onsdag 11 oktober 2023

2011 Amarone från Le Ragose

Gruppspelet i Champions League för herrar fortsatt i förra veckan. Vintankar följer traditionen med amarone till CL och drog korken ur en gammal favorit.

Le Ragose har vi ett speciellt gott hjärta till. Det var lite av kärlek vid första klunken. Det fanns då ingen importör i Sverige utan mina flaskor köptes av den dansk-italienske vinhandlaren  Carlo Merolli
2015 fick Le Ragose en svensk importör och därmed går det att köpa deras viner via SB. I samband med det provade jag igenom en del av deras viner och du kan läsa om det i det här blogginlägget.

Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.
Idag är det sönerna Paolo och Marco som bär ansvaret för vingården.

 Le Ragoses Amarone har druvmixen Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (20%) och resterande 10 procent en blandning av lokala druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/februari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på stora fat av Slavonsk ek

Jag har tidigare skrivit om Le Ragoses "husamarone"  från  årgångarna : 2002200320042005, 200620072009  och 2011. Det är bara att klicka på respektive årtal för att få mina tankar om just den årgången.

Ett fantastiskt vin. Vi verkligen älskar den här lite stramare amaronestilen som Le Ragoses "husamarone" har. 

Doften börjar med läder, jord och höstlöv, men rätt omgående har den eleganta mörka fruktdoften tagit över förstärkt med en del örter och kryddor. Vi kan ana oss till lite kakao och kaffe.

Det är när vi smakar på den, som lyckan infinner sig. Smaken av mörka lite söta körsbär, mogna björnbär, svartavinbär, blåa plommon och några skogshallon får oss att bara småle och njuta av vad vi har i glaset. Visst finns här i små doser lite örter och kryddor. Syran ger en bra friskhet. Tanninerna smånafsar i gommen. Tillsammans blir Le Ragoses amarone lite stramare än många andra amarone, ändå tränger den eleganta frukten fram på ett tilltalande sätt. Eftersmaken är amaronelång och där kompletteras frukten med espresso, mörk choklad och körsbärskärnor med en elegant bitterhet.

Det har gått tre år sedan jag senast drack årgång 2011. Jag vill påstå att den är nog så bra den kan bli och så mycket mer utveckling tror jag inte på. Men vilken amarone det är!!!
Betyg 4++
Det är årgång 2011 som säljs på SB och priset är 699 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar