tisdag 8 juni 2021

Gosset Grand Rosé och Nationaldagen.

Så kom då sommaren till de nordhalländska kustbyggderna. Nationaldagen bjöd på ett fantastisk väder med sol från en klarblå himmel. Så mycket nationaldagsfirande ägnar vi väl oss inte åt, men ett bra tillfälle att plocka fram en god roséchampagne är det.

Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om producenten Gosset och några av deras olika champagner. Du som vill ha lite mer fakta om producenten klickar på vidstående länkar. Grande Réserve BrutBlanc de Blancs och Brut Grand Rosé.
Dagens flaska inhandlades 2017, så den har fått runt fyra år i vår egna källare. Det är en årgångslös champagne, som om jag minns rätt görs på tre olika årgångar. Den exakta druvmixen varierar något från år till år, men i princip är det lika delar Chardonnay och Pinot Noir. Färgen kommer av att en skvätt (ca 7%) rött vin (PN) tillsatts.
Dosagen ligger på 8g/liter.

Färgen går i en vacker laxrosa nyans.
Doften börjar lite försiktig, men den tar sig efterhand och då kan vi notera en hel hoper röda bär och några nyskalade röda äpplen.. Här finns också en viss brödaktig ton, aningens röd citrus och ostronskal.
Smaken är frisk och ganska så fyllig. Det startar med en hel del röda bär, där vi främst noterar smultron, lite jordgubbar och hallon samt en liten touch av röda vinbär. Syran förknippar vi med syrliga röda äpplen och några röda citrusfrukter typ mandariner.
I eftersmaken finns en liten nätt brödighet, skolkrita, aningens nötter och ännu mera smultron.
Jag tycker den här har utvecklats fint och är helt på topp nu.

Flaskan köptes, som jag skrev ovan, 2017 på SB och priset var då en knapp femhundring. Jag har inga anteckningar om vare sig degorgeringsdatum eller vilka årgångar som ingår, men just att köpa Gosset Grand Rosé och låta dom få några år i den egna källaren har jag en bra erfarenhet av.
Betyg 5-
1 kommentar:

  1. Bra tips; har en Gosset Grand Rosé liggandes i förrådet, och idag kan den komma till användning för att fira våran 37-åriga bröllopsdag.

    SvaraRadera