Det säkraste av alla vårtecken är när sädesärlan anländer.
På mitten aningens till höger kan man skymta sädesärlan |
Fast just i fredags var det svårt att riktigt njuta efter det hemska terrordådet i Stockholm. Tankarna fanns på annat håll.
Vi köpte tidigt på året ett gäng halvflaskor(37,5 cl) champagne från Franskavinlistan. Producent är Charles Heidsieck. 1851 när Charles-Camille var 29 år startade han verksamheten. Han nådde snabbt stora framgångar i såväl USA som i Frankrike. Efter lite olika turer ingår numer Charles Heidsieck i EPI-gruppen. Charles Heidsieck äger runt 30 ha vingårdar i Ambonnay, Bouzy och Oger, men köper även in ansenliga mängder druvor från kontrakterade odlare.
Detta är deras årgångslösa Brut Réserve. Den görs på 40% s k reservvin och 60% från i vårt fall åren 2010-2012. Druvorna kommer från ca 60 olika vingårdslägen.
De 60 procenten från de senaste åren består av lika delar Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.
Reservvin är vin från äldre årgångar. Den genomsnittliga åldern är 10 år. Här har endast Pinot Noir och Chardonnay använts.
Genom att använda en hög andel reservin skapas en champagne med djup och komplexitet.
Visst märks det redan i doften, där vi känner en fin brödighet, parad med nötter, solmogna gula stenfrukter, lite äpplen och lättrostade mineraler. En aningens gnutta krut kan också noteras.
I gommen är det en mycket frisk och komplex champagne. En ordentlig syra, men ändå inte mer än att den känns mycket drickvänlig idag.
Här finns både röda och gula äpplen, lite grapefrukt, gula plommon, någon liten ört och några större nypor mineraler (sten och kalk). Eftersmaken är något längre än medel och här kan vi känna aprikoser, nektariner, lite rostat bröd och nougat.
Alldeles i slutet finns en fin ton från blodgrape.
Så gott. Elegans, balans och komplexitet. Samtidigt drickvänligt och lite törstsläckande.
Betyg 4+
Vi betalade 189 kr per halvflaska (37,5 cl).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar