torsdag 30 april 2015

2005 Vaio Armaron, Amarone Classico

Den här amaronen drack vi i förra veckan till CL-fotbollen. Detta är en amarone som vi håller högt och som år ut och år in levererar av högsta kvalitet. Det är också en amarone som behöver tid på sig för att hamna i rätt drickfas. 2005:an är fortfarande ung. I mars förra året, på den stora Masi-provningen, drack jag en 1997:a som var alldeles lysande. Svårigheten är att hålla tassarna borta tills de blir runt femton år.

Det är dessutom den första amaronen som kom till Sverige. Druvorna är odlade på klassisk mark i den lilla byn Gargagnago. Det var här som den store Dantes son, Pietro, 1353 köpte gården, som familjen hela tiden sedan dess bott på.

Druvsammansättningen är 65% Corvina, 20% Rondinella och 15% Molinara.
Druvorna plockas i september/oktober och de bästa druvklasarna läggs i ett lager på lådor av bambu. De får ligga där och torka till någon gång i februari. De tappar då runt 40% av sin ursprungliga vikt. Därefter pressas druvorna och får så småningom mogna 3 år på Slavonska ekfat, därefter fyra månader på tunnor av körsbärsträ och slutligen minst 5 månader på flaska.
2005 är en årgång som sägs mogna ovanligt snabbt. Detta verkar inte gälla Vaio. Den är i ett perfekt tillstånd med endast begynnande mognadstoner. Den här kommer att utvecklas fint de närmaste åren och därmed ge oss mycken njutning.

Doften är som den brukar d v s packad med mogna mörka körsbär, lite örter och torkad frukt. Inte särskilt mycket russin. Visst finns här ett litet inslag av fat, men inget som stör oss nämnvärt. Allt med en stor friskhet.
I gommen dundrar det fram en härlig mörk frukt av främst söta, mörka körsbär och lite björnbär. En del örter. En hel del torkad frukt, lite katrinplommon och ljuvlig mörk choklad. Det finns en friskhet i den här amaronen som är storslagen och det tackar vi syran för. Tanninerna finns här och är mjuka och behagfulla. Dom bjuder det där lilla motståndet, som ger vinet en extra charm.
Eftersmaken är lång och utdragen med riktigt mörk choklad, som en liten bitter ton. Precis som vi vill att det ska vara. Dessutom mera mörk frukt med en viss sötma, lakrits, lite espresso och mera torkad frukt, där russinen blir tydligare.
Visst är det mycket smaker, men dessa balanseras upp av den trevliga syran och de mjuka tanninerna. Smakerna kommer lite pö om pö och med stor elegans.
Hur gott som helst!!
Betyg 5-



onsdag 29 april 2015

Pierre Peters besöker Forssén & Öberg i Göteborg.


Igår (tisdag) var det finbesök i Göteborg. Champagneproducenten Pierre Peters besökte champagnebaren Forssén&Öberg.









Hanna och Ina.



Hanna Öberg, Ina Forssén och Hugo Hall är dom som driver det här stället. En läcker buffé på ost och charkuterier ingick i priset 500 kr. Ja, så klart också sex varianter av Pierre Peters champagner.
Jag blev så småningom också sugen på lite mat. En mycket läcker spenatsoppa med rökt lax blev mitt val.

Rodolphe Peters berättade sakkunnigt och entusiastisk om sina viner. Familjen har haft vinodlingar långt tillbaks i tiden, men 1919 började dom att göra egna champagner. Dom har sin bas i Les Mesnil-sur-Oger, men också vingårdar i Oger, Avize och Cramant. Totalt 18 ha och endast Grand Cru byar.
Alla deras champagner, utom roséchampagnen, är till 100% gjort på druvan Chardonnay det man kallar  Blanc de Blancs.

Dom använder endast egenodlade druvor. All jäsning sker på ståltankar, detta för att låta ursprunget få tala så mycket som möjligt.

Först ut var deras Cuvée de Réserve. Detta är en blandning av sex olika årgångar från lite olika vingårdar.
En underbar aperitif-champagne. En härlig friskhet med fina citrustoner, lite äpple och en lätt brödaktighet i bakgrunden.
Syrorna är snälla och vinet blir både lättdrucket och svalkande.
Priset är 319 kr på "Bolaget".

Betyg 4

Champagne nummer två var deras Extra Brut. Här är restsockerhalten endast 2g/l mot 6 g/l i deras standard champagne. Detta märks så klart med en gång. Syrorna känns vi den första klunken lite vassa, men det hela förändras så fort den får sällskap av lite mat.
En mycket torr, men också väldigt frisk champagne. Citrus, lite bröd, aningens persika och väldigt tydliga mineraler är vad jag noterar.
I min smak blir den lite för tuff på egen hand, men i sällskap av mat blir den betydligt angenämare.
Priset är 375 på "Bolaget"
Betyg 4-

Kvällens stora positiva överraskning var L´Esprit de 2009.
Till den här champagnen har man valt ut druvor från de bästa vingårdslägen från de fyra Grand Cru-byar som nämndes i ingressen.
Här faller jag pladask. Visserligen väldigt ung, men redan nu mycket tillgänglig och levererar härliga citrustoner bl a lime och mandarin. Här finns en spännande kryddighet parad med en elegant kritmineral. Lite gula äpplen, nötter och nougat.
En suverän aperitif, men också ett bra komplement till lite elegantare fisk- och skaldjursrätter.
Priset är 459 på "Bolaget". Värt varenda krona!!
Betyg 5-

En roséchampagne ingår i sortimentet. Den producerades första gången 2007 till dotterns 10-årsdag, därav namnet Albane.
Den är gjord på ca 40% Pinot Meunier och 60% Chardonnay från vingården Le Musette i Les Mesnil.
Doften är lite försiktig med toner av citrus, vildhallon och en tunn brödighet i bakgrunden. I eftersmaken finns en liten bittrare ton av blodgrapefrukt.
Något för sommarens gardenpartys.
Priset är 389 kr på "Bolaget".
Betyg 4


Deras Résreve Oubliée är en unik champagne gjord på femton olika årgångar från 1988 och framåt, visserligen med en bas i 2008. Efter att vinerna blandats har de fått 18 månader på ståltank innan den andra jäsningen på flaskan skett.
Här finns såväl ungdomlighet och mognad, kanske låter lite konstigt, men det var så jag kände. Här finns en fyllighet kombinerad med en elegant stramighet och stor komplexitet.
Bokna äpplen, rostat bröd, citrus och mineraler och i bakgrunden lite sommarblommor. Så förbaskat gott!
Priset 545 kr på "Bolaget" måste anses som ett bra pris för en fantastisk champagne.
Betyg 5-

Då har det blivit dags för deras prestigechampagne. Les Chétillons 2007. Här kommer druvorna från vingården med samma namn i Mesnil sur Oger. Vinstockarna är mellan 40 och 70 år gamla.
Vinet känns fortfarande väldigt ungt, men är ändå mycket tillgängligt idag. Ett frisk, torrt och ytterst komplext vin.
Doften har tydliga inslag av citrus, gula äpplen med en liten bokig ton, rostat bröd, nougat och i bakgrunden svävar en tilltalande blommighet.
I gommen känns det lite stramt till en början, men öppnar upp sig snabbt och levererar en härlig smak av gula äpplen, citrus, mineraler, mandlar, nötter och blommor. Väldigt komplex i smaken. Inte allt på en gång utan mer i lager på lager.
Vi bockar för den här bjudningen.
Priset är 665 kr på Bolaget. Naturligtvis väldigt mycket pengar för en dryck, men jämfört med andra prestigechampagner så är det ett mycket bra pris.
En sagolik champagne!
Betyg 5


Vintankar tackar för en fantastisk kväll med fantastiska champagner. Ina och Hanna ska ha stort tack för ett mycket trevligt arrangemang. Importören The Wineagency för att dom tog hit producenten och lät oss i Göteborg få ta del av detta.
Sist men inte minst ett stort tack till Rodolphe Peters för fantastiska viner och ett trevligt samtal.







tisdag 28 april 2015

Pajé 2003. Roagna.

Ett av de senaste årens favoritvin. Vi har i ett flertal blogginlägg hyllat det här vinet bl a här och här och här. Nu är det dags för den näst sista flaskan av den här årgången. Någon skrev på instagram att den är på väg att nås sin peak, så då måste Vintankar göra sin egna avstämning.

Den här gången blir det så att vi dricker ett glas omedelbart efter att vi dragit korken. Tidigare gånger har vinet krävt ett par timmars luftning, men icke idag. Det levererar omgående en förtjusande doft av körsbär, jordgubbar, ett uns balsamico och aningens örter. I bakgrunden känns en liten lätt jordighet, men betydligt vagare än vad vi minns från tidigare gånger.

Smaken har fortfarande samma härliga djup, som vi minns från tidigare gånger. Lika komplex som tidigare med sin härliga blandning av körsbär, lite torkad frukt, örter och den där blommigheten som är så elegant. Syrorna är fortfarande distinkta. Tanninerna har med ålderns rätt börjats runda av.
Eftersmaken är lång med körsbär, örter, aningens lakrits och rosor.
Vad som gör det här vinet så stort är elegansen och den perfekta balansen mellan smakerna.

Vi dricker halva flaskan dag ett och resten dag två. Vinet håller ihop fantastiskt bra. Möjligen med lite mindre tryck i syran och lite mer avrundade tanniner dag två. Vinet känns då lite rundare fast med samma pondus i frukten.
Vinet är nog så nära sin peak det kan vara. Jag tror inte att det kommer att rutscha utför de närmaste åren, så det är ingen panik för den som ligger på ett flertal flaskor. Fast drick gärna en flaska någon av de närmaste månaderna för vinet är hur gott som helst just nu.

Betyg 5

måndag 27 april 2015

Grekiska Viner

Vid söndagens Vinfestival i Feskekörkan i Göteborg fanns det en utställare som särskilt fångade min uppmärksamhet. Det var den med Grekiska viner. På 90-talet tillbringade Vintankar ofta någon vecka om året i den grekiska övärlden. Vinerna vi drack var väl helt OK, men inget vi gick och suktade efter då vi kommit hem. På senare tid har det dykt upp några inlägg i bloggosfären som satt Grekland i fokus. Det började för ett par år sedan med att Niklas J gjorde en djupdykning bland grekiska viner. Det har under 2015 fortsatt med några inlägg från Ingvar på bloggen Billigt Vin.
Nyfikenheten var väckt hos Vintankar och nu gavs möjligheten att prova tolv olika viner.
Grekiska Viner eller Metamorfosi Wines håller på att bygga upp sin nya hemsida, men redan nu finns det en hel del för den vetgirige.
Här ser vi några av de producenter vars viner, som ingår i importörens portfölj.

Jag började med några vita viner. Först ut var två viner från Domaine Sigalas, som har sin verksamhet på Santorini.
Nychteri 2011 är ett vin gjort på druvan Assyrtiko till 100% från 60 år gamla stockar.
Här finns en ordentlig syra. Det jag fastnade för var friskheten med citrusen parad med vulkaniska mineraler.
Ett vin som gör sig bra till många av sommarens rätter, men också en ljummen sommarkväll. Gott!
Jag hittar inte detta  i Systembolagets sortiment.
Även detta vin är Assyrtiko till 100%, men vinet har fått ligga i sex månader på två år gamla ekfat. Det har fått lite mer rondör utan att det görs avkall på friskheten. Lite större komplexitet.

Verkar inte finnas hos "Bolaget" just nu.
Ett ekologiskt vin från producenten Zafeirakis. Geografiskt befinner vi oss i appellationen Tirnavos i regionen Thessalia. Vinet är gjort på druvan Malagouzia till 100%.
Lite aromatisk i doften med citrus, äpplen och blommor (jasmin). I munnen är det friskheten som tar över. Citrusen och de gröna äpplena återkommer från doften och i avslutet finns ett trevligt inslag av mineraler.
Till sommarens laxpasta med örtsås dricker jag gärna det här eller varför inte till lite grillad halloumi.
Ett lättsamt, gott och spännande vin.
Finns för närvarande inte i "Bolagets" sortiment.

Vi förflyttar oss till södra Pelopennesos och vineriet Monemvasia.
Vi fick smaka ett vin gjort på druvan Kidonitsa till 100%.
Ett spännande vin med ungdomlighet och friskhet. Här finns citrus, tropisk frukt och lite päron. Gott om kryddor och med en distinkt syra.
Ett intressant vin som jag gärna dricker igen.

Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 132 kr flaskan. Kan endast köpas i kolli om sex flaskor.
Nu reser vi norrut till Makedonien (den grekiska delen) och regionen Naoussa.
Ett ekologist vin på druvan Xinomavro till 100%.
Det här är ett vin som direkt går hem hos Vintankar.
I doften finns det mörk frukt, läder, blyertspenna och aningens eukalyptus.
I gommen är det den mörka frukten med ett stort inslag av björnbär, som jag så där omedelbart faller för. Alerta syror och distinkta tanniner signalerar att här har vi ett matvin. Lång eftersmak med mörka björnbär, aningens svarta vinbär, lite blåbär och varsamt hanterade fat.
Ett mycket spännande vin som är gott idag, men med en stor lagringspotential.
Det här vill jag ha mera av!!
Ett rött vin på ekologiskt odlade druvor av sorten Limniona.
Ett år på ekfat har vinet fått. Återigen ett vin från producenten Zafeirakis.
I doften finns kompostjord, läder, kryddor och mörk frukt. Smaken domineras av den mörka frukten främst svarta vinbär, lite örter, en bra syra och lättsamma tanniner. Har vissa drag som påminner om Pinot Noir.

Ett vin från den organiske odlaren Ktima Papaioannou, som förfogar över 57 ha vinodlingar. Nu smakade vi på ett vin gjort på druvan Aghiorgitiko till 100%.
Geografiskt befinner vi oss i de östra delarna på Pelopennesos, inte så långt från Korintkanalen.
Bra frukt av röda bär, lite örter, en lite pepprig ton och ett avslut med kakao och vanilj.Här finns en syra som ger friskhet och mjuka tanniner. Allt paketerat med en stor elegans.
På "Bolaget" är priset 424 kr och säljes endast i kolli om sex flaskor.


Sammanfattning.
De grekiska vinerna var något av Vinfestivalens överraskning. Överlag höll vinerna mycket hög klass. Många nya spännande druvor, som jag tidigare inte hört talas om. Vinerna var också gjorda för att utgöra ett komplement till maten. De presenterades på ett kunnigt, engagerat och entusiastiskt sätt.
Jag dricker gärna dom här vinerna igen. Jag skulle gärna vilja köpa ett flertal av dessa viner för att i lugn och ro prova vinerna ihop med våra bekanta. Problemet är att några inte finns i Systembolagets sortiment och många av dom som finns endast går att köpa i kolli om sex flaskor.
Mitt förslag till importören är att sätta ihop förslagsvis tre "Prova-på-lådor". En med vita viner, en med röda viner och en blandlåda.

onsdag 22 april 2015

Söndagsbesök i Feskekörkan, då är det Vinfestival.

I söndags var det dags för "Vinfestival". Lämpligt nog hade man valt Feskekörkan som lokal, där tretton små importörer visade upp delar av sina portföljer.
Jag kommer i två blogginlägg redovisa mina intryck. Blogginlägg två kommer att helt ägnas åt viner från Grekland. Naturligtvis väcktes min nyfikenhet om grekiska viner av dessa båda bloggare Billigt Vin och Wine Virtuosity. Det var inte första och med all säkerhet inte sista som Ingvar och Niklas förde mina vintankar till viner utanför "the mainstream".
Rätt så hyggligt med folk klev in i "Körkan" från ett aprilsoligt Göteborg. Kanske var det den här vårens soligaste och varmaste dag, men vinentusiasterna hittade hit.

En mycket positiv och glad vinmakare från USA.
Joe Dobbes visade upp två vita och fyra röda viner.
2002 drog han igång sin verksamhet i norvästra Oregon någon mil söder om Portland.
Av dom två vita så gillade jag verkligen hans Viognier 2014. Krispig syra, citrus, blommig och en förförande liten kryddighet.

Fyra läckra viner på druvan Pinot Noir.
Den lite enklare "Joe"  till den vingårdsbetecknade Quailhurst Vineyard.
Här går vi från 171 kr till 497 kr. Från en bra vardags PN till en ytterst elegant PN, för den fina middagen.

Dr von Basserman-Jordans röda vin Deux Nez hyllade jag här. Nu gavs möjligheten att även smaka två av dom vita vinerna på druvan Riesling. Den lite enklare för 179 kr tar jag gärna till räkfrossan. Auf der Mauer är 100-lappen dyrare, men så får du också ett betydligt mer komplext vin med en redan nu elegant fruktighet och en tilltalande mineralitet. Det finns en liten sötma i svansen.

En ekologisk odlare från La Morra.
En väldigt ung Barolo. Jösses vad tanninerna hugger. Den kan nog bli bra men behöver ett par år i källaren.
Barberan känns väldigt tillgänglig idag och bjuder på fin mörk frukt, lite lätta kryddor, trevliga blommiga toner och varsamma fat.
Pris 210 kr. Väl värd att titta lite närmare på.





Ännu en Barbera. Hoff Vinhandel importerar. Den här gillade jag verkligen, dessvärre är det endast privatimport som gäller.
Druvorna kommer från en 2,5 ha stor vingård i La Morra.
Mjuka nätta tanniner, bra syra, fin mörk frukt, lite mineraler, finmalda örter och aningens kakao och lakrits i avslutet.
Kanske dagens bästa Barbera. Den här vill jag testa lite mer ingående.

En riktigt hygglig Shiraz från Australien. Deras prestigevin Albert smakade jag ett glas av förra året. Det tog mig mer eller mindre med storm. Jag skrev om det här.
The Riebke 2012 når inte dom höjderna, men så är den också mer än 200 kr billigare. Med detta sagt så tycker jag dagens vin verkar mycket intressant. Här finns en stor portion av mörk frukt med bra tryck i. Lägg därtill lite örter, rökta charkuterier, lakrits, kakao och ett avslut med lite viol. Allt serverat i lagoma portioner och med stor elegans. Vinet finns i beställningssortimentet för 231 kr. Den här tänker jag köpa hem för en noggrannare analys.

En spännande tysk Pinot Noir, Bra frukt och lättsamma kryddor. Ung, frisk och väldigt fräsch.
Inte alls oäven.

Ett trevligt mousserande vin från Franciacorta. Precis som med champagne har det jäst en andra gång på flaskan. Det är gjort på druvorna Chardonnay 80% och lika delar Pinot Nero och Pinot Bianco.
Det doftat av citrus, aningens äpple samt lite nybakat bröd.
Smaken är frisk och torr. Här finns en pigg fruktsyra, där citrusen och äpplena från doften går igen. Avslutet har en ton av steniga mineraler.
Priset är 281 kr i beställningssortimentet, vilket måste anses som bra.

Vinova är det som importerar och i deras sortiment ingår också Prosecco från systrarna Sorelle Bronca. Lite enklare, men friska, lättsamma och lättdruckna. Priset dryga 200 kr känns lite mycket.
Ingvar på Billigt Vin har skrivit om sitt besök hos dem.

Ser Bele var det av de stilla vinerna från Sorelle Bronca som tilltalade mig mest. Det är gjort på druvorna Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Runt två år på barriquer av fransk ek. Här är det årgång 2010 vi får prova. Det finns en imponerande mörk frukt, främst svarta vinbär, en rejäl dos svartpeppar och en tydlig ton av fat.

Det här vinet gjorde ett viss intryck på mig. Det är till 100% gjort på druvan Bobal. Druvorna kommer från 90-åriga stockar från en och samma vingård. 18 månader på nya franska ekfat. Visst känns eken, men den blir inte störande i mitt tycke.
Här finns en fin bärkompott (körsbär, björnbär, sv vinbär), ett tydligt inslag av örter, en liten blommighet. Allt med en frisk framtoning. Mjuka tanniner.
För närvarande finns vinet inte tillgängligt på "Bolaget", men enligt importören kommer det att ingå i Göteborgs Vinhus sortiment längre fram i vår.
Jag gillade detta och skriver upp det på inköpslistan.

Ett  rött naturvin gjort på 80% Bobal och 20% Tempranillo.
Det fanns en frukt och örtblandning parad med friskhet som väckte min nyfikenhet.











Det var åtskilligt mer som provades den här söndagseftermiddagen. Allt fick inte plats i det här inlägget, vilket inte behöver betyda att dom vinerna var sämre på något sätt.
Det grekiska inslaget kommer i en särskild post lite senare i veckan.
Tanken är att en ny Vinfestival ska gå av stapeln i höst. Göteborgs Vinhus dvs samarbetet mellan små importörer växer hela tiden. I höstas när dom drog igång var det fyra importörer som samverkade. Nu är dom sexton och fler är på gång in.



















söndag 19 april 2015

Vitt från Loiredalen och rött från Toscana

Våra goda vänner S och M åt middag ihop med oss på fredagskvällen för att planera årets cykelresa. I år blir det Rugen.
Vi hade gjort en krabbgryta och till detta drack vi ett vin från Loiredalen på druvan Chenin blanc.

2008 Clos de Saint Yves, Savennières
Det är snart två år sedan vi drack den första flaskan av det här vinet. Vad vi tyckte då hittar du här. Nu har vi kommit till den sista, så det får bli några reflexioner.
Producent är Domaine des Baumard. En familjeägd egendom på 15 hektar. 
Geografiskt befinner vi oss på den norra sidan av floden Loire några mil öster om Nantes, närmare bestämt i i regionen Anjou-Saumur.
Druvan är till 100 procent Chenin Blanc och kommer från vingården Clos de Saint Yves. Jorden är en kalk- och schistjord med stort inslag av sand. Vinstockarna är bortemot 35 år gamla.

Ett härligt smakrikt vin packat med gul frukt, dundersköna kryddor/örter, livgivande syra och en hyggligt komplex eftersmak. Vi gillade det här för två år sedan. Det vete tusan om vi inte gillar det än mer idag.
Det är dags att förnya vårt förråd av viner från Savennières.
Vi betalade 189 kr för detta 2013. Nu har det utgått ur "Bolagets" sortiment.
Betyg 4


Vi har tidigare i veckan njutit av ett vin från Toscana.

2007 Eneo, Montepeleso
Montepelosos "nya" viner debuterade i och med årgång 2004. Egendomen köptes 1998 av Fabio Chiarelotto, utbildad historiker. Firman rankades då redan som en 5-stjärnig vinproducent av den amerikanske über-kritikern Robert Parker men Fabio tyckte likväl att vingårdens Terroir var underutvecklad...
Den småknepige Chiarelotto var redan från början helt ointresserad av att ta hjälp av fashionabla, konsulterande vinmakare för att via genvägar skapa något nytt och trendigt. I stället valde han direkt sin egen, ibland krokiga, väg. 

Montepeloso producerar idag fyra olika viner. Förutom Nardo (en spännande cuvée av Montepulciano, Sangiovese, Marselan) och Gabbro (troligtvis Italiens bästa druvrena Cabernet Sauvignon) återfinns även Eneo och den nyligen introducerade A Quo i uppställningen. 
Källa: Vinovativas hemsida



Eneo är gjort på druvorna Sangiovese 45%, Montepulciano 35%, Marselan 15% och Alicante Bouschet 5%. Ekologisk odling tillämpas.
Komplett avstjälkning, följt av jäsning i rostfria ståltankar med mjuk nedtryckning av skalhatten, s.k. Pigeage. Vinet lagras ca 18 månader i begagnade (1-2 år gamla) franska Barriquer och buteljeras ofiltrerad.

Såväl doft som smak domineras av körsbär och örter. I doften finns också läder, kompostjord och tobak.
I munnen är vinet först lite småstramt med en angenäm syra och livaktiga tanniner. Detta utan att bli det minsta bråkigt.
Jag har läst recensioner om årgångarna 2010 och 2011 som lite tuffa och att de kräver ordentligt med luftning. Det kan säkert stämma, men när vinet blir runt åtta år verka det vara betydligt mer tillgängligt.
Den mörka frukten har en en lätt syrlig körsbärsframtoning. Här finns massor av örter och inslag av kaffe, kakao, lite salt lakrits och en stenig mineralton. I den hyggligt långa eftersmaken kommer en stöt av pinje eller möjligen kåda fram.
Ett litet annorlunda vin, men vi faller för det och dricker det gärna igen. Vi betalade 319 kr då vi köpte det på "Bolaget" för ett par år sedan. Nu är priset 299 kr och årgången är 2011. Vinet finns i våra tre största städer, men har också ett webbsaldo på 31 fl. Artikel nr 94019.
Vi fyller på med ett par flaskor.

Betyg 4


lördag 18 april 2015

2009 ´A Vita Rosso. Ett vin från Calabrien.

Det var dags för ett återbesök av det här vinet. Det har blivit dags för vår sista flaska. Vi kan fortfarande minnas våra först intryck, då vi drog korken ur det här vinet för allra första gången. Jag skrev om det här. Just dessa roliga överraskningar av ekologiskt odlade viner från Italien har ofta varit saker jag plockat upp hos Cibi e Vini i Köpenhamn. Fabio har en förmåga att hitta dessa guldkorn.
Den här producenten håller till i Kalabrien i närheten av Ciro. De förfogar över ca åtta ha vinmarker och producerar mellan 15 000 och 20 000 flaskor per år. Ekologisk odling är det som gäller

Just det här vinet är gjort på druvorna Gaglioppo(70%) och Magliocco (30%) och kommer från deras vingård Fego, nära havet. Fem dagars maceration och sedan en uppfostran i 30 månader på ståltank.
Vinets färg går i en mörk tegelnyans och är transparent.

Det finns en härlig körsbärsdoft som piffats upp med lite kryddor och örter.

I munnen känns vinet lika slankt som vi minns från den allra första gången. Vi upplever det inte lika stramt nu som vi gjorde för dryga året sedan.
Syrliga körsbär, örter, en rejäl dos mineraler, friska syra och vitala tanniner. Precis som förra gången tycker vi att det inte är helt olikt viner från Etnas sluttningar.

Ett underbart matvin. 119 DKK betalade vi för vinet. Dags för påfyllning.

torsdag 16 april 2015

2005 Valpolicella Superiore, Quintarelli

Det har blivit dags för kvartsfinaler i CL. I tisdags var det Madridderbyt som fick min uppmärksamhet. Onsdagen ägnade jag åt PSG mot Barcelona.
Du som följer bloggen vet att det är Amarone som Vintankar har i glaset under fotbollsmatcherna. Den här veckan gjordes det ett litet undantag. Det blev istället en Valpolicella Superiore, men vi valde den bästa av dom bästa.

Druvblandningen är 55% Corvina och Corvinone, 30 % Rondinella och 15% en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Croatina och Sangiovese.  Druvorna har vuxit på vinstockar som i genomsnitt har en ålder av 30 år.
Geografiskt befinner vi oss i Cerè i Negrardalens östsida.
En del av druvorna (de sent skördade) vinifieras omedelbart, en del druvor torkas och vinifieras som på amaroenevis. Sedan blandas dessa och får ligga på stora fat av slovonsk ek i fem till sju år.


Det är bara att återigen konstatera att Quintarellis Superiore är magisk. Det är den där förmågan att få komplexitet, elegans och kraftfullhet att samverka till en enhet, som gör vinet så stort.
Vi häller upp två stora glas på tisdagen.Vi använder alltid våra Orrefors Difference Primeur. Det blir runt 18 till 20 cl i vardera glaset.  På det sättet räcker en flaska till två personer till både tisdagens och onsdagens matcher. Vinet är precis lika bra om inte bättre dag två.
Det finns så mycket smaker som i lager på lager letar sig fram i gommen, så att varje liten klunk skickar smaksignaler under flera minuter. Ett glas varar inte bara en halvlek utan en hel fotbollsmatch. En ren och skär njutning!!



Det är en stor doft vi möter. Vinet behöver inte lång tid i glasen för att vi ska nås av dessa för en amaroneälskare så ljuvliga toner. Här finns gott om mörka körsbär och torkad frukt, men också en del örter. Där bak någonstans känner vi en bukett blommor (viol och rosor).

I munnen möter vi lager på lager av smaker. Det börjar med den fylliga fruktsmaken från söta mörka körsbär, blåa plommon och torkad frukt. Visst finns det russintoner, men också fikon och dadlar. Örter och kryddor dyker upp i en välkomponerad samling. I avslutet hittar vi mörk choklad, eleganta toner av fat och en liten lätt blommighet.
Det finns en en friskhet i alla dessa smaker och det är den vitala syrans förtjänst. Tanninerna finns där, visserligen rejält avrundade, men inte mer än att de bjuder på ett lätt motstånd. Den långa fatlagringen har lämnat sina spår, men på ett snyggt sätt. Integrationen med den mörka frukten har kommit långt och faktiskt känns inslaget av fat som en elegant smakhöjare.

Precis som när vi drack det här i höstas är vi lyriska. Det är bara att buga sig för Quintarelli.

Betyg 5

Vi betalade 44 euro, då vi privatimorterade våra flaskor. På "Bolaget" kostar den 538 kr och finns i beställningssortimentet. Årgång 2006 sänktes till 501 kr när den kom på senhösten och nu verkar den slutsåld.



onsdag 15 april 2015

2007 San Fereolo. En Dolcetto.

Återigen dags för lite Dolcetto. En druva som ger goda viner till vardagspastan eller pizzan.
Bakom producenten San Fereolo står Nicoletta Bocca. Hon köpte 1992 en gammal vingård på 12 ha belägen mellan Dogliani och Monforte d´Alba. I anslutning till gården ligger en gammal barock-kyrka som heter San Fereolo och därmed var namnet givet.
2004 fick hon sin  biodynamiska certifiering och hon är en del av Vinnatur-rörelsen.
Har jag förstått saken rätt var hennes Dolcetto den första som belönades med tre glas av Gambero Rosso. Idag ligger årsproduktionen på ca 50 000 flaskor fördelade på två vita och fyra röda viner.
Den här kvällen hade vi ett vin till 100% gjort på druvan Dolcetto.
Hon använder sig av en naturlig jäst för att få igång alkoholjäsningen. Vinet lagras i två år på stora ekfat av varierande ålder beroende på vad vinet "kräver". Under de första sex månaderna ligger vinet på sin jästfällning och "batonnage" utförs regelbundet under denna perioden. Efter buteljering får vinet vila i ca ett år innan det släpps ut på marknaden.

Det doftar av körsbär och blå plommon. Efter en stund i glasen kommer det fram ganska hyggliga doser av torkade örter, lite blommor och en tydlig ton av espresso.

I munnen är det en känsla av renhet parad med eleganta körsbär, som direkt möter oss. Här finns också tämligen omgående en hel del kryddor/örter. Efter en stund i glasen framträder en härlig kompott av blå plommon, nypon, lingon och tranbär. En ordentlig syra ger vinet friskhet och hjälper samtidigt till att lyfta fram smakerna. Distinkta tanniner bjudet på ett behagfullt motstånd. I den medellånga eftersmaken möts vi av körsbärskärnor, lite viol, mineraler, varsamt hanterade inslag av fat med en lätt touch av espresso och kakao.

Ja det här är gott. Riktigt gott. Perfekt till lite enkla maträtter, men funkar alldeles utmärkt på egen hand en liten stund senare på kvällen.

Betyg 4

Dessvärre verkar vinet vara slutsålt hos "Bolaget". Jag har några flaskor kvar och dessa kommer att gå under året eller möjligen nästa år. Min uppfattning är att detta ska inte lagras utan drickas nu.
Jag kommer att hålla utkik efter den här producentens viner, för visst blev jag lite impad av den här Dolcetton.

tisdag 14 april 2015

2010 Cuvée Sextant. Ett återbesök.

Vi drack det här vinet i december 2013. Det föll oss då i smaken. Vad vi tyckte kan du läsa om här.
Dags att göra ett återbesök.
Producent är Celliers d´Orfée i Corbières, Languedoc. Det är ett kooperativ som startades 1933 och håller till någon mil sydväst om Narbonne.
Vinet är gjort på druvorna Syrah och Carignan i 50/50 fördelning.  Vinet har legat ca tolv månader på nya ekfat.

Doften är stor och direkt. Vi möts av en varm solmogen mörk frukt i form av björnbär, blåbär, blåa plommon och aningens svarta vinbär. Lägg därtill lite rökta charkuterier, kryddor/örter och en försiktig ton av viol så har vi nog fått med det mesta.

I munnen får vi ett kraftfullt vin med en härlig mörk frukt. Syran skänker fortfarande friskhet åt vinet. Tanninerna har blivit rejält avrundade sen senast, ändå är de alerta, distinkta och inte det minsta mesiga. Eftersmaken är som vi minns den hyggligt lång och packad med sydfranska örter, lakrits, behagliga toner av fat, en lätt rökighet och så den där violen i avslutet.

Precis lika gott som senast, dessvärre var det här vår sista flaska och i "Bolagets" sortiment har den utgått.

Betyg 4

måndag 13 april 2015

2013 La Croix des Rameaux. Brouilly. Beaujolais.

Efter påskens trevligheter i Bryssel blev vi sugna på att prova ytterligare en nyhet från Bristly Wine. Den här gången ett Beaujolaisvin från byn Brouilly.

Familjen Lapalu har i ett par generationer odlat gamaydruvor i Beaujolais. Druvorna såldes till de lokala kooperativen. I början  på 1980-talet blev Jean-Claude Lapalu allt mer involverad i verksamheten och runt 1995 började han experimentera med egen vintillverkning. Ganska omgående började han överge kemikaliejordbruket och började anpassa tillverkningen enligt ekologiska/naturliga/biodynamiska principer. I och med årgång 2010 fick han sitt Ecocert.

Du som vill veta mer om den här intressante producenten hittar text och bilder på den här länken.


Årsproduktionen ligger på ca 60 000 flaskor fördelade på fyra varianter.
Druvorna till vinet vi dricker den här kvällen kommer från en vingård på ca 1 ha. Vinstockarna är ända upp till 80 år gamla.

Vi möts av en försiktig doft med en fin blandning av mörka och röda bär (körsbär, björnbär, hallon). Det finns också en elegant ton av läder och så den  där lätta blommigheten i bakgrunden. Det krävs  både en och två sniffar för att hitta rätt.
I gommen får vi ett vin med stor friskhet och rejäl ungdomlighet. Här finns det en härlig bärig smak som omgående omfamnar oss. Visst har vinet en viss stramhet, men det är en behaglig syra som för våra tankar mot såväl röda äpplen som tranbär och lingon. Vi anar oss till en finstämd ton av örter. I avslutet finns det också något som får oss tänka på mineraler.

Betyg 4

Det här är ett vin som jag gärna dricker igen. Riktigt gott i all sin pura ungdom. Ett par flaskor har jag lagt ner i källaren. Några kommer gå åt i sommar. Vad händer med ett sådant här vin när det får några år på nacken? Inte vet jag, men en flaska ska få ligga några år för att reda ut läget.

Priset på "Bolaget" är 209 kr. Det finns några flaskor kvar i landets tre största städer. Webbsaldot är dock 0.