torsdag 6 april 2017

2009 Vaio Armaron

När jag i slutet på mars skrev ett blogginlägg om Vaio 2007 upptäckte jag att jag ännu inte provat årgång 2009 av denna favoritamarone. Det finns några flaskor i källaren så det var enkelt åtgärdat.
Ni som följer bloggen vet att Vaio är en av Vintankars absoluta favoriter och att de flesta årgångarna på den här sidan milleniumskiftet är provade. Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  2008 och 2011. Nu några tankar om 2009. Noteras ska att det 2010 inte gjordes någon Vaio.

Druvmixen verkar vara densamma som tidigare år dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.
Druvorna växer på vingårdar belägna på Serego Alighieris ägor i den lilla byn Gargagnago (några mil rakt västerut från Verona)
Dag ett (torsdag) häller jag upp två glas som får stå och lufta sig i dryga två timmar. Vinet bjuder omgående upp och känns väldigt tillgänglig. Det växer sedan hela kvällen.
Knappt halva flaskan får stå lite svalt med korken på och dricks inte förrän på söndagskvällen dvs tre dygn senare. Nu får det så klart ingen ytterligare luftning. Det är minst lika bra den här kvällen till Mästarnas Mästare som det var på torsdagskvällen.

Doften är packad med mörk frukt, lite örter, en del torkad frukt och fina inslag av kakao och hemgjord kola. Stor och elegant på en och samma gång.

I munnen är det en ung amarone med bra friskhet och där de söta, mörka körsbären omgående dominerar smakintrycken. Efterhand får vi blåa plommon, björnbär, några små nypor örter, en hel del kakao, katrinplommon, någon liten russinton och fikon. Eftersmaken är bara sååå lååång med mera söta körsbär, torkad frukt och den bitterljuva tonen från riktigt mörk kvalitetschoklad.

Betyg 4++

Jag drack Vaio 2007 för någon vecka sedan så det blir naturligt att jämföra dessa. 2009:an är inte lika mogen och drickklar, men får den bara en ordentlig luftning så levererar den en stor amaroneupplevelse. 2009 kommer att utvecklas bra de närmaste åren. 2007 ligger steget före i mognadsgrad och är helt sagolik just nu.
Den som har många 2009:or får rådet att stämma av läget under 2017. Den som endast har en flaska från året 2009 får rådet att invänta 10-årsdagen.
Väljer du att i närtid dricka 2009 så lufta den bortåt tre timmar, så blir det trots sin ungdomlighet en stor amaroneupplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar