onsdag 23 juni 2021

2018 Boissonneuse, Julien Brocard

Vi åt häromveckan en ljuvlig torskrygg med färskpotatis, lite pepparot och skirat smör. Ur källaren plockade jag upp en ung och stilig chablis. 

Producent är Julien Brocard. 
1973 gifte sig Jean-Marc med dottern till en vinmakare. Här startade hans vinintresse och den första vingården planterades i samband med sonens, Julien, födelse. Därefter har han med stor precision och alltid med naturen i första rummet byggt upp sin egendom, hektar för hektar. Idag omfattar egendomen 200 hektar. Vissa druvor köps fortfarande in för att kunna täcka egendomens behov.
Sedan 1999 är Julien Brocard, sonen i familjen, vingårdsansvarig. Hans stora intresse för biodynamiska odlingar har gjort att man sedan 2011 arbetar biodynamiskt i drygt 80 hektar av vingårdarna. Detta gör Brocard till den största ekologiska odlaren i Bourgogne.
Med etiketterna i serien ”Les 7 Lieux” har Julien Brocard haft som ambition att utveckla sju olika vingårdslägen som han arbetar helt biodynamiskt med. Det äldsta läget är Boissonneuse som Julien började bruka biodynamiskt redan 1997 när han klev in i familjeföretaget på allvar. Därefter har han identifierat sex andra lägen som han har velat arbeta lite annorlunda med. Samtliga sju viner vinifieras också på ett annat sätt än de flesta viner från Domaine Jean-Marc Brocard. De får ligga på stora ekliggare, s.k. foudres, vilket inte ger någon direkt karaktär till vinerna, däremot så ger det vinet en möjlighet att andas under lagringen. Det skapar ofta en lite rikare och fetare känsla hos vinet.
Källa: Johan Lidby Vinhandels hemsida.

Vingården Boissoneuse ligger i den södra delen av byn Préhy, någon mil sydväst om Auxerre. Den konverterades redan 1997 till biodynamisk odling. Det här vinet är så klart gjort på Chardonnay till 100%.
Vi noterar också att här dras ingen kork utan förslutningen är med skruvkapsyl.

Vinet jäser på foudres (stora ekliggare), där det sedan får ligga på sin jästfällning runt 14 månader innan det buteljeras. 

Vi möts av en frisk doft, där de gul/gröna äpplena till en början tar stor plats. Efterhand får dom sällskap med gula stenfrukter bl a persika, röd citrus, sommarblommor och inte minst en rejäl doft av grus, stendamm och krita.

I gommen är det torrt, men inte knastertorrt. Vinet har en härlig friskhet samtidigt som det finns en liten fetare ton. Precis som i doften känner vi först gul-gröna äpplen, men ganska omgående noterar vi örter, någon liten krydda (grönpeppar), tydliga inslag av citrus( både lime och mandariner) samt persika, nektariner och mango. Eftersmaken är lång och trevlig och där tillkommer små nyanser av honung, skolkrita, lite nötter och aningens sälta.

Det här föll oss väl i smaken. Det blir att fylla på lagret med ett par flaskor.

Betyg 4

Vinet kostar 299 kr i SB:s beställningssortiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar