tisdag 15 juni 2021

Amarone 2009 från Le Ragose

Tidigare i våras lanserade importören Vino Conoscenza en låda med tre olika amarone från Le Ragose. Alla från året 2009. Det stundade också ett fotbolls-EM för herrarna, så ingen större tvekan från Vintankar. Vi slog till och kunde för någon månad sedan hämta ut det här trevliga paketet på vårt lokala Systembolag.

Le Ragose är en amaroneproducent som jag upptäckte 2012 vid en Köpenhamnsresa. I Sverige fanns ingen importör utan det blev att handla vinerna från Carlo Merolli, vilket funkade alldeles utmärkt.

På hösten 2015 fick Le Ragose en svensk importör Vino Conoscenza . Dom satte ihop en introduktionslåda, som jag så klart inhandlade och skrev ett långt blogginlägg om.

Le Ragose ligger i den östra delen av området Valpolicella Classico. Här köpte makarna Galli vingården Le Sassine år 1969. Vi är i den södra delen av kommunen Negrar. Le Ragose ligger på några kullar 250-400 m över havet. De ursprungliga 2,4 ha har nu blivit 19 ha med en årlig produktion om 150 000 flaskor. Sammanlagt finns det runt tolv viner i deras portfölj, däribland fyra amarone och två ripasso.

2009 Amarone Classico. 
Den första matchen i årets EM spelades i fredags mellan Italien och Turkiet. Vad kunde vara mer lämpligt än att dra korken ur Le Ragoses "vanliga" Amarone? Imponerande spel från Italien och en lika imponerande Amarone från Le Ragose. En helt perfekt start på det här EM:et!!
Vi valde att ta ett litet glas till kvällarnas matcher och därmed varade flaskan fyra kvällar och avslutades då Spanien och Sverige mötes.
Den första kvällen fick vinet tillbringa drygt två timmar i våra glas innan vi njöt av det. Vi använde en vacuum pump och lät vinet stå svalt mellan kvällarna. Det håller ihop riktigt bra. Vi märker ingen skillnad mellan första kvällen och den sista. Detta är en strålande Amarone! Allt annat än det svenska spelet.

Le Ragoses Amarone har druvmixen Corvina (50%), Corvinone (20%), Rondinella (20%) och resterande 10 procent en blandning av lokala druvor. Druvorna skördas i senare hälften av september och får sedan ligga och torka till månadsskiftet januari/februari. Jäsningsprocessen äger rum under 20-30 dagar på ståltankar. Vinet får sedan ligga till sig mellan fyra och fem år på fat av Slavonsk ek

Jag har tidigare skrivit om Le Ragoses Amarone från  årgångarna : 2002200320042005, 20062007 och 2011.

Detta är en amarone i en lite slankare stil med en mycket bra friskhet och detta trots att det gått tolv år sedan druvorna skördades. Min bedömning är att vinet inte riktigt nått sin topp, men inte är så långt därifrån och kommer sedan hålla sig där i åtskilliga år. Ingen brådska för den som ligger på några flaskor från 2009.

Doften och smaken följs åt. Här finns en stor och väldigt läcker mörk frukt, där körsbären, björnbären, aningens svarta vinbär och blåa plommon bildar en charmant bas att stå på. Det fylls sedan på med lite örter och kryddor, kakao, någon torkad frukt (dock ej russin) och aningens, aningens steniga mineraler. Den trevliga syran och de behagfullt nafsande tanninerna bjuder på ett litet motstånd samtidigt som det ger vinet ryggrad och karaktär. Eftersmaken är formidabel med söta, mörka körsbär, katrinplommon och en härlig liten bitterhet från riktigt mörkchoklad och några körsbärskärnor.

Fantastisk god idag. Doft och smak sitter i väldigt länge. Tror, som jag skrev ovan, att någon ytterligare utveckling kan nog förväntas samtidigt som den kommer att hålla sig på den här höga nivån i många år till.
Betyg 4++

På SB kostar den 590 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar