söndag 2 juli 2017

Brunelli juni: Campo del Maestro

Det har verkligen blivit hög tid att rapportera lite från "vår" vingård i Valpolicella. Ni som följer bloggen vet att det då handlar om Brunelli Wine.
Midsommar och några dagars cykling i Alsace har gjort att rapporten om vad som hänt under juni kommer först någon dag in i juli.
Nedan hittar du länkarna till de tidigare månaderna:
Januari- Campo Inferi
Februari- Bianco di Custoza
Mars-Corte Cariano

April. Ripasso
Maj: Carianum

Juni har varit en månad fylld av sol och mycket värme. Det har stadigt legat över 30 grader varmt. Det har varit torrt och nästan inget regn på över en månad.
Corvina i mitten på juni.
Kortet är taget på vingården alldeles
 intill Brunellis bostadshus och vinshop

Brunelli började under juni att bevattna sina vingårdar nattetid genom ett sinnrikt system med "droppe för droppe" istället för traditionella "fontäner". Detta för att inte få allt fört mycket fukt på bladen, som skulle kunna gynna vissa växtsjukdomar. Så här långt ser allt lovande ut för årgång 2017.

När temperaturen ligger på några grader över 30 så är det inte läge för så mycket vinkällararbete. Lite rosévin har buteljerats. Flaskor för export till USA och Brasilien har fått sina särskilda etiketter.
Deras Agroturismo "Bo på vingård" har haft en mycket hög beläggning. Likaså har det varit fullt med besök i deras "Vinshop".

2014 Campo del Maestro.
Detta är ett helt nytt vin som Brunelli lanserat under våren. I början av juni blev det också möjligt att köpa det i Sverige genom Systembolagets beställningssortiment (74045). Priset ligger på 264 kr.
Översatt till svenska blir det här "Mästarens vinfält". En hyllning till druv-mästaren dvs den person som tagit hand om vinfältet under årens gång. Det här vinfältet är "Campo Inferi" dvs samma vinfält som där druvorna till deras Amarone Riserva med samma namn odlats på. Beläget 220  m över havet och med jordmånen vitkalksten och märgel.
Druvsammansättningen är Corvina (50%), Oseleta(10%), Rondinella(10%) samt 5 procent vardera av Negrara, Corvinone, Croatina, Forselina, Sangiovese och Cabernet Franc.
Druvorna skördades i slutet av september och fick sedan ligga och torka i fyra månader. I februari ägde pressningen och jäsningen rum. Vinet har därefter fått mogna i 22 månader på franska barriquer (225 liters ekfat).

Det här ett ungt vin som behöver flera timmars luftning för att helt komma till sin rätt. Det är för en vinentusiast en spännande resa att följa vinet en hel kväll. Från upphällning till fem timmar senare.

Färgen har en djup rubinröd ton med några violetta stråk ut mot glaskanten.
Strax efter upphällning finns det i doften en väldigt tydlig ton av alkohol, men redan efter någon timme är den väsentligt nedtonad, för att tre timmar senare bara anas. Mörka bär, jord, örter och kryddor följer oss hela kvällen. Bären är lite svår definierbara vid upphällning, men senare på kvällen är körsbären dominerande tillsammans med björnbär och lite svarta vinbär. Vi känner även lite vanilj, hemkola och kako i doften.
En stor och magnefik doft, som har många gemensamma drag med amarone.
Smaken har också till en början en tydlig alkoholton, men den är som bortblåst redan efter någon timma. Här finns såväl kraft som komplexitet och inte heller utan elegans.
Bären dominerar smakintrycken totalt. I början väldigt unga och mer åt röda skogsbär. Efterhand en mörkare ton där söta körsbär i form av bigarråer och moreller tar över, men björnbär, svarta vinbär och skogshallon finns med i smakpaletten fast på ett lite försiktigare vis. Kryddor, ett uns vanilj, steniga mineraler och någon torkad frukt bidrar på ett diskret sätt. Eftersmaken är stor, kraftfull och riktigt lång. Kryddorna blir nu ett mer påtagligt inslag tillsammans med de söta mörka körsbären. Den lilla bitterheten av mörk choklad, espressokaffe och krossade körsbärskärnor är ju bara så läcker. Alldeles i sluttampen  en Cabernet Franc bitterhet också.
Ett enastående vin som verkligen faller oss i smaken. Visserligen ungt idag och det har sin tjusning. Vi är övertygade att vinet kommer utvecklas väl de närmaste åren. Vi kommer att köpa på oss lite flaskor så vi kan följa vinet och dess utveckling över tiden. Varför inte en Campo del Maestro en gång i halvåret?

Betyg 4+

2 kommentarer:

  1. Lika bra som vanligt J-C, önskar dig en fantastisk sommar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltid roligt med beröm. Även du önskas en härlig sommar

      Radera