onsdag 4 september 2019

Två roséchampagner. Gosset Grand Rosé och Paul Bara

Under augusti så har vi druckit två roséchampagner som vi håller högt. Gosset Grand Rosé har i många år varit vår favorit, men blev tidigare i somras nerpetad till plats två se detta blogginlägg.

Den här flaskan är inköpt på SB under 2013 och har fått runt sex år i vår källare. Den presterar i toppform just nu och faktiskt inte alls så långt ifrån att ta tätplatsen igen.
Jag har i tidigare blogginlägg skrivit om producenten Gosset och deras olika champagner. Du som vill ha lite mer fakta om producenten klickar på vidstående länkar. Grande Réserve BrutBlanc de Blancs och Brut Grand Rosé
Det är en årgångslös champagne, som om jag minns rätt görs på tre olika årgångar. Den exakta druvmixen varierar något från år till år, men i princip är det lika delar Chardonnay och Pinot Noir. Färgen kommer av att en skvätt (ca 7%) rött vin (PN) tillsatts.
Den här flaskan har utvecklats fint sedan köpet för sex år sedan. Riktigt bra är den nu.
Doften är tydligare än förra flaskan. Här finns en hel drös med röda bär, citrus, snäckskal, en viss brödighet och röda äpplen. Mycket trevligt!
Smakerna är också mer utvecklade i den här flaskan. Vi hittar smultron, jordgubbar, röda vinbär och några enstaka hallon. I lite mindre omfattning men ändå tydliga: mariekex, röd citrus, röda äpplen, steniga och kalkiga mineraler. Bra eftersmak med ett avslut i form av blodgrape.
Betyg 4++
Köpt på SB på våren 2013 och till priset av 459 kr.


Paul Bara Brut Grand Rosé.
Paul Baras historia i champagne går tillbaks till 1600-talet, men då mer som jordbrukare och djuruppfödare. 1833 startar deras historia som vinodlare och 1929 börjar dom göra vin under eget namn. Idag äger dom 11 ha varav 9,5 ha är Pinot Noir. Samtliga vingårdar är klassade som Grand Cru och ligger i Bouzy förutom en liten (0,5 ha)  vingårdslott i Ambonnay. Årsproduktionen är 100 000 flaskor fördelade på: Brut Réserve, Rosé, Grand Millésime, Special Club, Special Club Rosé, två varianter av BlancdeNoir samt ett stilla rödvin. Sedan tidigt 80-tal är det Chantal (äldsta dottern till Paul Bara) som ansvar för verksamheten.
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specifik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
Vår flaska degorgerades i januari 2018.

 Även denna är riktigt bra, men jag tror det finns mer utveckling i den, så nästa flaska öppnar jag om ett år.

I doften finns det gott om röda bär, lite citrus, nybakt bröd, aningens skolkrita och stendamm.

I gommen är det gott om röda bär främst smultron och jordgubbar, men även ljusa körsbär och någon hallonaktig ton. De syrliga röda äpplena ger ett tydligt avtryck. Citrustonen finns där fast i lite mindre omfattning liksom mariekexen.


Eftersmaken har en finstämd bitterhet som för våra tankar till blodgrape och ger ett törstsläckande intryck.
En bra roséchampagne som har mer att ge. Den når inte riktigt upp Gosset Grand Rosé. Det är framförallt i komplexiteten och balansen som gör Gosset till en bättre roséchampagne än Paul Bara.
Jag tycker dock att det året som gått sedan jag drack förra flaskan så har den närmat sig en del. Sedan är det ju så att Gosset Grand Rosé är runt 200 kr dyrare och något ska en ju ha för dom slantarna.
Betyg 4
Den här flaskan är köpt av Franska Vinlistan för 339 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar