onsdag 16 juni 2021

Paul Bara Rosé

 Vi bjöds på en riktigt fin sommardag i förra veckan. De första svenska jordgubbarna hade anlänt. De goda vännerna Stig och Anki var på besök för att hjälpa oss bygga "kålburar". Vi startade det hela med lite rosébubbel.

Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.

Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specifik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
Vår flaska degorgerades i januari 2018.
Det har nu gått nästan två år sedan jag senast drack den här flaskan. Vad jag tyckte då kan du läsa här. Och visst har den utvecklats något precis som jag förutspådde. Så mycket mer utveckling tror jag inte på.
Doften är präglad av röda bär, en viss brödighet och hyfsat mycket grusväg. I lite mindre omfattning noterar vi citrus och snäckskal. På det hela både en angenäm och trevlig doft.
I munnen återkommer de röda bären som smultron, lite hallon, ljusa körsbär och inte minst jordgubbar. En frisk syra från röda äpplen finns med oss hela tiden. I mindre omfattning men ändå tydligt kan vi känna röd citrus, kalkhaltiga mineraler, aningens bröd samt någon liten nötig ton. Eftersmaken är frisk och nästan törstsläckande med sitt tydliga inslag av blodgrape.

En god och ganska så lättdrucken champagne. Alldeles förträfflig i det ljuvliga försommarvädret. 
Betyg 4
Visst finns det roséchampagner som är elegantare, smakrikare och mer komplexa, men i sin prisklass cirka 350 kr finns det få som kan mäta sig med Paul Baras rosé. Min flaska är köpt av Franska Vinlistan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar