fredag 25 juni 2021

Projekt Grekland 2.0. Del 6. 2019 Rousanne Nostos, Manousakis Winery

2017 köpte jag 12 olika viner från Oinofilia i Köpenhamn. Det resulterade i 12 olika blogginlägg. Den intresserade hittar mina tankar här.

Vi har också startat i gång vårt projekt Grekiska viner 2.0. 
Det landade under vårvintern en kartong med tolv olika viner hemma hos Vintankar, som kommer att ingå i det projektet, men det kommer också att ingå andra viner köpta på SB eller annorstädes. Det här blogginlägget handlar om ett grekiskt vin jag inhandlat på Systembolaget, som ingår i vinforumet finewines månadsprojekt "Låt oss dela en pava......."

Tidigare har jag skrivit om:

Det här är ett vin från Manousakis Winery beläget vid byn Vatolakkos på den västra delen av Kreta. Några mil sydväst om Chania. Grundare är Ted Manousakis, som utvandrade som barn till USA, men återvände i vuxen ålder till sin hemby och drog igång vintillverkning. Det hela tog sin början 1984, då Ted konsulterade några franska odlarkändisar bl a Laurence Féraud från Pegau för att bestämma vilka platser och druvor han skulle satsa på. I början på 1990-talet började han plantera Rhone-druvor som de röda: Syrah, Mourvèdre, Grenache och den gröna druvan Rousanne. Ted bestämd också att dom från början skulle odla ekologiskt och följa organisk-biologiska odlingsmetoder. Idag äger dom 13 ha vingårdar belägna på 350-650 m ö h. Förutom Rhone-druvor odlar dom också några lokala varianter som Vidiano (grön), Romeiko (röd) och Xinomavro (röd). Dom tillverkar 12 olika cuvéer och det är den yngsta dottern Alexandra som har huvudansvaret för verksamheten idag. Hennes man Afshin Molavi lär vara från Uppsala utbildad vid Grythyttan.

Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Rousanne, som vuxit på vingårdar belägna 320-600 m ö h.
Druvorna skördas för hand, pressas varsamt och druvmusten får spontanjäsa för att därefter få tillbringa 6-7 månader på franska ekfat (blandning av nya och gamla). Det görs drygt 10 000 flaskor av det här vinet.

Färgen går i en lite mörkare citrongul ton.
I doften hittar jag tropisk frukt, en del citrus, krusbär, aningens gula äpplen, lite örter, en god dos vanilj och aningens, aningens pinjeskog. Rätt så komplext och riktigt trevligt.

I munnen dyker det mesta upp från doften. Strukturen är lite fetare och nästan smörig. Syran är inte jättestor, men ändå tillräcklig för att jag ska uppleva det som friskt. Kanske känns vaniljen lite tydligare och visst är det uppenbart att det har legat på fat. Jag gillar verkligen det här vinet. Smakerna av mango, citrus, lite äpple, persika och aprikos tillsammans med örterna är klart läcker. I eftersmaken tillkommer aningens honung.
Betyg 4
Vinet finns i SB:s beställningssortiment och kostar 259 kr.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar