tisdag 19 april 2011

Vårtecken och Chateauneufer

Vårtecknen blir alltfler. Ett säkert sådant är när den första sädesärlan infinner sig hos oss. Alltid på sin vakt, men en stadig följeslagare i trädgårdsarbetet är den.
Sonens födelsedag är ett minst lika säkert sådant inslag. Jag skrev om detta i mitt förra blogginlägg.

Ett annat vårtecken är Olympiatravet på Åby. När de spelmässiga framgångarna uteblir som i lördags, då har sporten stått i främsta rummet liksom de nya kunskapsinvesteringarna. Man är med andra ord alltid en vinnare!

På söndagen begåvades vi också med ett fantastiskt vårväder. Det är lite stressigt så här års med alla deklarationer som ska göras, samtidigt som "vårbruket" ska hinnas med. Jag lyckade med båda sakerna igår. Drivbänken är iordninggjord. Bara detta sprider en inre tillfredsställelse.

Söndagskvällen avslutades på Göteborgs Konserthuset och drygt 1,5 timmes underhållning av den kvinnliga folksångens okrönta drottning Joan Baez. 70 år och fortfarande med en enorm utstrålning. Fullständigt magnefikt!

Den första köttbiten på utegrillen är också ett säkert vårtecken och detta hände i fredagskväll på sonens födelsedag. Hustrun och jag provade två Chateauneuf-du-Pape viner den här helgen.
Båda är från den hyllade årgången 2007. Båda utföll också till belåtenhet

A  La Gloire de Mon Grand-Père 2007 från firman Bosquet des Papes.
Vinet är gjort på 98% Grenache. Vinet har en alkoholhalt på 15,5%.
Doften är stor och tilltalande. Vi tycker oss känna jordgubbar, hallon och en viss sötma(fikon?) med inslag av lite viol, örter och läder.
Smaken är första dagen lite knuten men vi känner frukt och röda bär med inslag av örter och choklad.
Lite eldigt känns det, men inte särskilt störande. Tanninerna finns där och vi tror på en bra utveckling under kommande åren.
Betyg 4


Domaine Pierre Usseglio & Fils  Tradition 2007.
Druvblandningen är 75 % Grenache och resten Syrah, Cinsault and Mourvèdre. Blandningen kan skilja sig något mellan åren. Alkoholhalten här är 14,5%.
Näsan möts av en hyggligt stor doft där vi tycker oss känna körsbär, jordgubbar, lite örter och även en aningens lakrits.
Smaken är fylld av frukt och bär, örter lite kryddor och en lång eftersmak där lakritsen blir väldigt tydlig. Gott om tanniner som pekar på en  lång levnadstid, men dom stör inte helhetsintrycket. Dag två och tre är tanninerna inte helt borta men betydligt mjukare.
Passade bra till vår grillade köttbit.

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar