tisdag 3 oktober 2023

2020 Baltos, Dominio de Tares

Ja så var det åter dags för mig att vara med i det som på vinforumet finewines går under namnet Låt oss dela en pava............ Under september har det varit ett vin på druvan Mencia och som på SB kostar 145 kr.

Domino de Tares är en ganska så ny producent i Bierzo. År 2000 drog dom igång sin verksamhet. Vineriet ligger någon mil väster om León. På deras vinfält är det den blåa druvan Mencia och den gröna Godello som odlas. Vinrankorna är mellan 40 och 60 år gamla. Vingårdarna är utspridda på flera ställen i Bierzo. 
I deras portfölj hittar vi två vita viner, ett roséliknande samt fyra röda viner.

Baltos är deras instegsvin.

Druvorna skördas för hand under den första delen av september. Jäsningen görs med naturlig jäst och äger rum på stålktankar i 18 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i 6 månader på begagnade (1-2 år) franska och amerikanska ekfat innan det buteljeras.

Färgen går i en mörk rubinröd ton.

Doften startar med lite dova toner, där höslöv, jord och svamp noteras. Efter en kort stund i glasen tar den mörka frukten över ackompanjerad av örter, peppar och toner från fatlagringen.
I munnen är det den mörka frukten som dominerar, där vi särskilt noterar blåa plommon, blåbär, björnbär samt några svarta vinbär. Här finns också lite örter och kryddor. Tanninerna är på plats och nafsar runt i munhålan. Trevlig syra. Medellång eftersmak med lite kakao, vanilj, kaffe, violer och aningens järn.

Inget stort vin och inte heller något stort pris. 145 kr på SB. 
Ett stabilt vardagsvin.
Betyg 3+Inga kommentarer:

Skicka en kommentar