måndag 3 april 2017

2009 Les Obriers de La Peira

Det har så blivit dags att ta farväl av en gammal bekant. Det är m a o dags att dricka vår sista flaska av Les Obriers från året 2009. Les Obriers var ju en bloggfavorit på flera håll runt decennieskiftet 2010. Frankofilen skrev så här och Finare Viner så härIdag är det sällan man läser något om det här vinet eller ser det dyka upp i Instagram-flödet.

Producent är La Pèira en Damaisela, vars vingård ligger i Terrasses du Larzac i Languedoc.
Les Obriers är deras tredje vin eller instegsvin om man så vill. Deras första vin La Pèira  ligger i källaren och väntar på korkdragning. I påsk ska vi dra korken ur en 2006:a. Andravinet Las Flors är en av våra favoriter från Languedoc. Åtskilliga gånger har vi hyllat det vinet bl a 2006, 200720082009 och 2010.
Les Obriers de la Peira är gjort på druvorna Cinsault (65%) och Carignan (35%). Det lagras i stora neutrala ekfat (75 hektoliter). Vinet är varken klarnat eller filtrerat och tillsatsen av svavel är minimal, långt under gränsvärdena för ekologisk odling. Enbart naturliga jäststammar används vid jäsningen.
Vad vi tyckte om 2008:an kan du hitta här. Det har gått ett par år sedan vi senast drack en 09:a. Vad vi tyckte då kan du läsa här.

Doften är ganska så stor, i vart fall väldigt tydlig med en varm, mörk frukt i centrum.Visst någon ljusare ton i bakgrunden typ nypon och några hyfsat stora nävar av provencalska örter finns också med i bilden.. Ett sten- och kalkbrott kommer till oss efter en stund. På det hela inbjudande och trevligt.

I munnen får vi ett vin som levererar mogna, solvarma mörka bär, men också ordentligt med de örter vi kände i doften. Javisst är det här ett nästintill fullmoget vin, men här finns fortfarande en trevlig och bra syra och med tanniner, som visserligen blivit ordentligt avrundade mot vad vi kände första gången vi drack Les Obriers, men ändå med ett smånafsande som bjuder på det där härliga motståndet som vi så gärna vill ha. Eftersmaken är något längre än medel och förutom den generösa frukten och örterna får vi ett lättsamt inslag av choklad och lakrits.

Helt på topp och så mycket bättre tror vi inte att Les Obriers blir, med andra ord är det väl så här det ska vara när den sista flaskan av ett favorit vin dricks upp.
Du som har ett gäng flaskor ger vi rådet att testa av dom nu, men ingen panik för vinet håller sig nog på den här nivån ett par år till.

Betyget blir det samma som tidigare dvs 4

Våra flaskor kostade 159 kr, då vi köpte dom 2012. Det är väldigt mycket vin under fem års tid vi fått för den slanten. Just nu verkar vinet slutsålt på "Bolaget".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar