onsdag 27 september 2023

2022 Solosole, Vermentino från Poggio al Tesoro

Det har nu gått lite mer än tio år sedan vi besökte Halltorps Gästgiveri på Öland, där Marilisa Allegrini presenterade Allegrinis Bolgheri-projekt. Det hela resulterade i ett blogginlägg som du kan läsa om här.

För oss amaronenördar är Allegrini välkända för sina Valpolicellaviner. Inte lika känt är deras engagemang i Toscana. 2001 köpte dom egendomen Poggio al Tesoro i Bolgheri. Det har med tiden blivit fler vingårdar, som dom köpt så att idag omfattar verksamheten runt 64 ha fördelat på fyra olika vingårdar. Dom köpte 2007 även vingården San Polo i Montalcino.

Vi dricker den här kvällen deras Solosole från 2022 till en pasta med skaldjurssås. Solosole har jag skrivit om tidigare. På Halltorps Gästgiveri var det årgång 2011. Några år senare var det årgång 2015 vi drack, vilket resulterade i detta blogginlägget.

Druvan är Vermentino till 100%. Vinstockarna är knappt 20 år gamla och växer på en sandrik lerjord med mycket grus. Vinfälten ligger i ett västläge.

Druvorna pressas omedelbart på ett varsamt sätt och får macerera några timmar innan jäsningsproceduren drar igång. Jäsningen sker på ståltankar, där det även får mogna i några månader på sin jästfällning innan det buteljeras.

Färgen går i en lite blekare halmgul nyans med några skira vårgröna stråk.

Vi möts av en härligt frisk doft, där gulgröna äpplen tillsammans med lite citrus och en god portion gula stenfrukter dominerar. I mindre omfattning, men ändå tydligt dyker det upp örter, liten nätt blommighet samt daggvåta grusgångar och regnvåta granithällar.
Vi smakar och faller pladask för det här friska och smakrika vinet. Det är helt enkelt urläckert. Mycket från doften går igen i smakerna: gröna äpplen, citrus, örterna, den florala tonen och det tydliga inslaget av steniga mineraler. Aprikoser, persika, någon tropisk frukt, aningens vitpeppar och en ljuvlig ton av acaciahonung i avslutet fullbordar intrycken. 
Friskt, medelfylligt, smakrikt och en fin syra i en alldeles underbar balans får oss att lyfta på hatten.
Betyg 4+
Priset på SB är 219 kr. Så nära ett fynd en kan komma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar