söndag 24 februari 2019

Charles Heidsieck Brut Réserve

Charles Heidsiecks champagner upptäckte jag egentligen inte förrän för ett par år sedan. Det blev kärlek vid första klunken. Jag passar därför på att att med jämna mellanrum fylla på förrådet, så att det alltid ska finnas några flaskor hemma. Några blogginlägg har det blivit. Den intresserade kan klicka på resp länk för att läsa mina tankar om just den flaskan. Ett gäng halvflaskor konsumerades under 2017En hyllning av basårgång 2007.

Producent är Charles Heidsieck. 1851 när Charles-Camille var 29 år startade han verksamheten. Han nådde snabbt stora framgångar i såväl USA som i Frankrike. Efter lite olika turer ingår numer Charles Heidsieck i EPI-gruppen. Charles Heidsieck äger runt 30 ha vingårdar i Ambonnay, Bouzy och Oger, men köper även in ansenliga mängder druvor från kontrakterade odlare.
Detta är deras årgångslösa Brut Réserve. Den görs på 40% s k reservvin och 60% från i vårt fall årgången 2010. Druvorna kommer från ca 60 olika vingårdslägen.
Druvmixen är lika delar Pinot Noir och Pinot Meunier samt 20% Chardonnay. Reservvin är vin från äldre årgångar. Den genomsnittliga åldern är 10 år. Genom att använda en hög andel reservvin skapas en champagne med djup och komplexitet.

Basårgången är 2010. Buteljerad 2011 och degorgerad 2018, vilket borde betyda att den legat på sin jästfällning i nästan sju år

En fantastisk champagne med en härlig friskhet och en riktigt bra syra. Den senare är där bara med sin friskhet utan att bli det minsta påträngande. Det finns sedan en elegans, harmoni och balans som är sagolik. Och visst kommer den att utvecklas, men att hålla tassarna borta från den kvarvarande flaskan med denna bas blir svårt.

I doften friska gula äpplen, brioche, mandlar (rostade), gula stenfrukter och en rejäl dos grusad trädgårdsgång.

I gommen är det syrliga röda äpplen och friska gula äpplen i en skön mix. Lite citrus som drar åt mandariner. Brioche och nötter. Gula plommon och nektariner. Steniga och kalkiga mineraler. Komplext och elegant. I eftersmaken lite blodgrape. Avslutet är långt, friskt och med en viss krämighet i all friskhet. Gott som tusan.
Betyg 5-

På "Bolaget" ligger priset på 459 kr. Min flaska är inköpt från en näthandlare för 389 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar