måndag 4 februari 2019

2015 vs 2016 Campo del Maestro från Brunelli

I förra veckan fick vi snö. Inga stora mängder, men lite vitt som lyser upp  Nu till kvällen är vi lovade snöblandat regn. Allt med andra ord precis som det varit de senaste åren i februari här på Västkusten. På de närliggande golfbanorna lär det tydligen finnas skidspår. Det är väl dags för Vintankar att undersöka detta.

Nu byts årgång 2015 av Campo del Maestro så sakteligen ut mot årgång 2016. Det är klart vi är nyfikna på den nya årgången av det här vinet, som vi verkligen kommit att gilla skarpt. Vi har fått upp en flaska som vi testar mot årgång 2015.
Campo del Maestro är  ett ganska nytt vin i Brunelli-portföljen. Den första årgången var 2014 och den lanserades på våren 2017. I juni samma år blev det möjligt att köpa det via Systembolaget, vilket vi så klart gjorde. Jag hade då ett projekt igång med att skriva lite varje månad om vad som hänt på vingården samt presentera ett av deras viner. Det hela var möjligt tack vare mycken hjälp från Alberto Brunelli. I juni hyllades Campo del Maestro.
"Mästarens vinfält" är en hyllning till den som tagit hand om vinfältet under årens gång. Det här vinfältet är "Campo Inferi" dvs samma vinfält som där druvorna till deras Amarone Riserva med samma namn odlats på. Beläget 220  m över havet och med jordmånen vitkalksten och märgel.
Druvsammansättningen är Corvina (50%), Oseleta(10%), Rondinella(10%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.
Druvorna skördades i slutet av september och fick sedan ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225 liters ekfat).

Vi häller upp båda vinerna på karaff och låter dom få lufta sig där i dryga timman innan vi häller vinet i våra glas.
Visst skiljer sig årgångarna något åt. Inga gigantiska skillnader. Men ett har dom gemensamt. Det är ett fantastiskt vin. Sagolikt gott. Ett litet mästerverk signerat Luigi Brunelli.

Båda vinerna känns unga, även om det börjat framträda ett och annat mognads drag i årgång 2015. Jag tycker också att 2015 har en dovare och lite mörkare ton. Frukten har mer av solmogna bär, värme och sammetslena tanniner i sig. Nästan så att en kan ana den lena, ljumna sommarnatten.

Årgång 2016 känns väldigt frisk och har en "renare" frukt med tydliga mörka, lite syrliga körsbär i fokus. Frukten och hela vinet går i en ljusare ton än 2015. Örter och kryddor piffar upp intrycken. Syran är perfekt balanserad mot den ljuvliga frukten. Eftersmaken är  lång och smått magisk med körsbärskärnor, lite kakao, aningens espressokaffe och unset vanilj. Tanninerna tar för sig lite mer i 2016, vilket jag tycker ger vinet en ordentlig ryggrad.
Jag tror vinet kommer att utvecklas fint de närmaste åren, men tycker också att det redan idag bjuder på en stor vinupplevelse. Jag kan redan nu längta till sommarens grillkvällar, där Campo del Maestro 2016 kommer att var ett underbart komplement till maten. Får vi även i år en riktigt varm sommar kommer friskheten i vinet ännu mer till sin rätt.
Betyg 4+
Priset är 264 kr. Jag tycker att här får man väldigt mycket vin för dom slantarna.

Ute i butikerna kan det fortfarande finnas kvar årgång 2015. Importören har sagt till mig att den som lägger en beställning får 2016, trots att det står 2015 på SB:s hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar