lördag 8 april 2017

2007 Amarone, Marion

Marion är en producent som jag har ett gått öga till. Jag besökte dom på våren 2011 tillsammans med Club Amarone. Naturligtvis blev det ett blogginlägg.
Jag gillar deras IGT-viner på druvorna Teroldego och Cabernet Sauvignon, men även deras Superiore håller hög klass. För att inte tala om deras Amarone, som finns med på min Tio-i-Topp-lista.
Marions vingård liger i dom östra delarna av Valpolicella närmares bestämt i kommunen Marcellise. Familjen Campedelli köpte vingården 1988. Den omfattar 8 ha. Ett omfattande renoveringsarbete drogs igång och nya vinstockar planterades. Till en början såldes druvorna till "Cantina Sociale di Colognola ai Colli". I mitten på 1990-talet började dom göra vin under eget namn. Idag är det Stefano med hustrun Nicoletta och brodern Marco som driver verksamheten.

Druvsammansättningen är Corvinone 45%, Corvina gentile 25%, Rondinella 20% samt 10% av Croatina och andra druvor.
Jäsning sker under 40-50 dagar och därefter tappades vinet upp på 225 liters fat av slovensk ek, där det lagrades i ca 36 månader. Ytterligare lagring på flaska i tolv månader innan det släpptes ut på marknaden.

Idag presterar Marions Amarone 2007 på topp. Mycket bättre än så här kan det inte bli. Vansinnigt gott helt enkelt.
Det har gått ett par år sedan jag senast drack en 2007:a. Vinet känns nu moget med ordentligt tryck i doft och smak, men har ändå behållit sin elegans

Doften är stor och kraftfull packad av solmogen mörk frukt allt från körsbär till björnbär. Det typiska Marion-inslaget av jord och skogssvamp finns där, men i mindre omfattning än jag noterat tidigare.

I munnen återkommer de söta mörka körsbären nu tillsammans med blåa plommon, björnbär, blåbär och en hyfsad portion torkad frukt. Det finns en liten servil ton av ljusare bär i bakgrunden. Här finns också ett påtagligt inslag av kryddor främst svartpeppar och kanel. Syran ger fortfarande vinet friskhet, medans tanninerna nu är alldeles sammetslena
Eftersmaken är gigantisk. Visst finns de söta körsbären där, men den torkade frukten (fikon, dadlar, russin) viker nu ut sig ordentligt. Lakrits, espresso, mörk choklad och körsbärskärnor bildar ett härligt lite bitterljuvt avslut.
Hustrun och jag nickar åt varandra och menar "Så här underbart kan bara en amarone bli".

Det här är ett vin som kan vara svårt att para ihop med mat. Lite hårdost räcker. Ett kontemplationsvin eller konversationsvin om man så vill. Så klart idealisk till en CL-match.

Du som har årgång 2007 hemma får rådet att öppna en flaska i närtid. Visst kommer den att hålla sig så här i ett par år, men bättre blir den inte. Och just nu är det inte många amarone som slår Marion 2007.

Betyg 5

På Systembolagets beställningssortiment är det 2012 som gäller till 668 kr. Min flaska privatimporterades under 2011 till priset 49 euro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar