också lite nedlåtande som om det är ett stadie man passerar i början av sitt vinintresse. Så är det inte för mig. Hustrun och jag själv älskar amaroneviner. Inte alla men väldigt många. Vi har gjort två resor med Clubamarone till amaroneland och kommit hem alldeles saliga. Det är underbart att träffa dessa små odlare och höra deras historia och smaka deras underbara viner. Det är snart dags igen........

Masi Amarone Costasera tillhör inte dessa småodlare precis. Vi har hellre aldrig besökt deras anläggningar, men det var en av de första amaroneviner vi drack. Under 2010 köpte vi 2 flaskor av årgång 1997. Vinet görs på 70% Corvina, 25% Rondinella och 5% Molinara. Förväntningarna var höga eftersom det är en mycket bra årgång. Besvikna blev vi.
Visserligen fanns allt det där man förväntar sig i doft och smak. Doften av torkad frukt och lite kryddor. Smaken känns igen av torkade mörka bär och plommon kombinerat med liter kryddor, choklad och läder. Men det är en fadd känsla över såväl doft som smak. Toppen är säkert passerad.

Till tisdagens landskamp mot Moldavien plockade vi därför upp vår sista flaska av årgång 2001.
Doft och smak är i stort sett de samma, men nu med en friskhet och spänst som överraskade oss.
Det var ju så här vi vill minnas Costaseran. Vinet var t o m något elegantare dag 2 och höll stilen dag 3, då vi tog sista klunken.

Betyg 4

PS
Amarone Costasera Riserva är i vår mening ett par hack vassare än den vanliga Costaseran

2 kommentarer:

 1. Då du är amaronefantast måste jag tipsa dig om erbjudandet från Carlo Merolli. Har inte smakat men vad har man att förlora........2.000:-. En Amarone i "old fashion style" vad jag kan förstå.

  "3 x Amarone 2002 – 2003 – 2004 – 2005 i alt 12 buteljer á 249,- kr. = 2.988,- kr.
  Le Ragose tilbud til alle: 2.000,- SEK inkl fragt og bankgebyr"

  Har inte smakat från leverans ännu men vi får väl se....

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Tack för tipset. Årgång 2002 var allmänt kass och många producenter gjorde inget amaronevin det året.
  Har kollat med min mentor Henrik Ungerth och han ger denna producenten högt betyg övriga mer normala år.
  Jag har själv aldrig druckit deras amarone så det blir att testa.
  Priset är ju fantastiskt!

  SvaraRadera