söndag 23 april 2017

Sonens födelsedag betyder hummer och Gosset Grand Rosé. Påskafton betyder lamm och Priorat.

På påskaftonen firade vi sonens 29-årsdag. Lockar man med hummer och Gosset Grand Rosé är han aldrig svår att övertala att fira dagen med sina föräldrar.


Vi gjorde en  hummersallad inspirerad av Ulf Wagner på Sjömagasinet.
Vi gjorde så här:
Bryn pinje- och pistagenötter i varm panna tills de får färg. Knaperstek baconet och låt det rinna av. Blanda allt.
Blanda lök, senap och ägg i en mixer. Kör in oljorna droppvis och till sist parmesanosten. Smaka av med salt och peppar för att till sist tillsätta gräslöken.
Ta köttet från två kokta humrar, delade och rensade. Ta vara på innehållet i skölden och glöm inte att rensa klolederna också. Blanda tillsammans med salladssorterna samt nöt-, bacon- och russinmixen. Dressa till sist med såsen.
Källa: recept.se

Gosset Grand Rosé år vår favorit bland roséchampagnerna. Vi lät oss för flera år sedan inspireras av bloggen winepunk, där rådet var att inköpa några flaskor varje år och endast konsumera en det inköpta året. Resterande flaskor drickes sedan en om året. Gosset Grand Rosé är ju ingen årgångschampagne så man måste själva märka flaskan med inköpsåret. Påskaftonens flaska inköptes 2015.

Gosset anger på sin hemsida att Grand Rosé görs på lika delar Chardonnay och Pinot Noir. I de 50% Pinot Noir ingår 8 % rött vin. På importörens hemsida anges 56% Chardonnay och 44% Pinot Noir.

Doften har en fin liten blommig inledning, men rätt snart är de de röda bären, främst jordgubbar som tar över. Här finns en härlig ton av daggvåt grusgång, röda äpplen och någon citrusfrukt. Vi anar oss också till lite snäckskal och brioche.
I munnen är det en härlig friskhet och nästan lite krispigt med massor av röda bär läs smultron, jordgubbar och några enstaka hallon. En finstämd syra signalerar röda äpplen.
Det är en komplex smakpalett. Vi upptäcker nästan hela tiden nya nyanser: steniga mineraler, en lätt nötighet, mariekex, citrus, gula plommon. Eftersmaken är lång och ljuvlig och avslutas med lite blodgrape.

Ruggigt gott.
Betyg 5-

På "Bolaget" kostar den 497 kr.

Lite senare på kvällen grillade vi ett gäng lammkotletter. Vi drack till detta ett vin från Priora
Producent är Terres de VidalbaVi befinner oss i Priorat, ett allt populärare vinområde, beläget i provinsen Tarragona  i Katalonien. För att vara mer exakt i närheten av byn Poboleda i dalen Barranc de la Bruixa ligger den här 11 ha stora vingården på dryga 400 meters höjd över havet.
Vinet är gjort på Garnacha Negra 30%, Syrah 35%, Cabernet Sauvignon 30% och Merlot 5%. Druvorna jäses var för sig. 25% i öppna 500 liters fat och resten i rostfria ståltankar. Vinet lagras sedan mellan 14-18 månader i lätt rostade franska ekfat (Allier), varav 20% är nya.
Buteljering sker utan vare sig klarning eller filtrering.
Det görs runt 10 000 flaskor årligen av det här vinet.


En doft av mörk frukt, örter, charkuterier, balsamico, läder och tobak får oss omgående att le igenkännande. Ja men det var ju så här trevligt Tocs doftade förra gången vi drack en flaska.

I munnen är det både elegans, komplexitet och harmoni över smakpaletten. Visst har tanninerna mjuknat något sedan senast (två år sedan), men inte mer än att de bjuder ett hyfsat motstånd. Frukten står i centrum med hallon, björnbär och mörka körsbär. Örter och kryddor tar sin plats. Friskheten är påtaglig genom den hypertrevliga syran.
Eftersmaken är rejält lång med mera frukt och kryddor, men också tillskott av sötlakrits och aningens kakao.

Vinet är helt på topp just nu. Håller sig nog så här ett par år till, men utvecklas knappast mer. Å andra sidan när det är så har gott finns inget skäl att invänta mer utveckling.

Betyg 4+

På SB:s hemsida lyser texten röd "Tillfälligt slut hos leverantör".



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar