Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland. Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.
Det här vinet är gjort till hundra procent på druvan Negoska. Spontan jäsning på ståltankar. Vinet har fått mogna i cirka 12 månader på lite äldre franska ekfat. Ofiltrerat och icke klarnat.
Negoska är en druva som vanligtvis används som blanddruva ihop med bl a Xinomavro, men Tatsis är en av få vinodlare som gör en renodlad Negoska. Cirka 7 000 flaskor ligger årsproduktionen på.
Färgen går i en purpur röd nyans med några violetta stråk ut mot glaskanten. En vacker nästan glimrande färgnyans.Mycket av det vi kände i doften går igen i smaken. Direkt efter att vinet hälls upp känner vi lite läder, höstlöv och regnvåt jord, men det står inte långt på förrän de ljuvliga mörkröda nästan mogna bären tagit kommandot: skogshallon, boysenbär, björnbär samt enstaka tranbär. Några nypor kryddor noterar vi, där särskilt svartpeppar och kanel känns lite tydligare. Bra syra och trevliga lite småbitande tanniner bjuder ett härligt motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där tillstöter, lite choklad, svart te, aningens espressokaffe samt mera mörkröda bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar