Hustrun och jag besökte härom veckan Stockholm. Det blev tåget upp och två nätter på Freys Hotel. Vi kom fram på onsdag eftermiddag. Checkade in och skyndade iväg till Kulturhuset för att titta på en retrospektiv utställning om Roy Andersson med titeln "Om detta att vara människa". Mycket sevärd.
Han är ju inte bara känd för sina långfilmer utan även ett antal klassiska reklamfilmer finns på hans CV. I stor kontrast till de infantila reklamfilmer som visas på diverse TV-kanaler idag.
Kvällen var bokad för en matupplevelse på restaurang DoMa. Vi skulle varit där redan i mars 2020, när den var nyöppnad, men pandemin kom ivägen. Nu var det äntligen dags.
Vi hade fått ett bord alldeles intill "luckan" dvs intill köket där sous-chefen regerar. En ren fröjd att se skickligheten i hantverket och med vilken effektivitet rätterna kommer fram.
Här visar Emma oss den snurrade rårakan som utgör bottenplattan i en av förrätterna. Lika glad och positiv i verkligheten som på bilden. En verklig förmån att sitta där och få detaljer i matlagningen förklarade för oss.
Vi provade tre förrätter. Den ena ljuvligare än den andra.
- Kalixlöjrom, snurrad råraka, smetana & Batakpeppar
- Jordärtskockchips med en Wrångebäckskräm, lingonpicklad lök och lingonpulver på toppen
- Brioche, svamp & riven vintertryffel
Vansinnigt gott! Någon favorit? Alla tre!! Vi ställer oss upp och gör vågen.
Det var sedan dags för våra huvudrätter. Vi valde två olika och så bytte vi när vi kommit halvvägs. Vi var så fångade av maten att vi glömde ta kort på dom.
- Ravioli med rotselleri, jordärtskocka, äpple & karamelliserad grönsaksgrädde
- Dovgjort med palsternacka, svartrot, syrad rödkål & svartvinbärssås
Vilka smakkombinationer. Och balansen mellan smakerna! Gudomligt gott!!
Vi avslutade med ett par desserter. Allt på menyn såg fantastiskt gott ut. Svårt att bestämma oss är bara förnamnet. Återigen valde vi två olika, som vi delade på. Emma överraskade oss med ett smakprov på en tredje dessert.
- Salt och pepparmaräng med Créme Brûlée & mandarinsorbet.
Här finns en underbar friskhet parad med delikata smaker, som fullständigt tar andan ur oss.
Jag sjabblade med kameran, så bilderna blev usla, därför är det bara lite text om de två andra.
- Nogger och 88:an. Hasselnöt, smörkola, nötella & tonkamousse
- Varm kolasås. Vaniljglass, rödvinbärsgranité & karamelliserade pekannötter.
Ett möte mellan två klassiska glasspinnar som nogger och 88:a är så klart något som triggar igång oss gamlingar. När desserten sedan förädlas med ovan nämnda ingredienser, så är ju succén given. Tonkabönan tillför aningens lakrits, choklad och mandel. En helt ny upplevelse för oss. Bara så gott!!!
Varm kolasås är barnsligt gott. En underbar friskhet från granitéen tillsammans med vaniljen i glassen och de läckra pekannötterna och kolasåsen ger smaker som lyfter mot skyarna. Dessertskeden hjälper oss att inte lämna kvar någon tillstymmelse av kolasåsen.
Vi gottegrisar har fått en stund i paradiset!
Vår sommelier Hedvig hjälpte oss med vinvalet och skötte också serveringarna. Maten presenterades av både Hedvig och Emma på ett sätt som satte våra smaklökar i full trim.
Vi startade kvällen med var sitt glas champagne.
NV Vertus Expérience, Blanc de Blancs Extra Brut, André Jacquart.
Detta är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinfält runt den lilla staden Vertus. Det har fått en kortare tid på ekbarriquer. Vinet har legat runt tre år på sin jästfällning.
En trevlig, lättsam och frisk champagne med en syra som inte är allt för närgången. Med andra ord helt perfekt att börja kvällen med under tiden, som vi tittar igenom menyn. Den får också göra oss sällskap till de tre förrätterna vi njuter av.
I doft och smak hittar vi omogna, gula äpplen, lite citrustoner, en viss blommighet (främst initialt), lite mariekex och brioche, aningens fläder, finstämda toner av steniga mineraler samt några gula stenfrukter.
Vår erfarenhet av André Jacquarts champagner är starkt begränsad, men visst blir vi sugna på att testa fler.
2019 Arbois Pupillin Ploussard "Viandris" från Cellier Saint Benoit.
Vinlistan är ganska så omfattande och efter min snabba genomtittning drar jag slutsatsen att rätt stort fokus ligger på Frankrike och Bourgogne. Självklart är Italien representerat i första hand av viner från Piemonte och likasjälvklart finns här viner från lite varstans i världen också.
Vi har ett intressant samtal med vår sommelier Hedvig och landar så småningom i Jura.
Strax söder om Arbois hittar du den lilla byn Pupillin. Här ligger producenten Cellier Saint Benoît. Vingården är på endast 6 ha och runt 12 000 flaskor produceras. Benjamin Benoit är fjärde generationen vinmakare. Hans ledord är hållbart jordbruk, endast handskörd och begränsad produktion.
Vi dricker ett av deras viner på druvan Poulsard, men som här går under namnet Ploussard. Den här cuvéen har namnet Viandris och vinstockarna planterades runt 1970. Vad jag förstår är det här den första årgången. Avstjälkning, naturlig jäst, jäsning på ståltankar eller fibertankar. Det har fått vila i 6 månader på tank innan det buteljerades utan filtrering eller klarning och med en mycket liten tillsats av svavel.
Ett ungt vin med en fin friskhet och med en viss stramhet. Här finns det gott om röda bär (jordgubbar, hallon, tranbär och några lingon), en liten pepparton och någon näve steniga mineraler. Den förträffliga syran för mina tankar till syrliga röda äpplen. Tanninerna är på plats och nafsar på ett behagfullt sätt i gommen. En riktigt trevlig bekantskap, som jag mer än gärna dricker igen.
2018 Szamorodni, Gizella
Lite sött till desserterna fick det bli. En mycket trevlig sötsak från Tokaj och Ungern
Producent är Gizella. Deras vingårdar i Tarcal är belägna i den nordöstra delen av Ungern.
Druvmixen är 53.93% Furmint, 37.25% Hárslevelű and 8.82% Yellow Muscatel. Druvorna skördades botrytis angripna i slutet på oktober eller november. Det har fått 6 månader på ekfat innan det buteljerades.
Visst är det här ett sött vin, men det har den där härliga friskheten som vi uppskattar så mycket. Här finns tropiska frukter liksom persika och aprikoser. En alldeles underbar frukt. I mindre omfattning finns här även toner av bakade äpplen, honung, sultanrussin och unset muscovadosocker.
Det var länge sedan jag drack en tokajer och när det smakar så här undrar jag så klart varför.
Vi fick några fantastiska timmar på DoMa. Så sagolikt gott. Fantastisk fin servering och en avslappnad miljö, som gjorde att vi verkligen kände oss som hemma.
Besöker du Stockholm är ett besök på DoMa ett måste!!