fredag 28 oktober 2022

2014 Negoska Red, Domaine Tatsis

Det finns en hel del spännande grekiska viner. Så mycket mer än de vanliga, enkla och lite trista turistviner, som en många gånger får på tavernor i turiststråken. Detta stod klart för mig då jag 2017 kom i kontakt med Maria på Oinofilia i Köpenhamn. Jag beställde hem en kartong med några olika viner och detta resulterade i serie blogginlägg som du kan läsa här
Det har sedan dess blivit en vana att varje år beställa några grekiska favoriter.

Tatsis Winery hittar vi i Goumenissa, Makedonien, Grekland.  Det är ett familjeföretag där pappa Christos och sönerna Periclis och Stegios driver verksamheten. Det hela tog dock sin början då Christos farfar förvärvade egendomen och började producera vin. 1998 började dom med ekologisk odling för att 2002 helt gå över till odling enligt biodynamiska principer. Idag omfattar egendom 13 ha vingårdar. I huvudsak odlar dom de inhemska röda druvorna Xinomavro och Negoska, men även Roditis, Alepou, Malagousia, samt de röda internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cinsault.

Det här vinet är gjort till hundra procent på druvan Negoska. Spontan jäsning på ståltankar. Vinet har fått mogna i cirka 12 månader på lite äldre franska ekfat. Ofiltrerat och icke klarnat.

Negoska är en druva som vanligtvis används som blanddruva ihop med bl a Xinomavro, men Tatsis är en av få vinodlare som gör en renodlad Negoska. Cirka 7 000 flaskor ligger årsproduktionen på.

Färgen går i en purpur röd nyans med några violetta stråk ut mot glaskanten. En vacker nästan glimrande färgnyans.

I doften hittar vi en samling mogna röda bär, en hel del kryddor bl a svart peppar och kanel, rostat bröd, läder, lite skogsmossa samt skira florala toner.

Mycket av det vi kände i doften går igen i smaken. Direkt efter att vinet hälls upp känner vi lite läder, höstlöv och regnvåt jord, men det står inte långt på förrän de ljuvliga mörkröda nästan mogna bären tagit kommandot: skogshallon, boysenbär, björnbär samt enstaka tranbär. Några nypor kryddor noterar vi, där särskilt svartpeppar och kanel känns lite tydligare. Bra syra och trevliga lite småbitande tanniner bjuder ett härligt motstånd. Eftersmaken är något längre än medel och där tillstöter, lite choklad, svart te, aningens espressokaffe samt mera mörkröda bär.

Ett smakrikt och gott vin, som var en perfekt matchning till vår moussaka. Ett givet köp vid nästa tillfälle.
Betyg 4
Vi betalade 229 DKK.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar