tisdag 31 oktober 2023

2022 Vermentino från Toscana, Casanova della Spinetta

På vinforumet finewines finns ett projekt som går under namnet "Låt oss dela en pava......". Under oktober har det varit ett vin gjort på druvan Vermentino. Jag brukar gilla viner gjorda på den druvan, så jag hoppade på tåget.

Vermentino från Sardinien är vi speciellt förtjusta i, vilket framgår av det här blogginlägget. Nyligen drack vi en Vermentino från Toscana, som vi hyllade här, så lite spända är vi på La Spinettas cuvée som också är från Toscana.

La Spinnetas historia börjar någon gång i början på 1960-talet i Piemonte. På 1970-talet rönte deras Moscato (Bricco Quaglia och Biancospino), med druvor från särskilda vinfält, stor uppmärksamhet. Detta i sin tur ledde till att fokusera på Nebbiolo och under 1990-talet kom tre olika Barbareso (Gallina, Starderi och Valeirano). 
2001 köpte dom vingården Sezzana, Casciana Terme i Toscana och lite senare även vingården Sassontini i Terricciola. Det är från den senare vingården som druvorna vuxit till denna Vermentino.

Vinet är gjort uteslutande på druvan Vermentiono, som med naturlig jäst fått jäsa på ståltankar. Vinet har sedan fått tillbringa cirka tre månader på sin jästfällning innan det buteljerades.

Färgen går i en ljusare halmgul nyans med några skira gröna stråk här och var.

Doften är betydligt mer blommig än vad jag kan påminna mig att någon annan Vermentino jag tidigare druckit har haft. Lite citrus, någon ört och aningens gula äpplen kan jag också notera

Även i smaken återkommer det blommiga inslaget fast inte alls lika påtagligt som i doften. I munnen tar de omogna gråpäronen (gott) mer plats tillsammans med gula äpplen, citrus och någon liten örtighet. Torrt med en bra syra. I eftersmaken noteras persika, lite nötter och ett hyfsat stort grapefruktbett.

Kanske är det flaskvariation men den artomatisk och blommiga tonen är lite för mycket för mig. I övrigt ett helt OK vin. 

Betyg 3

Solosole som jag drack för några veckor sedan föll mig betydligt mer i smaken. Den som vill botanisera mer bland viner på druvan Vermentino får rekommendationen att testa det vinet. Best nr 51000.



måndag 30 oktober 2023

Champagnens dag

Det råder en viss förvirring om vilken dag som är champagnens dag. 3:e eller 4:e fredagen i oktober. 
Så här skriver Tryffelsvinet:
Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell. 
Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen (även kallad ”Champagnens Dag – World Champagne Day”) firas den fjärde fredagen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan CIVC och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss.

Vi på Vintankar är pragmatiska, så för att inte stöta oss med någon så firar vi både den 3:e och 4:e fredagen i oktober.

Vi firade champagnes dag, i det här fallet 3:e fredagen i Oktober, på en av våra favoritrestauranger i Stockholm nämligen Doma. Det kommer ett särskilt inlägg om höstens Stockholmsresa lite längre fram.

NV Vertus Expérience, Blanc de Blancs Extra Brut, André Jacquart. 
Detta är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinfält runt den lilla staden Vertus. Det har fått en kortare tid på ekbarriquer. Vinet har legat runt tre år på sin jästfällning.

Det är är Domas huschampagne och har varit så i några år. Vi gillar verkligen den här champagnen med sin friskhet och fina syra. I såväl doft som smak  noterar inslag av äpplen, citrus, en liten brödig ton, aningens blommor och fläder. Speciellt i doften hittar vi krita och våta stenhällar. I eftersmaken känner vi  gula plommon och någon persika. Den har också en härlig mousse som vi verkligen gillar.
Betyg 4
På SB är priset 399 kr. Ett helt OK pris för en stabil och bra champagne.


2012 L´egoiste Pertois-Lebrun.
I fredags (27/10) var det så dags för Champagnens dag 2.0. Den firade vi hemma med lite löjrom och en flaska från producenten Pertois-Lebrun.

Producentens historia startar egentligen i början på 1900-talet, men firman bildades 1955 genom ett giftemål mellan Paul Pertois och Francoise Lebrun. Idag är det brorsönerna Antoine och Clément Bouret som representerar den femte generationen vinodlare i familjen. Deras vinfält är belägna i de fem Grand Cru-byarna: Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Oiry och Oger. De odlar endast druvan Chardonnay. Deras odlingsmetoder är ekologiska och de är certifierade sedan 2019 genom  Haute Valeur Environnementale och den lokala Viticulture Durable en Champagne.

100 % Chardonnay som vuxit på vinfält runt byarna Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Oiry. Druvorna skördades 2012. Jäsningen ägde rum på ståltankar, där den också fick vila upp sig i några månader. I juli 2013 buteljerades 3 153 flaskor och 68 magnum. De har fått ligga på sin jästfällning i dryga sju år för att i oktober 2020 degorgeras och få en dosage på 3 g/l.

En fin, ljus halmgul färg noterar vi med massor av små fina bubblor.
Vi möts av en härligt frisk doft, där en stor samling gröna och gula äpplen dominerar i sällskap med en del citrus och våta granithällar. Här finns också, fast i mindre omfattning, lite snäckskal, mariekex, mandlar och gula stenfrukter.

Smakmässigt är det en underbar torr och frisk champagne. Gott om äpplen båda gröna och gula med en liten övervikt för de gula. Härlig citrus. Fin mineralitet med både krita och stenar. Persika, gula plommon och  någon aprikos. Vi noterar även en viss brödig ton, sommarblommor, mandlar och ett härligt grapefruktbett i avslutet.
Allt i en perfekt balans.
Helt underbar helt enkelt!!
Betyg 4++
På SB är det årgång 2014 som gäller och priset är 649 kr. 
Jag betalade 38 euro 2021 genom ett samköp , som organiserades av "Glade kocken" på vinforumet finewines.se



onsdag 25 oktober 2023

Norrvikens trädgårdar, Arilds Vingård, Strand hotell i Arild, La Maison de Francaise och Konsthallen i Hishult

Fredag.
Årets höstresa blev en tur till Kullahalvön med ett stopp i Båstad. Vi stannade på vägen dit till i Morups Tånge. En vacker gammal fyr och lite av ett fågelparadis. Vi hittade en plats med lite lä, så att 11-kaffet kunde intas. Nästa stopp var Norrvikens trädgårdar. Vi var framme precis lagom till att regnet drog in, men på med regnkläder

Oavsett årstid och oavsett väder har Norrvikens trädgårdar alltid något intressant att bjuda på. Vi avslutar vår vandring med en lunch bestående av lammlägg och en blandning rotsaker. Ett glas rött vin.

Det här unga och friska vinet från Côte du Rhône satt som en smäck till det utsökta lammlägget. 
Vinet har en läcker frukt där hallon, björnbär, blåbär blandas med vitpeppar, lagerblad och några provencalska örter till en mycket behaglig upplevelse. Bra syra och finfin balans.




Vi var framme vid Arilds Vingård runt kl 16. Vi checkade in och gjorde oss redo för en tur i vingården.

Det är tre år sedan vi senast besökte Arild Vingård. Vi vart väldigt imponerade av verksamheten och vår hyllning kan du läsa här.


Arilds Vingård drivs av makarna Ivarsson, Annette och Jonas med hjälp av barnen.
Jonas berättar på sitt frispråkiga och mycket charmerande sätt om hur utvecklingen tar sig framåt. Experimenterandet med druvsorter, det ekologiska tänket, utländska studenter som gör praktik, tillvaratagandet av överskottsvärme, hanterandet av koldioxid mm.

2020 Solaris. 
I vinkällaren får vi testa ett glas av Solaris. Uptappat direkt från ståltank. Ett rätt så väl tilltaget glas, där vinet är gjort på druvan Solaris till 100%. Druvorna avstjälkas. Naturlig jäst. Jäsningen sker på ståltankar. Minimalt svavel tillsätts för att vinet ska tåla lite lagring.
Ett friskt vin med en behaglig syra. Fläder dominerar i doft och smak tillsammans med lite gröna äpplen, citrus, krusbär, steniga mineraler och lite örter.
Friskt och gott.

Vi har bokat Kvällens Gårdsmeny med tillhörande vinpaket.
Det hela startar med en frasig råraka med smetana och löjrom. Fantastisk god!
Det serverades till detta Souvignier Gris från 2020. Detta är ett vin uteslutande gjort på druvan Souvignier Gris. Avstälkning. Naturlig jäst. Jäsning på ståltank. 
Torrt med en bra friskhet och balanserad syra. Gröna äpplen, lite päron, en rejäl dos fläder, lite citrus och krusbär. Aningens steniga mineraler.
Inte alls så tokigt och framförallt en bra matchning till rårakan.

Huvudrätten är en lättrökt Bjärekyckling med potatispuré, tryffellinser, bakad rotselleri och sabayonnesås. 
Vi serverades till detta en Pinot Noir från 2020. Jag vill bestämt påstå att det här är med råge den bästa svenskodlade Pinot Noir jag druckit. Fullt i klass med många riktigt bra tyska Spätburgunder.
Vinet har tillbringat runt ett år på franska barriquer innan det butljerades.
Färgen går i en rubinröd ton. I doften en hel del röda bär, aningens jord och en fin liten kryddighet. I gommen noterar vi en bra syra, tranbär, hallon, smultron samt lite ljusa körsbär samt aningens, aningens vitpeppar.
Så gott!!

Vi avslutar måltiden med en döläcker Crème Brûlée. Perfekt i konsistensen och smaker.
Vi dricker till detta Muscaris af Arild.
Ett litet sötare bubbel, som helt och hållet är gjort på druvan Muscaris och fått en dosage på 15g socker per liter. Alkoholen ligger på 10,5%. I doft och smak hittar vi päron, persika, aningens citrus och en tydlig blommighet (rosor, fläder, jasmin).
En god och riktigt trevlig måltid med bra viner, där Pinot Noir-vinet står ut som något alldeles särskilt. Vi kan återigen konstatera att på Arilds Vingård gör dom bra viner.

Lördag.
På lördagen höll sig regnet borta, men en besvärande storm hade dragit in över Kullabygden. De promenader utefter kusten vi tänkt oss fick ersättas med en trädgårdsvandring på Krapperups slott, kyrkobesök i Brunnby, visit på Larsviken, där vi bl a innhandlade sättvitlök (Ivan och SlavinII). Lunchen intog vi på Garage i Höganäs. Här är det hamburgare som gäller och så en lokal öl "Bad Boy IPA". Det där satt som en smäck!!


Vi hade på lördagen bokat bord på Strand Hotell i Arild. Det blev en rikltigt lyckad kväll. Fantastisk mat, en alldeles underbar Chablis och ett helt OK svenskt bubbel.

2020 Josefinlust Brut Zero, Kullabergs Vingård.
Vi valde att starta kvällen med ett glas bubbel från Kullabergs Vingård och fortsätta med det till vår förrätt. Kullabergs vingård omfattar 14 ha fördelade på tre vingårdslägen. De första vinstockarna planterades 2006.
Namnet "Josefinlust" har det fått efter en naturskönplats med både grottor och fenomenal utsikt över Skälderviken. Josefinelust är uppkallat efter Oscar I:s gemål Josefina, som tyckte om den vackra naturen just där!

Det här är ett bubbel gjort på ett flertal olika druvor, men Solaris dominerar. Druvorna skördades i slutet av september. Det har fått jäsa en andra gång på flaskan och sedan fått ligga på sin jästfällning i lite mer än tolv månader innan det degorgerades och buteljerades. Det är en Brut Zero dvs inget socker har tillsatts.
Ett mycket friskt och fräscht bubbel. 
I doften hittar vi fläder, krusbär och lite citrus.
Det vi känner i doften återkommer i gommen, då vi smakar på bubblet, men det tillkommer även lite persika, en liten örtighet samt en en viss blommighet. I eftersmaken tar grapefruktbeskan lite för mycket plats.
Ett helt OK mousserande vin även om jag nog förväntat mig lite mer djup i smakerna.
Vi åt en helt fantastisk risotto som förrätt bestående av perfekt grillade pilgrimmsmusslor, spröd spetskål, rostade hasselnötter med brynt smör och lite bottarga.
Så i ni bänken gott!!


Vi valde till huvudrätt hälleflundra tillagad med tillbehören: kompott på brysselkål och dill, pepparotscrème, brynt smör och forellrom.


Underbart gott!!
Vi drack till detta en flaska Chablis.

2020 Chablis från Domaine de la Genillotte.
Ett familjeföretag (Depuydts) som producerat vin i liten skala sedan 1972. Ek har dom bannlysts, så stålfat är det som gäller för såväl jäsning som lagring.

En härligt frisk och mycket fräsch Chablis. 

I doften noterar vi gröna äpplen, citrus och en del gula stenfrukter. Härlig mineralitet med regnvåta berghällar och skolkrita samt en liten blommighet.
I munnen återkommer de gröna äpplena tillsammans med en liten citruskompott. Vi känner också toner av persika, gula plommon och några aprikoser. Här finns också en härlig syra liksom steniga och kritiga mineraler.
Syran är visserligen stor, men aldrig i närheten av att bli vass snarare känns vinet som att det finns en viss krämighet.
Gott som tusan!!
Från Stand Hotel till vårt boende på Arilds Vingård är det en 15-minuters promenad. Inget regn och en mojnande vin gör vår promenad riktigt behaglig.

Söndag
Så blir det söndag och hemresedag. Först en härlig frukost på Arilds Vingård. Stormen har mojnat, men visst blåser det alltjämnt en hel del. Vi åker upp till Kullens fyr för en kortare vandring och tar en sväng in på naturrum, vilket är väl värt ett besök.

Innan vi lämnar Kullahalvön åker vi till La Maison Francaise strax söder om Höganäs. 

För mig är det självklara valet det confiterade anklåret. Kan en lunch bli bättre!

Dags för den sista delen i vårt förlängda veckoslut. Ett besök på Konsthallen i Hishult.

Alltid värt en omväg för spännande konstutställningar!






måndag 16 oktober 2023

2018 Beaujolais Nouveau, Jean Foillard

Jag tillhör dom där som varje år köper ett par flaskor Beaujolais Nouveau. Min klara favorit är Jean Foillards Cuvée. Jag brukar sedan några år tillbaka låta ett par flaskor få några år i källaren. Visst utvecklas dom en del. Inga stor dåd, men ändå lite mer djup.

Häromkvällen var det dags för sista flaskan från 2018.

Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men också ett  1 ha stort fält i Fleurie. De 4 ha som Foillard gör sin Noveau på kommer från vinstockar som är 40-60 år gamla och ligger utanför byn Villié-Morgon.

Ett slankt, lättsamt och lite svalkande vin.
I doften hittar vi en drös röda bär samt nygrusad trädgårdsgång.
I munnen är det främst de röda bären i form av hallon, tranbär, körsbär och röda vinbär, som dominerar. Det finns fortfarande en bra syra som för tankarna till röda äpplen och syrliga jordgubbar liksom en tydlig mineralton av krita och grus.

Så klart blir det här aldrig stort, men förbaskat trevligt är det här lättdruckna vinet och visst funkar det alldeles utmärkt till vår hemmagjorda pizza.

Betyg 3++

I stort en månad kvar till vi får ropa "Il est arrivé"





fredag 13 oktober 2023

2008 Brut Millésime från Charles Heidsieck

 Vi köpte i fredags ett gäng burfångade havskräftor av Martins Fiskbil i Frillesås. Vi öppnade den första av två flaskor 2008 Brut Millésimé från Charles Heidsieck. Här finns det skyhöga förväntningar!

1851 när Charles Heidsieck var 29 år startade han verksamheten. Han nådde snabbt stora framgångar i såväl USA som i Frankrike. Ägarförhållandena har skiftat genom åren, men sedan några år tillbaks är det åter privatägt genom familjen Descours. Charles Heidsieck äger runt 30 ha vingårdar i Ambonnay, Bouzy och Oger, men köper även in ansenliga mängder druvor från kontrakterade odlare.

Tre blogginlägg om Charles Heidsiecks champagner har det blivit: Ett gäng halvflaskor konsumerades under 2017En hyllning av basårgång 2007 samt en annan hyllning till basårgång 2010.

Millésimé 2008 är gjord på ca 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay. Det kan skifta några enstaka procent mellan årgångarna.  Chardonnay-druvorna kommer från: Avize, Cramant, Oger, Vertus | Pinot Noir-druvorna från: Ambonnay, Mailly
Det buteljerades 2009 och fick ligga på sin jästfällning i cirka 10 år till februari 2019, då det degorgerades och fick en dosage på 8 g/liter.

En lite mörkare gyllengul nyans går färgen i. Fullt av massvis små bubblor som tar sig upp mot ytan.
I doften hittar vi äpplen, citrus, nötter, torkade aprikoser, en viss brödighet, krita, snäckskal och våta berghällar. En mycket trevlig och frisk doft med hög komplexitet.

En helt ljuvlig champagne som känns rätt så klar för att dickas nu och många år framöver. I smaken noterar vi en blandning av gula och gröna äpplen. Här finns ett tydligt inslag av citrus även röd sådan. Påtagliga toner av rostade nötter, torkad frukt typ aprikoser, gula stenfrukter som persika och plommon. Ett hyfsat stort inslag av steniga och kalkiga mineraler. Härlig syra och en finfin mousse.

En av årets bästa champagner för min del. Vilken tur det är att ha vänner att kunna göra samköp med. I det här fallet går tacksamhetens tankar till Christ(al)ian 77 på vinforumet finewines.se

Betyg 5-



onsdag 11 oktober 2023

2011 Amarone från Le Ragose

Gruppspelet i Champions League för herrar fortsatt i förra veckan. Vintankar följer traditionen med amarone till CL och drog korken ur en gammal favorit.

Le Ragose har vi ett speciellt gott hjärta till. Det var lite av kärlek vid första klunken. Det fanns då ingen importör i Sverige utan mina flaskor köptes av den dansk-italienske vinhandlaren  Carlo Merolli
2015 fick Le Ragose en svensk importör och därmed går det att köpa deras viner via SB. I samband med det provade jag igenom en del av deras viner och du kan läsa om det i det här blogginlägget.

Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.
Idag är det sönerna Paolo och Marco som bär ansvaret för vingården.

 Le Ragoses Amarone har druvmixen Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (20%) och resterande 10 procent en blandning av lokala druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/februari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på stora fat av Slavonsk ek

Jag har tidigare skrivit om Le Ragoses "husamarone"  från  årgångarna : 2002200320042005, 200620072009  och 2011. Det är bara att klicka på respektive årtal för att få mina tankar om just den årgången.

Ett fantastiskt vin. Vi verkligen älskar den här lite stramare amaronestilen som Le Ragoses "husamarone" har. 

Doften börjar med läder, jord och höstlöv, men rätt omgående har den eleganta mörka fruktdoften tagit över förstärkt med en del örter och kryddor. Vi kan ana oss till lite kakao och kaffe.

Det är när vi smakar på den, som lyckan infinner sig. Smaken av mörka lite söta körsbär, mogna björnbär, svartavinbär, blåa plommon och några skogshallon får oss att bara småle och njuta av vad vi har i glaset. Visst finns här i små doser lite örter och kryddor. Syran ger en bra friskhet. Tanninerna smånafsar i gommen. Tillsammans blir Le Ragoses amarone lite stramare än många andra amarone, ändå tränger den eleganta frukten fram på ett tilltalande sätt. Eftersmaken är amaronelång och där kompletteras frukten med espresso, mörk choklad och körsbärskärnor med en elegant bitterhet.

Det har gått tre år sedan jag senast drack årgång 2011. Jag vill påstå att den är nog så bra den kan bli och så mycket mer utveckling tror jag inte på. Men vilken amarone det är!!!
Betyg 4++
Det är årgång 2011 som säljs på SB och priset är 699 kr.


måndag 9 oktober 2023

2015 Domaine Gourt de Mautens

Det fanns en tid då jag ganska så friskt botaniserade runt bland olika vinområden i södra Rhône. På senare år har det blivit mindre av den varan, men under sommaren har jag på ett flertal ställen läst mycket positiva omdömen om Domaine Gourt de Mautens. Chansen att köpa ett par flaskor av årgång 2015 dök upp då "Gladekocken" på vinforumet finewines.se bjöd in till ett samköp.


Några mil norr om Orange i södra Rhonedalen ligger vinområdet Rasteau. Här har familjen Bressy i generationer odlat druvor. Idag är det Jérõme Bressy som driver verksamheten. 13 ha förfogar han över och han har planterat vinfälten med lokala druvsorter. Många är inte tillåtna i AOP Rasteau, så han har valt att "klassa ned" vinerna, då det annars skulle begränsa hans skapande. Jo, han ser sig själv som en slags konstnär. Så klart drivs verksamheten efter ekologiska principer. 
Vinerna vare sig filtreras eller klarnas. Jäsningen sker alltid med de naturliga jäststammar som finns på druvornas skal. Vid buteljeringen tillsätter Jérôme en extremt låg halt av sulfit vilket dessutom är naturligt utvunnet ur vulkaner i Italien...på tal om detaljer och passion. 

Grenache är huvuddruvan som kompletteras med Carignan, Mourvèdre, Syrah, Counoise, Cincault, Vaccarèse och Terret Noir. Vinstockarna växer på kalkhaltig lerjord och är mellan 50 och 100 år gamla. Vinet lagras 30-36 månader på små och stora ekfat samt på betongtankar före buteljeringen. 

Färgen går i en djup och mörk rubinröd nyans.

I doften är det massor av mörk frukt. Det finns en hel del örter och kryddor, som får mig att påminnas om det örtdoftande Provence en riktigt varm sommardag. Lite läder, tobak, somrig grusväg och något litet floralt inslag kan vi ta del av då vinet fått en tid i glasen.

Det här är ett förbaskat gott vin. Inne i en underbar drickfas just nu. Lite som jag minns de bästa röda Rhône-vinerna. En härligt stor kropp med kraft och elegans i smakerna.
I gommen är det en härlig mörk och varm frukt bestående av blåa plommon, björnbär, några svartavinbär, mörka körsbär och blåbär. Ordentligt med örter och kryddor. Här finns också en trevlig syra, som ger vinet en god friskhet. Tanninerna närvarar, men vi upplever dom rätt så mjuka och behagliga, men absolut inte mesiga. Eftersmaken är något längre än medel och där hittar vi förutom frukten och örterna lite choklad, några toner från ekfaten, aningens rosor och violer 
Betyg 4++
Vinet finns inte på SB. Näthandlaren Franska Vinkompaniet säljer vinerna. Årgång 2015 verkar dessvärre vara slutsåld

onsdag 4 oktober 2023

2020 Verduno Pelarverga, Cascina Massara

Jag drack det här vinet för första gången för snart tre år sedan. Det var då årgång 2019. Det var mitt första vin på druvan Pelaverga och jag gillade verkligen vad jag hade i glaset. Jag fyllde på lagret och det blev lite av den sommarens husvin. Många av mina vänner hade aldrig smakat druvan och blev helfrälsta.
Så klart blev det ett blogginlägg.

Ny årgång (2020) finns i beställningssortimentet på SB. Priset har gått upp några kronor så att nu är priset 229 kr. Jag är nästan lika lyrisk över den här årgången som jag var över 2019. Det är mycket vin som en får för pengarna!

Egendomen Cascina Massara ligger på kullarna runt byn Verduno, som är belägen någon mil sydväst om Alba. I början på 1900-talet grundade Andrea Burlotto Cascina Massara. Han var barnbarns barn till den store G B Burlotto. Andrea dog 1995 och efterlämnade en egendom på 40 ha till sina sju barn. Dom drev tillsammans verksamheten vidare fram till 2013, då en av sönerna GianCarlo tillsammans med sin son beslöt sig för att starta eget med en 10 ha stor vingård. Det är också den vingården som idag bär namnet Cascina Massara. I portföljen finns tre olika Barolo, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto, en Pelaverga samt ett vitt vin. 

Pelaverga är en lokal druva som i huvudsak odlas runt byn Verduno. Ibland bär den namnet Pelaverga piccolo och ibland Pelaverga di Verduno. Den har sedan 1995 en egen DOC. Den ska inte förväxlas med Pelaverga Grosso som visat sig vara en helt annan druva. Fram till början på 1990-talet fanns det endast ett fåtal producenter och ofta användes Pelaverga för att blandas med Barbera eller andra druvor. Idag har populariteten skjutit i höjden och allt fler odlare gör nu en-druves-viner på Pelaverga.


Just i öpphällningsögonblicket är den ljusa lite röda färgen så iögonfallande att vi hajar till. På något sätt mörknar vinet något, men går fortfaranden i en ljusröd ton och är helt tranpsarent.

Vi möts till en början av en doft med lite höstlöv, läder och jord. Det tar inte lång tid förrän de röda bären tar över och vi upplever då doften som både trivsam och lättsam.. Här finns också en tydlig pepprighet samt en angenäm ton av rosor och violer.

I munnen är det ett rätt så friskt vin med en ganska så lätt kropp, men långt ifrån att kännas tunnt. Även i gommen är det de röda bären som dominerar: klarbär, hallon, tranbär, aningens jordgubbar, men någonstans i bakgrunden finns en liten mörkare ton av björnbär. Här finns en trevlig kryddighet, där vi främst noterar en ljuvlig pepprighet. Bra syra och trevliga, smånafsande tanniner bjuder på det där treviga motståndet som vi uppskattar. Medellång eftersmak med mera röda bär, vitpeppar, enbär samt några rosor och violer.

Vi är precis lika förtjusta den här gången som för tre år sedan. Det är riktigt gott och också lite kul att kunna bjuda på  ett vin gjort på en druva som många inte har hört talas om. Ett vin som det är väldigt lätt att tycka om i sin lättsamma och charmiga stil. 
Betyg 4
229 kr på "Bolaget" måste anses som ett riktigt bra pris. Finns i beställningssortimentet.


tisdag 3 oktober 2023

2020 Baltos, Dominio de Tares

Ja så var det åter dags för mig att vara med i det som på vinforumet finewines går under namnet Låt oss dela en pava............ Under september har det varit ett vin på druvan Mencia och som på SB kostar 145 kr.

Domino de Tares är en ganska så ny producent i Bierzo. År 2000 drog dom igång sin verksamhet. Vineriet ligger någon mil väster om León. På deras vinfält är det den blåa druvan Mencia och den gröna Godello som odlas. Vinrankorna är mellan 40 och 60 år gamla. Vingårdarna är utspridda på flera ställen i Bierzo. 
I deras portfölj hittar vi två vita viner, ett roséliknande samt fyra röda viner.

Baltos är deras instegsvin.

Druvorna skördas för hand under den första delen av september. Jäsningen görs med naturlig jäst och äger rum på stålktankar i 18 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i 6 månader på begagnade (1-2 år) franska och amerikanska ekfat innan det buteljeras.

Färgen går i en mörk rubinröd ton.

Doften startar med lite dova toner, där höslöv, jord och svamp noteras. Efter en kort stund i glasen tar den mörka frukten över ackompanjerad av örter, peppar och toner från fatlagringen.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar, där vi särskilt noterar blåa plommon, blåbär, björnbär samt några svarta vinbär. Här finns också lite örter och kryddor. Tanninerna är på plats och nafsar runt i munhålan. Trevlig syra. Medellång eftersmak med lite kakao, vanilj, kaffe, violer och aningens järn.

Inget stort vin och inte heller något stort pris. 145 kr på SB. 
Ett stabilt vardagsvin.
Betyg 3+