måndag 30 oktober 2023

Champagnens dag

Det råder en viss förvirring om vilken dag som är champagnens dag. 3:e eller 4:e fredagen i oktober. 
Så här skriver Tryffelsvinet:
Den tredje fredagen i oktober utsågs till ”internationella champagnedagen” av den australiensiska vinpersonligheten Jayne Powell. 
Den officiella, eller ”äkta”, champagnedagen (även kallad ”Champagnens Dag – World Champagne Day”) firas den fjärde fredagen i oktober för att uppmärksamma ett av världens mest älskade mousserande viner. Dagen har firats sedan 2009 och är ett samarbete mellan CIVC och den kaliforniska professorn Chris Oggenfuss.

Vi på Vintankar är pragmatiska, så för att inte stöta oss med någon så firar vi både den 3:e och 4:e fredagen i oktober.

Vi firade champagnes dag, i det här fallet 3:e fredagen i Oktober, på en av våra favoritrestauranger i Stockholm nämligen Doma. Det kommer ett särskilt inlägg om höstens Stockholmsresa lite längre fram.

NV Vertus Expérience, Blanc de Blancs Extra Brut, André Jacquart. 
Detta är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som vuxit på vinfält runt den lilla staden Vertus. Det har fått en kortare tid på ekbarriquer. Vinet har legat runt tre år på sin jästfällning.

Det är är Domas huschampagne och har varit så i några år. Vi gillar verkligen den här champagnen med sin friskhet och fina syra. I såväl doft som smak  noterar inslag av äpplen, citrus, en liten brödig ton, aningens blommor och fläder. Speciellt i doften hittar vi krita och våta stenhällar. I eftersmaken känner vi  gula plommon och någon persika. Den har också en härlig mousse som vi verkligen gillar.
Betyg 4
På SB är priset 399 kr. Ett helt OK pris för en stabil och bra champagne.


2012 L´egoiste Pertois-Lebrun.
I fredags (27/10) var det så dags för Champagnens dag 2.0. Den firade vi hemma med lite löjrom och en flaska från producenten Pertois-Lebrun.

Producentens historia startar egentligen i början på 1900-talet, men firman bildades 1955 genom ett giftemål mellan Paul Pertois och Francoise Lebrun. Idag är det brorsönerna Antoine och Clément Bouret som representerar den femte generationen vinodlare i familjen. Deras vinfält är belägna i de fem Grand Cru-byarna: Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Oiry och Oger. De odlar endast druvan Chardonnay. Deras odlingsmetoder är ekologiska och de är certifierade sedan 2019 genom  Haute Valeur Environnementale och den lokala Viticulture Durable en Champagne.

100 % Chardonnay som vuxit på vinfält runt byarna Chouilly, Le Mesnil-sur-Oger och Oiry. Druvorna skördades 2012. Jäsningen ägde rum på ståltankar, där den också fick vila upp sig i några månader. I juli 2013 buteljerades 3 153 flaskor och 68 magnum. De har fått ligga på sin jästfällning i dryga sju år för att i oktober 2020 degorgeras och få en dosage på 3 g/l.

En fin, ljus halmgul färg noterar vi med massor av små fina bubblor.
Vi möts av en härligt frisk doft, där en stor samling gröna och gula äpplen dominerar i sällskap med en del citrus och våta granithällar. Här finns också, fast i mindre omfattning, lite snäckskal, mariekex, mandlar och gula stenfrukter.

Smakmässigt är det en underbar torr och frisk champagne. Gott om äpplen båda gröna och gula med en liten övervikt för de gula. Härlig citrus. Fin mineralitet med både krita och stenar. Persika, gula plommon och  någon aprikos. Vi noterar även en viss brödig ton, sommarblommor, mandlar och ett härligt grapefruktbett i avslutet.
Allt i en perfekt balans.
Helt underbar helt enkelt!!
Betyg 4++
På SB är det årgång 2014 som gäller och priset är 649 kr. 
Jag betalade 38 euro 2021 genom ett samköp , som organiserades av "Glade kocken" på vinforumet finewines.se



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar