fredag 14 juli 2017

2011 Gneiss, Masia Serra

Vi botaniserar vidare bland viner från Emporda.  Det där lilla vindistriktet i nordöstra Spanien. Vi träffade den svenske importören i börja på maj och det resulterade i ett blogginlägg om Masia Serra. Det resulterade också i att vi köpte dels en Masia Serra låda och dels en Emporda låda. Vi har så smått börjat testa dessa viner lite mer noggrant.
Turen har nu kommit Gneiss 2011. Ett vin som vi inte testade när vi träffade importören
Detta är ett vin gjort på Cabernet Sauvignon till 90% och så en slatt Grenache (10%). Vinstockarna till Cabernet S planterades 1990 medan Grenache är betydligt äldre. Dom planterades 1961.
Vinet har fått mogna runt 14 månader på lätt rostade fat av fransk ek (Allier). Ekfaten används cirka fyra gånger (år).

I doften känner vi mörk frukt, lite blyertspenna, örter och våt jord.
Vi gillar det här vinet med sina bordeauxliknande toner. Fast det har en något "varmare" framtoning. I gommen är det till en början den tilltalande mörka frukten i form av blåa plommon, körsbär, svarta vinbär, och slånbär som vi först tar till oss. Visst finns det kraft i frukten, men den är ändå långt från att upplevas som ymnig. Mer åt det eleganta hållet. Ett tydligt inslag av örter noteras liksom cederträ och kakao. I eftersmaken finns lite lättrökta charkuterier och mogen mörk frukt.


Syran skänker pigghet åt vinet. Tanninerna nafsar i munhålan. Tillsammans ger syran och tanninerna både karaktär och ryggrad åt vinet samt gör det till en utmärkt samspelare till lite kraftigare kötträtter.
Dag två drack vi det på egenhand. Lite mjukare och rundare då, men klart läckert.
Betyg 4

På SB kostar vinet 299 kr och säljs endast i kolli om 6 flaskor. Det ingår också i Vinuas Emporda låda (73548) som innehåller sex spännande viner från det här distriktet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar