måndag 16 oktober 2023

2018 Beaujolais Nouveau, Jean Foillard

Jag tillhör dom där som varje år köper ett par flaskor Beaujolais Nouveau. Min klara favorit är Jean Foillards Cuvée. Jag brukar sedan några år tillbaka låta ett par flaskor få några år i källaren. Visst utvecklas dom en del. Inga stor dåd, men ändå lite mer djup.

Häromkvällen var det dags för sista flaskan från 2018.

Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men också ett  1 ha stort fält i Fleurie. De 4 ha som Foillard gör sin Noveau på kommer från vinstockar som är 40-60 år gamla och ligger utanför byn Villié-Morgon.

Ett slankt, lättsamt och lite svalkande vin.
I doften hittar vi en drös röda bär samt nygrusad trädgårdsgång.
I munnen är det främst de röda bären i form av hallon, tranbär, körsbär och röda vinbär, som dominerar. Det finns fortfarande en bra syra som för tankarna till röda äpplen och syrliga jordgubbar liksom en tydlig mineralton av krita och grus.

Så klart blir det här aldrig stort, men förbaskat trevligt är det här lättdruckna vinet och visst funkar det alldeles utmärkt till vår hemmagjorda pizza.

Betyg 3++

I stort en månad kvar till vi får ropa "Il est arrivé"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar