onsdag 25 september 2019

2013 Ravazzol Amarone från Ca´La Bionda

CL-fotbollen drog igång i förra veckan. Det har blivit en vana hos oss att kombinera fotbollstittandet med att dricka ett glas amarone. Matcherna går under två dagar, så en flaska på två personer och två dagar är ganska lagom. Vi har ofta lagt in ett spinningpass på tisdagarna, som då får ett schema av att vi häller upp två glas vid 17-tiden. Åker och tränar. Tillbaks hemma kl 19.30. Dusch och lite tilltuggsfixande, så har klockan blivit närmare 21 och fotbollen börjat.
Detta är en producent jag endast en gång druckit en amarone ifrån. Det var för tre år sedan när jag var fullt sysselsatt med att hitta alla de amarone som Henrik Ungerth har skrivit om i sin bok Mina Favoriter. Det var då årgång 2010 som jag hyllade här

Agricola Ca’ La Bionda ägs idag av Pietro Castellani. Vingården driver han tillsammans med sönerna Alessandro och Nicola. Den har varit i familjens ägo sedan 1902. Namnet har den fått efter Pietros farfars mor som var känd under namnet den blonda. Vid milleniumskiftet genomgick gården en genomgripande renovering. Dom arbetar efter ekologiska principer sedan år 2000. Arbetet med att certifieras drogs igång 2012. Från och med årgång 2016 är dom certifierade som organisk-biologisk odlare.
Årsproduktionen är ca 150 000 flaskor, som fördelas på Valpolicella Classico, Superiore, Ripasso,två Amarone och så en Recioto. Deras stolthet är Amaronen som kommer från vingården Ravazzol.

Druvmixen är Corvina (70%), Corvinone (20%) och Rondinella och Molinara (10%), som kommer från vingården Ravazzol, som ligger på 200-300 meters höjd. Vinstockarna har en ålder på 50-70 år. Druvorna har fått torka i nästan fyra månader. Vinet har fått mogna på stora, nya ekfat (3000 l) i nästan tre år och därefter i åtta månader på flaska innan det anses moget för marknaden.
Vi dricker vinet under två dagar. Visst är vinet riktigt bra redan den första kvällen med närmare tre timmars luftning, men dag två har det utvecklats ytterligare något och är en riktig toppamarone.

Det här är ett ungt vin, men fasligt gott redan nu. Ge det åtminstone två till tre timmar i karaff innan servering och du får ett stort vin i ditt glas. Jag tror också att det kommer att utvecklas fint de närmaste åren.

Doften är stor och komplex med en alldeles underbar mörk frukt i centrum. Här finns lite läder, regnvåt jord, tobak, örter och kryddor samt några finstämda toner av torkad frukt. Riktigt ljuvligt att bara sitta och småsniffa till.
Smaken går i samma riktning som doften. Den är stor och komplex med en intensiv och kraftfull mörk frukt i centrum, där vi särskilt noterar de söta, mörka och mogna körsbären, men även solmogna björnbär, lite blåbär och hallon samt tydliga blåa plommon. Här finns en finstämd samling örter och kryddor liksom ett delikat inslag av torkad frukt. Vinet känns genom den eleganta syran väldigt friskt. Tanninerna är behagfullt mjuka. I den långa eftersmaken får vi mörk choklad, någon droppe espresso, lite mer körsbärskärnor och en avslutande lite söt körsbärskyss.
Jag tycker det här är en riktigt bra amarone. Jag upplever årgång 2013 lite mer fokuserad och lite mer tilltalande än vad jag gjorde med årgång 2010 för tre år sedan.
Betyg 4++
På "Bolaget" kostar det 600 kr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar