söndag 30 juli 2023

Brut Grand Cru Vieilles Vignes från Paul Sugot.

Tidigare i våras damp det ner ett mail från Fanwine. Deras senaste projekt var champagner från Paul Sugot. Jag hade läst mycket gott om Paul Sugots champagner, så det fick så klart bli en beställning.

Distanshandlaren Fanwine har ett intressant upplägg, där du som vinkonsument önskar dig ett vin och när tillräckligt många andra hakat på så fixar Fanwine en import. Läs mer på deras hemsida. Det finns också en lagershop belägen i Danmark och hittar du något intressant där är det bara att beställa. Frakt, moms och alkoholskatt ingår i slutsumman.

Maison Paul Sugot är ett familjechampagnehus, som startade 1901 och som nu är inne på den femte generationen vinmakare (Olivier Sugot). Deras vinfält befinner sig runt byn Avize på det som kallas för "Côte des Blancs" och dom producerar endast champagner gjorda på druvan Chardonnay. Tre olika cuvéer gör dom: 
- En årgångscuvée Extra Brut Grand Cru Vieilles Vignes, där de äldsta vinstockarna är 112 år och som får ligga på sin jäst i 12 år innan den degorgeras. Dosagen är 2,5 g/liter
- En årgångslös Brut Grand Cru Vieilles Vignes, där vinstockarna har ungefär samma ålder som årgångscuvéen, men däremot ligger den 10 år på sin jästfällning. Dosagen är här 5 g/liter.
- Brut Classique, där vinstockarna är yngre, men ändå har en ålder på 45 år och äldre. 5 år får den på sin jästfällning och en dosage på 6 g/liter

Vårt första smakprov är en halvflaska av den årgångslösa (Non Vintage) Brut Grand Cru Vieilles Vignes. Den är gjord på de tre årgångarna 2009-2010-2011.Den procentuella fördelningen håller dom hemlig. Druvorna kommer från riktigt gamla vinstockar. Det har fått ligga 10 år på jästen och fått en dosage på 5 g per liter.

Färgen går i en lite djupare gyllengul ton.

I den lätt mogna doften hittar vi gott om gula och gröna äpplen som blivit lite bokna. Här finns också en rejäl dos våta granithällar. Ett tydligt inslag av citrus. I lite mindre omfattning noterar vi gula stenfrukter, en del brödiga toner, aningens kaprifol samt unset honung.

En alldeles underbar champagne att njuta av nu. Lite begynnande mognadstoner har börjat infinna sig i smaken, men ändå mycket frisk och aptitretande. Precis som i doften startar det med lite bokna gula och gröna äpplen, som följs av ett trevligt inslag av citrus. I små doser noterar vi persika, aprikos, mariekex, krita och aningens, aningens honung.

Betyg 4+

Vi betalade 1201 kr för sex halvflaskor.



måndag 24 juli 2023

Cuvée Rubis, Vilmart & Cie

Vilmart & Cie är en producent som Vintankar håller högt. Firman grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Enligt deras hemsida tillverkar dom sju olika cuvéer: Grand Réserve, Grand Cellier, Cuvée Rubis, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Milleéime, en årgångs Blanc de Blancs  och en årgångs rosé (Emotion) samt en Ratafia.

Vi har tidigare druckit och skrivit om deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 som var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Deras toppvin Coeur de Cuvée 2008 var helt enastående. Cuvée Rubis alldeles lysande.

Cuvée Rubis är gjord på 90% Pinot Noir (inkl 15% rött vin) och 10% Chardonnay, som vuxit på vinstockar som är drygt 30 år gamla. Den har fått tillbringa 10 månader på ekfat. Den degorgerades i november 2016. Den görs vanligtvis på två årgångar. Stämmer mina anteckningar så bör det vara från skördarna 2013 och 2014.

En helt fantastisk roséchampagne, som nu har fått en del mognadstoner. 
Färgen har med åren fått en alltmer orange ton.

I doften är det gott om röda bär, röda äpplen som blivit aningens bokna, våta stenhällar, bröd, aningens syrener samt någon gul stenfrukt.

I munnen är det friskt med fina röda bär: Syrliga jordgubbar, smultron, tranbär och aningens körsbär. Lite lätt bokna röda äpplen känner vi. Här finns också lite röd citrus som mandariner och blodgrape. I mindre omfattning hittar vi mandlar, steniga mineraler och persika. I eftersmaken kan vi känna lite blommor, aningens honung och ännu mera blodgrape.
Betyg 4+

måndag 17 juli 2023

2020 Campo del Mastro, Brunelli Winery

Campo del Maestro är  ett ganska nytt vin i Brunelli-portföljen. Den första årgången var 2014 och den lanserades på våren 2017. I juni samma år blev det möjligt att köpa det via Systembolaget, vilket vi så klart gjorde. Jag hade då ett projekt igång med att skriva lite varje månad om vad som hänt på vingården samt presentera ett av deras viner. Det hela var möjligt tack vare mycken hjälp från Alberto Brunelli. I juni hyllades Campo del Maestro.
"Mästarens vinfält" är en hyllning till den som tagit hand om vinfältet under årens gång.

Vinfältet är beläget 220 m över havsnivån och består av vit kalksten och märgel. Från detta vinfält skördas nio olika druvsorter som ingår i vinet. Druvsammansättningen är Corvina (40%), Oseleta(20%), Rondinella(10%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.

Jag har druckit samtliga årgångar av det här vinet och aldrig blivit besviken. Det är helt enkelt ett underbart vin. På bloggen har jag skrivit om årgångarna:
2014
2017

Årgångarna 2018 och 2019 har jag inte skrivit några blogginlägg om. Mina sista kvarvarande flaskor har jag druckit upp under våren. Båda har varit riktigt bra. 
Årgång 2018 vill jag påstå är helt på topp nu och visst klarar den ytterligare ett par år i källaren, men så mycket bättre än vad den är nu tror jag inte den kommer att bli.
2019 har inte så långt kvar till sin topp, men är inte riktigt där ännu, även om den redan nu är fantastiskt god. Den kommer att utvecklas fint det närmaste året och sedan hålla sig där på toppen i ytterligare 4-5 år. 2019 är också den årgången som säljs på Systembolaget just nu. Pris 289 kr.

Jag fick för några veckor sedan upp den senaste årgången av Campo del Maestro dvs årgång 2020. Så klart är nyfikenheten stor, så det fick bli ett första smakprov redan i förra veckan.

Druvorna skördades i slutet av september och fick sedan ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225 liters ekfat).

Visst känns det att det är ett ungt vin, men faktiskt riktigt tillgängligt och gott redan nu.

Doften har initialt en del toner av läder, jord och höstlöv, men övergår rätt omgående i en ungdomlig mörk frukt med inslag av örter och kryddor samt aningens vanilj och hemkola. Doften är rätt så stor och mycket angenäm.

I munnen är det den ungdomliga och friska smaken av mörka körsbär, svarta vinbär, hallon och björnbär som dominerar. Här finns också lite örter och kryddor som förhöjer smakintrycken. Tanninerna finns där och bjuder ett trevligt motstånd. En trevlig syra ger vinet en bra friskhet. Eftersmaken är lång och i den dyker det upp lite torkad frukt, några körsbärskärnor, mörk choklad och unset vanilj.

Det här är tusan så gott redan nu. Just den där ungdomliga frukten och friskheten har sin egna charm. 
Jag är övertygad om att det här vinet kommer att utvecklas fint de närmaste åren.
Betyg 4+
På SB är priset 289 kr.
Det är endast druvsammansättningen som skiljer Campo del Maestro från att vara en amarone. I den här prisklassen har Campo del Maestro få övermän.


fredag 7 juli 2023

2018 Langhe Nebbiolo, Gheppio

 Gheppio är ett projekt som Budbreak dvs Petter och Gabriel Enning lanserade för något år sedan. Jag skrev ett blogginlägg i början på maj om detta. I samma blogginlägg skrev jag också om tre av de fem viner som ingår i projektet:
- Roero Arneis
-Dolcetto d´Alba
- Barbera d´Alba
Dryga månaden senare skrev jag om 

Nu har jag nyligen druckit deras Langhe Nebbiolo från 2018 och därmed är alla fem vinerna testade.

Druvorna till det här vinet kommer från Paolo Boffa i La Morra, Elio Fenocchio i Monforte d´Alba samt Rosalba Zito, Luca Cogno och Giovanni Alessandria i Novello.

Vinet har fått jäsa på ståltankar för att sedan lagras på en blandning av botti och tine (stora ekfat) samt ståltankar.

Doften börjar med några försiktiga toner av jord, höstlöv och aningens oljegrus för att efter en kort stund låta de röda bären ta över. Här finns också i små doser violer och rosor, våta granithällar och lite örter.

I munnen är det den fina mörkröda frukten vi slås av körsbär, hallon, tranbär, något lingon och aningens granatäpplen. Efterhand dyker det upp nypon, örter och lite kryddor. I den medellånga eftersmaken tillkommer  även rosor och violer. 

Ett härligt friskt vin med en bra syra. Tanninerna finns där och smånafsar i munhålan. Riktigt i närkamp går dom aldrig utan bjuder mer ett försiktigt motstånd. 

Sammantaget blir detta ett lättdrucket vin med både charm och karaktär. Det går riktigt bra till en mängd olika pastarätter med ragu eller köttfärssås, men funkar riktigt bra på egen hand också.
Betyg 4
Priset på SB är 149 kr, vilket måste anses som ett riktigt bra pris för ett vin av den här klassen.


måndag 3 juli 2023

Solessence Rosé, JM Sélèque

Den här champagnen ingick i mars 2019 i det som på vinforumet finewines.se går under namnet "Låt oss dela en pava över nätet". Jag deltog och skrev ner mina tankar i ett blogginlägg. Jag köpte två flaskor. En har blivit kvar och det kändes igår dags att ta reda på hur den har utvecklats.

2008 tog Jean-Marc Sélèque över familjevineriet. Vingårdarna är utspridda i olika byar i Cote de Blancs och Vallée de la Marne Pierry (1.9ha), Moussy (1.5ha), Epernay, (1.1ha), Vertus (1ha), Boursault (1ha), Mardeuil (0.7ha) and Dizy (0.3ha), totalt 7,5 hektar. Nyligen färdigstäddes det nya vineriet i Pierry alldeles utanför Epernay.

Arbetet i vingårdarna sker helt ekologiskt och med biodynamiska inslag bl a så plöjs det med hjälp av hästar. Någon certifiering är han inte intresserad av. Champagnerna vinifieras och lagras till 70% i ståltankar och 30% på ekfat. Årsproduktionen ligger på cirka 70 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer.

Den är gjord på Chardonnay (45%), Pinot Meunier (40%) och Pinot Noir (15%). Basårgång verkar vara 2016. Druvorna kommer från sju olika byar och varje vingårdslott vinifieras för sig. För just det här vinet har jäsningen ägt rum på ståltankar till 90% och resterande 10 på ekfat. Runt 40 % är s k reservvin. Det är dessutom tillsatt 10% av deras Infusion Meunier (roséchampagne) samt 5% av Red Coteaux Champenois (ett stilla pinot noir-vin).
Degorgering i juli 2018, vilket betyder att det legat drygt 18 månader på sin jästfällning. Det görs runt 4 500 flaskor.

Färgen går i en mörkrosa nästan orangefärgad ton.

I doften hittar vi en del röda bär, röd citrus, röda äpplen, lite musselskal, någon liten örtighet, aningens rosor samt en viss nötighet. En mycket trevlig doft.

När vi smakar är det de röda bären i form av jordgubbar, hallon, lite smultron, röda vinbär och tranbär, som vi speciellt tar till oss. Det finns en hel del röd citrus (blodgrape, mandariner). Röda äpplen, rabarber och granatäpplen bidrar till den komplexa smaken. I avslutningen noterar vi krita, lite steniga mineraler och någon tropisk frukt.

Det här är en champagne vi verkligen gillar. Den härliga friskheten. Den fina balansen i smaken och doften. Den har också utvecklats på ett positvt sätt under de fyra åren vi haft den liggande i källaren. Det hade inte gjort ont att haft ytterligare ett par flaskor.
Betyg 4++ 

Den här champagnen både dricker och köper jag gärna igen. För närvarande verkar den inte finnas på SB.

lördag 1 juli 2023

Albana, Albarola, Arneis och Cortese. Några av Italiens lite mindre kända druvor.

 Våra goda vänner Stig och Anki hade fått ett pussel med Italiens vindistrikt och druvor. Vi kunde tillsammans konstatera att det väldigt många druvor i de olika landsändarna vi knappt har hört talas om. Vi bestämde oss för att träffas en lördag i maj och ge oss i kast med 4 gröna druvor.

Vi började med ett orangevin som föråkare.

2020 Romagna Albana Secco,  Vitalba.  
Producent är Tre Monti, som startades 1974 av makarna Sergio och Thea Navacchia. Idag drivs gården av sönerna Vittorio och David. Den ligger någon mil söder om Imola i regionen Emilia-Romagna och omfattar idag cirka 50 hektar fördelade på två olika egendomar. Den ena ligger i Imola och den andra mellan Castrocaro och Predappio. Dom har specialiserats sig på att göra viner på de lokala druvorna Albana och Sangiovese, men även internationella druvor som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon odlas. Vingården drivs efter ekologiska odlingsmetoder, där inslaget av biodynamiska tar allt mer plats.
Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Albana. Vinrankorna planterades 1983, så 40 år gamla har dom hunnit bli. Vinifieringen äger rum på Georgiska amforor (470 liter) så kallade Kveri. Druvorna får tillbringa mellan 70 till 120 dagar med skalen. Spontanjäsning, ingen klarning eller filtrering. Dom gör runt 2500 flaskor av det här vinet.

Färgen går i en vacker orange ton med lite stråk åt bärnstenshållet.
I den spännande doften hittar vi gott om örter, exotisk frukt och en god portion blommor.
Smaken har en härlig friskhet. Det finns en tydlig kryddighet, lite örter, rätt så gott om aprikos, persika och exotiska frukter. En finstämd floral ton av mimosa spetsar till intrycken. Eftersmaken är medellång och här noterar vin honung, lite nötter och aningens bittermandel.

Ett spännande och framförallt gott vin, som vi mer än gärna dricker igen.
Betyg 4
På SB är priset 239 kr.


Vi provar de tre vita vinerna mot varandra och konstaterar omedelbart att färgtonen är den samma dvs blekgul ton med några skira ljusgröna stråk.

2019 Albarola, Colli di Luni, Cantine Lunae
Producenten Cantine di Lunae grundades 1996 av Paolo Bosoni, som än idag äger och driver verksamheten. Den omfattar idag 45 ha vingårdar som är deras egna, 20 ha från långtidskontrakterade odlare samt de sista 20 ha är ett myller av 150 olika små odlare som alla har ett par rader dom ser efter.
Dom är därmed den största privata vinproducenten i det extremt fragmenterade (vingårdsmässigt) Ligurien. Egendomen är belägen i de östra delarna av Ligurien och gränsar till Toscana. DOC-området Colli di Luni ligger i såväl Ligurien som Toscana. 
Vermentino är lite av huvuddruvan, men här odlas också de lokala druvorna Albarola, Vermentino Nero, Pollera Nero, Massareta och Ciliegiolo samt Sangiovese och Merlot. En omställning till ekologiska odlingsmetoder pågår.

Den här kvällen dricker vi deras vin gjort uteslutande på den gröna druvan Albarola. Druvorna fick kallmacerera under 12 timmar innan de pressas. Musten fick sedan jäsa på ståltankar. Efter avslutad jäsning ligger vinet kvar på sin jästfällning till mars/april innan det buteljeras.

I doften hittar vi en del citrus, fläder, lite örter, aningens vita sommarblommor och en god portion mineraler som kalk och krossad sten. Inte så stor doft, men ändå tydlig.

I gommen möts vi av en bra syra med återkommande citrus, gula äpplen, fläder, krusbär och en diskret blommighet. I den medellånga eftersmaken noterar vi lite örter, någon persika samt skolkrita och steniga mineraler.
Ett trevligt vin som jag gärna dricker igen.
Betyg 4
Priset på SB 249 kr.



2021  Bricco delle Ciliegie, Roero Arneis, Giovanni Almondo. 
Roero är en vinregion lokaliserad strax nordväst om staden Alba i Piemonte. Något bortglömd bakom dom närliggande ”kändisarna” Barolo och Barbaresco fick Roero sitt DOCG först 2005. Trots att det odlas mycket Nebbiolo här så är det nog den vita druvsorten Arneis som utmärker regionen.
Familjen Almondo håller till i Montà i norra delen av Roero och här frodas sparris, persikor, jordgubbar och såklart druvan Arneis som familjen har blivit känd för.
 Man förfogar över 15 hektar vingårdar i området och förutsättningarna är de absolut bästa för att odla Arneis, med en jordmån som består av kalkhaltig sand med lågt ph-värde (hög syra). I kombination med perfekt dränering och vinden som blåser in från de franska alpdalarna så kan man här uppnå oanade höjder med druvan Arneis. Stefano Almondo som idag sköter om vingårdarna är väldigt tydlig med att poängtera att det är enbart här, i den norra delen av Roero som dessa förutsättningar existerar. Här finns också Arneisrankor som planterades för över 60 år sedan och som har långa rötter som når långt ner i jorden och kan plocka upp mineralämnen som ger komplexiteten i de här vinerna. En mineralitet som nästan för tankarna till Chablis.

Det här är ett vin som till hundra procent är gjort på druvan Arneis. Vingården ligger runt 400 m ö h och jordmånen består av sand (60%), sand (25%) och kalksten (15%). Druvorna kommer från ett enda vinfält, som också fått ge namn till vinet.
Vinet har fått jäsa på ståltank. 95% av vinet har fått mogna i 10 månader på dessa ståltankar medan 5% fått mogna på orostade barriquer.

I doften noterar vi gula päron, äpplen, en del citrus, örter, någon gul stenfrukt, daggvåt stengång samt lite toner av sommarblommor.

I munnen känns vinet mycket friskt med ”rena” smaker. Äpplen, päron, citrus, persika

Ett trevligt och gott vin.
Betyg 4
Priset på SB är 219 kr.




2021 Gavi, Michele Chiarlo.
1956 startade Michele Chiarlo familjeföretaget, som bär hans namn. 1958 kommer den första flaskan under den egna etiketten. En Barolo! Idag omfattar verksamheten dryga 110 ha med vingårdar i områdena Langhe, Monferrato och Gavi. De båda sönerna Stefano och Alberto har tagit ett allt större ansvar över verksamheten, men Michele finns med i bakgrunden ständigt och jämt. Vineriet är alltjämt beläget i Calamandrana, en liten by några mil söder om Asti.
Barolo, Barbaresco, Barbera och Cortese i Gavi det är här huvudfokuset ligger.
Vinet är till hundra procent gjort på druvan Cortese di Gavi som fick DOC-status 1974 och som utökades till DOCG 1998. Geografiskt befinner vi oss i provinsen Alessandria i Piemonte. Druvorna kommer från en kulle med namnet Rovereto (inte att förväxla med staden Rovereto i höjd med Norra Gardasjön). Jordmånen är röd lera och märgel. Vinrankorna har en snittålder på 25 år.
Druvorna pressas och får jäsa på ståltank, där det får ligga kvar på sin  jästfällning i fem månader innan det tappas på flaska.

I doften hittar vi gula äpplen, lite citrus, en tydlig ton av blommor (fläder) samt spår av krita och krossad sten.
I gommen har det en härlig friskhet med en ordentlig syra. Gula äpplen, citrus, fläder känner vi igen från doften, men här finns också lite krusbär och aningens örter. I den medellånga eftersmaken dyker mineralerna upp (krita, järn, sten), persika samt någon mandarin. 
Betyg 4
Ett gott och trevligt vin som med fördel dricks nu och ytterligare 3-4 år. Inget jag lagrar
På SB är priset 176 kr.


Sammanfattning. 
Det finns en mängd druvor runt om i Italien som ger viner som håller mycket hög klass. Alla de viner vi drack var köpta på SB genom Beställningssortimentet. Priserna i spannet 176-249. Så en slutsats är att bra och spännande viner inte behöver vara särskilt dyrt..
Det vinet som stack ut mest var Tre Montis oranga vin på druvan Albana. Färg, doft och smak var spännande och vinet mycket gott.