Efter ett par stressade veckor och en halsinfektion är det dags att få ner några rader om en trevlig chablis som dracks för snart fjorton dagar sedan.
Producent är JM Brocard. Den här chablin är odlad på en sluttning utanför byn Préhy. Detta är ett biodynamiskt odlat vin. Det känns bra att vinstockarna inte besprutas. Jag är själv lite skeptisk till begreppet biodynamisk, vilket ska förstås så att arbete med skörd och annat görs när sol och måne befinner sig i rätta lägen. Jag är däremot dessto mer positiv till en odling utan besprutning och konstgödsling. Mina egna husbehovsodlingar har jag haft i snart 30 år. Helt utan besprutningar och konstgödsling. Rotfrukter och grönsaker året om som smakar fantastiskt gott om jag själv får säga så.
Åter till vinet:
Chablis Domaine de la Boissonneuse årgång 2007.
Vinet dracks en söndag för fjorton dagar sedan till en torskrygg med potatis och skirat smör mmm....
Färgen var gröngul med silver inslag. Doften var tydlig av grön/gula äpplen med inslag av clementin och aprikos. Mycket distinkt och trevlig.
Smaken hade en härlig friskhet, tydliga mineraler, gul/gröna äpplen och en citrus nyans som var uppfriskande. Allt i en mycket god balans.
Detta är ingen stor chablis men en mycket trevlig sådan. Gick utmärkt ihop med fisken. Det var min sista flaska. Nu är det årgång 2009 som finns på SB. Några sådana här vill jag ha i källaren för att ta fram vid behov som husets vardags chablis.
Betyg 3+
söndag 30 januari 2011
söndag 16 januari 2011
3 Spanjorer
Undervisningsfri i fredags. Bokföringen fick anstå tills em. Hustrun och jag valde i stället att åka skidor på Sjögärde golfbana. 2 minusgrader visade termometern. Vindstilla. Snö och rimfrost fyllde landskapet.
Ja, ni förstår att det helt enkelt var en underbar start på fredagen. På kvällen provade vi tre spanska viner. Det var längesen. Under 90-talet dracks det en hel del riojor i vårt hem. Under 2000-talet förflyttades smakpreferenserna till fruktbomber och amaroneviner.
Det var i fredags dags för en tillbakablick.
Vin 1. Montecillo Gran Reserva 2003
Inspirerad av Niklas J http ://miseenbouteille.blogspot.com/2010/09/apprentices-meets-teacher.html
testade jag den första av tre flaskor i höstas. Dags att se om det hänt något på ett halvår. Vinet är gjort på 100% tempranillo
Det var fortfarande lika gott.
Doften: Lite läder, fin ungdomlig frukt, aningens tobak i bakgrunden
Smaken: Härligt lång, mogen frukt(körsbär), lite läder.
Fin balans mellan frukt och syra.
Vinet är underbart gott nu och klara säkert flera år till
Betyg:4
Vin 2. Conde de Valdemar Gran Reserva 2001
http://svenssonsmakaren.blogspot.com/2010/12/conde-de-valdemar-gran-reserva-2001-det.html
Härifrån fick jag inspiration att ta med denna rioja i kvällens test.
Vinet består av 90% tempranillo och 10% mazuelo.
Doft: Svag, lite torkad frukt kan spåras liksom choklad/vanilj.
Smaken: Även här finns torkad frukt med choklad och vanilj ton, men alltför kort
Ju längre kvällen led ju kortare blev smaken. Vi som gillar fruktbomber känner en viss tveksamhet.
På inget sätt ett dåligt vin men inte våra preferenser och så dör det alltför fort.
Det här vinet bör nog inte lagras utan drickas nu.
Betyg 2+
Vin 3 Condado de Haza 2007 Crianza
Det här vinet drack jag hos min gode vän LM. Det var något år sedan och årgången var då 1996.
Vinet är gjort på 100% tempranillo. Lagrat 18 månader på amerikanska ekfat.
Färgen är mörkt röd.
Doften har inslag av cederträ, läder, någon kryddighet och en behaglig frukt.
Smaken är lite sluten med tanniner som inte släppt till ordentligt. God frukt(körsbär/plommon), lite vaniljton,läder, tobak allt bra balanserat. Eftersmaken är tämligen lång.
Gott idag men jag tror att detta kan utvecklas ytterligare när tanninerna mjuknat upp.
Betyg 3
Kvällens vinnare var utan tvekan Montecillo GR 2003. Det finns numera i det ordinarie sortimentet för 199 kr. Det är ett bra köp!
Ja, ni förstår att det helt enkelt var en underbar start på fredagen. På kvällen provade vi tre spanska viner. Det var längesen. Under 90-talet dracks det en hel del riojor i vårt hem. Under 2000-talet förflyttades smakpreferenserna till fruktbomber och amaroneviner.
Det var i fredags dags för en tillbakablick.
Vin 1. Montecillo Gran Reserva 2003
Inspirerad av Niklas J http ://miseenbouteille.blogspot.com/2010/09/apprentices-meets-teacher.html
testade jag den första av tre flaskor i höstas. Dags att se om det hänt något på ett halvår. Vinet är gjort på 100% tempranillo
Det var fortfarande lika gott.
Doften: Lite läder, fin ungdomlig frukt, aningens tobak i bakgrunden
Smaken: Härligt lång, mogen frukt(körsbär), lite läder.
Fin balans mellan frukt och syra.
Vinet är underbart gott nu och klara säkert flera år till
Betyg:4
Vin 2. Conde de Valdemar Gran Reserva 2001
http://svenssonsmakaren.blogspot.com/2010/12/conde-de-valdemar-gran-reserva-2001-det.html
Härifrån fick jag inspiration att ta med denna rioja i kvällens test.
Vinet består av 90% tempranillo och 10% mazuelo.
Doft: Svag, lite torkad frukt kan spåras liksom choklad/vanilj.
Smaken: Även här finns torkad frukt med choklad och vanilj ton, men alltför kort
Ju längre kvällen led ju kortare blev smaken. Vi som gillar fruktbomber känner en viss tveksamhet.
På inget sätt ett dåligt vin men inte våra preferenser och så dör det alltför fort.
Det här vinet bör nog inte lagras utan drickas nu.
Betyg 2+
Vin 3 Condado de Haza 2007 Crianza
Det här vinet drack jag hos min gode vän LM. Det var något år sedan och årgången var då 1996.
Vinet är gjort på 100% tempranillo. Lagrat 18 månader på amerikanska ekfat.
Färgen är mörkt röd.
Doften har inslag av cederträ, läder, någon kryddighet och en behaglig frukt.
Smaken är lite sluten med tanniner som inte släppt till ordentligt. God frukt(körsbär/plommon), lite vaniljton,läder, tobak allt bra balanserat. Eftersmaken är tämligen lång.
Gott idag men jag tror att detta kan utvecklas ytterligare när tanninerna mjuknat upp.
Betyg 3
Kvällens vinnare var utan tvekan Montecillo GR 2003. Det finns numera i det ordinarie sortimentet för 199 kr. Det är ett bra köp!
söndag 9 januari 2011
Le Bertarole vs Janasses CdR
Ute duggregnar det. Julen har städats ut. Barnen har återvänt till sina egna domäner, för tillfället i Rom resp Luleå. Det infinner sig alltid en tysthet och saknad samtidigt som man återigen är kung över fjärrkontrollen till TV:n.
Hustrun och jag har rotat fram lite överbliven renytterfilé som avnjutes ihop med en rotsakspytt samt lite rödkål/äpple/valnöts sallad. Rotfrukterna hämtas från källaren där den egna skörden från 2010 klarar sig bra trots den hiskeliga kyla som varit.
Vi dricker till detta en Le Bertarole Amarone 2005 och Dom de la Janasse Cotes du Rhone 2008.
Le Bertarole Amarone 2005
Vinet inköptes på gården, som ligger i utkanten av byn Fumane i Valpolicella, för 28,5 euro.
Vi har besökt Marco och hans familj två gånger med Clubamarone. På skörderesan var vi ute i vingården och kunde smaka på druvorna Corvina och Rondinella. Amaronevinet har också en stor andel Corvinone
2 timmar före det ska avnjutas häller vi upp vinet i stora glas. Färgen är mörk röd.
Med en gång är den lite instängd men mycket snabbt tränger en örtig, fruktig doft fram.
Ju längre kvällen led desto mer dofter gick att känna igen:fikon,läder, choklad och förstås lite katrinplommon.
Smaken är ljuvlig och lång. Lite eldig men inte störande. Härlig frukt, mjuka behagliga tanniner och så den där tonen av bitterhet kombinerad med lakrits i avslutet.
Detta är riktigt gott. Betyget blir precis en 4:a.
Domaine de la Janasse Cotes du Rhone 2008
Ett enkelt vin för 109 kr. Gott och lättdrucket. 50% Grenache, 20% Syrah och så lite Mourvèdre,Carignan och Cinsault.
Färgen är ljusröd till mellanröd.
Doften: här spårar jag lite örter, kola, hallon, körsbär
Smaken: Trevliga ljusa bär, frisk syra och i eftersmaken finns lite järn.
Betyg : 3
Det var kanske lite orättvist mot Janasse att ha det lätta CdR vinet mot det kraftiga amaronepaketet
Hustrun och jag har rotat fram lite överbliven renytterfilé som avnjutes ihop med en rotsakspytt samt lite rödkål/äpple/valnöts sallad. Rotfrukterna hämtas från källaren där den egna skörden från 2010 klarar sig bra trots den hiskeliga kyla som varit.
Vi dricker till detta en Le Bertarole Amarone 2005 och Dom de la Janasse Cotes du Rhone 2008.
Le Bertarole Amarone 2005
Vinet inköptes på gården, som ligger i utkanten av byn Fumane i Valpolicella, för 28,5 euro.
Vi har besökt Marco och hans familj två gånger med Clubamarone. På skörderesan var vi ute i vingården och kunde smaka på druvorna Corvina och Rondinella. Amaronevinet har också en stor andel Corvinone
2 timmar före det ska avnjutas häller vi upp vinet i stora glas. Färgen är mörk röd.
Med en gång är den lite instängd men mycket snabbt tränger en örtig, fruktig doft fram.
Ju längre kvällen led desto mer dofter gick att känna igen:fikon,läder, choklad och förstås lite katrinplommon.
Smaken är ljuvlig och lång. Lite eldig men inte störande. Härlig frukt, mjuka behagliga tanniner och så den där tonen av bitterhet kombinerad med lakrits i avslutet.
Detta är riktigt gott. Betyget blir precis en 4:a.
Domaine de la Janasse Cotes du Rhone 2008
Ett enkelt vin för 109 kr. Gott och lättdrucket. 50% Grenache, 20% Syrah och så lite Mourvèdre,Carignan och Cinsault.
Färgen är ljusröd till mellanröd.
Doften: här spårar jag lite örter, kola, hallon, körsbär
Smaken: Trevliga ljusa bär, frisk syra och i eftersmaken finns lite järn.
Betyg : 3
Det var kanske lite orättvist mot Janasse att ha det lätta CdR vinet mot det kraftiga amaronepaketet
fredag 7 januari 2011
Lite blandat sedan nyår
Den här delen på året är det många små sammankomster. Ofta blir det också lite vin till måltiderna.
Min starka sida är inte de målande beskrivningar av doft och smak som så många andra bloggare är duktiga på.
Nedan följer en liten summering av vad som avnjutits.
Till kalkonen på trettondagsafton drack vi 2 pinot noir viner.
Vi började med Calera 2007(2007 verkar fortfarande finnas i BS medan 2008 finns i många butiker).
Det här är en PN jag blev förtjust i första gången jag drack den för dryga året sedan.
Doften är fylld av mogna jordgubbar men även lite kryddig. Smaken är lite kryddig men där såväl jordgubbar som körsbär gör sig påminda. Lite choklad och en örtighet finns i bakgrunden. Allt är välkomponerat och mycket gott.
Betyg 3
Forrest PN 2005 blev andra vinet.
Vinet köptes för ett par år sedan i en Forrestlåda från Tryffelsvinet.
Vinet är från Marlborough.
Doften präglas av behagliga hallon med en lite typisk kryddighet.
Smaken är fylld av hallon och krydder. visst finns där lite ek men den stör inte alls.
Betyg 3
Sammanfattningen blir att detta var två bra viner som passade utmärkt till kalkonen.
Lite senare på kvällen drack vi ett amaronevin som tillhört mina favoriter sedan jag första gången drack det i april 2008. En Valentina Cubi 1997. Här är förväntningarna från mig gigantiska, men i kväll blir jag lite besviken. Vinet vill inte komma loss. Trots dryga 2 timmar på karaff känns det slutet. Allt det jag uppskattar i amaroneviner finns där, men blommar inte ut fullt.
Jag känner förvisso den mogna frukten(körsbär), lite torkad frukt, choklad, någon örtighet, men vinet når inte de höjder jag tidigare jublat över.
Kan det vara flaskvariation? Eller kan toppen vara passerad?
2 flaskor finns kvar och en ny måste snart testas!
Betyg 4-. Har tidigare alltid varit en självklar 5 poängare.
Tidigare i veckan drack vi en Ripasso från syskonen Viviani. Årgång 2006. Inhandlad på plats för 14 euro.
Här hittar vi kraft och såväl körsbär som blåbärstoner. Ingen som helst syltighet som ibland förstör en del ripassoviner.
En god ripasso som passar utmärkt till diverse pastarätter. Den tillhör absolut de bättre ripassovinerna, även om den ligger ett par steg under Vivianis egna Campo Morar.
Betyg 3
Min starka sida är inte de målande beskrivningar av doft och smak som så många andra bloggare är duktiga på.
Nedan följer en liten summering av vad som avnjutits.
Till kalkonen på trettondagsafton drack vi 2 pinot noir viner.
Vi började med Calera 2007(2007 verkar fortfarande finnas i BS medan 2008 finns i många butiker).
Det här är en PN jag blev förtjust i första gången jag drack den för dryga året sedan.
Doften är fylld av mogna jordgubbar men även lite kryddig. Smaken är lite kryddig men där såväl jordgubbar som körsbär gör sig påminda. Lite choklad och en örtighet finns i bakgrunden. Allt är välkomponerat och mycket gott.
Betyg 3
Forrest PN 2005 blev andra vinet.
Vinet köptes för ett par år sedan i en Forrestlåda från Tryffelsvinet.
Vinet är från Marlborough.
Doften präglas av behagliga hallon med en lite typisk kryddighet.
Smaken är fylld av hallon och krydder. visst finns där lite ek men den stör inte alls.
Betyg 3
Sammanfattningen blir att detta var två bra viner som passade utmärkt till kalkonen.
Lite senare på kvällen drack vi ett amaronevin som tillhört mina favoriter sedan jag första gången drack det i april 2008. En Valentina Cubi 1997. Här är förväntningarna från mig gigantiska, men i kväll blir jag lite besviken. Vinet vill inte komma loss. Trots dryga 2 timmar på karaff känns det slutet. Allt det jag uppskattar i amaroneviner finns där, men blommar inte ut fullt.
Jag känner förvisso den mogna frukten(körsbär), lite torkad frukt, choklad, någon örtighet, men vinet når inte de höjder jag tidigare jublat över.
Kan det vara flaskvariation? Eller kan toppen vara passerad?
2 flaskor finns kvar och en ny måste snart testas!
Betyg 4-. Har tidigare alltid varit en självklar 5 poängare.
Tidigare i veckan drack vi en Ripasso från syskonen Viviani. Årgång 2006. Inhandlad på plats för 14 euro.
Här hittar vi kraft och såväl körsbär som blåbärstoner. Ingen som helst syltighet som ibland förstör en del ripassoviner.
En god ripasso som passar utmärkt till diverse pastarätter. Den tillhör absolut de bättre ripassovinerna, även om den ligger ett par steg under Vivianis egna Campo Morar.
Betyg 3
torsdag 6 januari 2011
NV Camille Savès Cuvée Prestige
Den här champagnen är gjord på 65% Pinot Noir och 35% Chardonay. Vinrankorna är minst 35 år gamla och är uteslutande Grand Cru. Odlingen sker efter en ekologisk filosofi där man vill få fram champagnens terroir. Lagring sker minst 5 år på sin jästfällning.
Doften är frisk, lite citrus och aprikos. Smaken är utsökt med gula äpplen och lite brödig ton kan skönjas.
Inhandlades i juni av Franska Bolaget för 288 kr.
Betyg: 3,5 (inte långt från 4).
Doften är frisk, lite citrus och aprikos. Smaken är utsökt med gula äpplen och lite brödig ton kan skönjas.
Inhandlades i juni av Franska Bolaget för 288 kr.
Betyg: 3,5 (inte långt från 4).
måndag 3 januari 2011
La Poja 2003
Producenten Allegrini håller till i trakterna runt Fumane. Här har familjen funnits sedan 1500-talet.
Den store Dante lär vara en anfader till de som nu driver företaget.
La Poja görs på 100% corvina, som odlats på toppen av den kalkrika kullen La Grola.
2 timmar före servering hälldes vinet över på karaff. Doften var inte så stark men där fanns tydliga inslag av körsbär, jord och aningens kaffe.
Smaken är fantastisk: kraftfull, stort djup, lite syra, runda härliga tanniner. En mycket komplex smak. Jag kunde känna härliga körsbär, underbara örter och såväl kaffe som choklad fanns med i bakgrunden.
Det här är ett vin jag gillar skarpt. Passade perfekt till älgytterfilén som ackompanjerades av ett mos på potatis och palsternacka och en sås på enbär och tranbär.
Vinet håller säkert i många år till, men kan det bli bättre än så här?
Den store Dante lär vara en anfader till de som nu driver företaget.
La Poja görs på 100% corvina, som odlats på toppen av den kalkrika kullen La Grola.
2 timmar före servering hälldes vinet över på karaff. Doften var inte så stark men där fanns tydliga inslag av körsbär, jord och aningens kaffe.
Smaken är fantastisk: kraftfull, stort djup, lite syra, runda härliga tanniner. En mycket komplex smak. Jag kunde känna härliga körsbär, underbara örter och såväl kaffe som choklad fanns med i bakgrunden.
Det här är ett vin jag gillar skarpt. Passade perfekt till älgytterfilén som ackompanjerades av ett mos på potatis och palsternacka och en sås på enbär och tranbär.
Vinet håller säkert i många år till, men kan det bli bättre än så här?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)